Oorspronkelijk geplaatst door Wim.Vanmaele
Bekijk bericht
Bij een verwarmingssysteem is het energieverbruik heel belangrijk, dat is een kost die blijft doorlopen.
Een nieuwe keuken van 25.000 euro betaal je maar één keer, voor de verwarming van een woning blijf je betalen, en de kostprijs van de energie (gas, elektriciteit, mazout...) speelt dan ook een grote rol, maar het is onmogelijk om te voorspellen hoe die prijzen in de toekomst evolueren.
Het is wel zo dat je met elektrische verwarming op dit ogenblik de hoogste prijs per KWh warmte betaalt, met een warmtepomp betaal je voor dezelfde hoeveelheid warmte pakweg 1/3 ten opzichte van verwarming met weerstanden.
Maar met een installatiekost van 25.000 euro zal het heel lang duren om die terug te verdienen.
Woningen die gebouwd zijn voor elektrische verwarming, die zijn niet altijd even gemakkelijk om te bouwen naar verwarming met een warmtepomp, daar is een lucht-lucht warmtepomp doorgaans de goedkoopste optie met het minste breekwerk.
Een voordeel is dat die woningen indertijd al gebouwd zijn met een redelijke isolatie, doorgaans een stuk beter dan woningen van hetzelfde bouwjaar die verwarmd worden met gas of mazout.
Daardoor moet er gewoonlijk ook geen heel grote warmtepomp worden geplaatst wat de kostprijs van die installatie normaalgezien nog zou moeten beperken.
Comment