Re: Lekker eten (Noma)
Ah ja.., nog even de hapjes en de zoetigheden vergeten:



En voor diegenen die de gastronomie niet hoog inschatten wil ik nog het volgende kwijt.
Eten doet men niet alleen om te overleven, maar het is ook een niet te onderschatten sociaal gebeuren. Af en toe eens tafelen, hetzij op restaurant of thuis zorgt ervoor dat mensen weer eens gaan bijpraten. Toen wij kinderen waren was de maaltijd altijd een gezellige bedoening waar wij met onze ouders konden keuvelen over van alles. Dit was een heilig moment voor ons gezin. De tafel werd telkens netjes gedekt en ons mama bracht een voormiddag lang alles in gereedheid voor dit gezellig moment. En naast de soep en het hoofdgerecht was er zelfs altijd een dessert bij. Dat was pas genieten.
Ik stel vast dat bij de meeste mensen heden ten dage eten bijkomstig is geworden door een zogezegd gebrek aan tijd of interesse. Velen hebben in hun nieuwbouw een keuken voorzien met alles erop en eraan en er wordt zelden of nooit eten gemaakt. Ik ben ervan overtuigd dat de meeste gezinnen genoeg hebben aan een microgolfoven en een koelkast. De rest is voor hen jammer genoeg overbodige duurbetaalde luxe, maar ja.., het is nu eenmaal zo dat je een wel ingerichte keuken hebt in je woning... dit is toch normaal...
In hoeveel huisgezinnen zie ik tijdens de maaltijd TV opstaan. Foei, van gezelligheid gesproken...
Ik ben er ook van overtuigd dat gastronomie wordt doorgegeven van ouders op kinderen. Onze ouders, zowel die van mijn vrouw als van mezelf waren grage en goeie eters en onze kinderen hebben diezelfde trekjes meegekregen. Waarom zouden wij anders twee hobbykoks in huis hebben?
Maar ik kan er evengoed inkomen dat mensen weinig of geen aandacht schenken aan een goeie tafel en er helemaal niks om geven om eens goed en fijn te gaan eten.
Wat betreft het overaanbod van kookprogramma's op TV, daar heb ik al lang genoeg van. Koken leer je achter een fornuis maar niet op TV.En met het boerinnen kookboek ben je al een heel eind verder.
Ah ja.., nog even de hapjes en de zoetigheden vergeten:



En voor diegenen die de gastronomie niet hoog inschatten wil ik nog het volgende kwijt.
Eten doet men niet alleen om te overleven, maar het is ook een niet te onderschatten sociaal gebeuren. Af en toe eens tafelen, hetzij op restaurant of thuis zorgt ervoor dat mensen weer eens gaan bijpraten. Toen wij kinderen waren was de maaltijd altijd een gezellige bedoening waar wij met onze ouders konden keuvelen over van alles. Dit was een heilig moment voor ons gezin. De tafel werd telkens netjes gedekt en ons mama bracht een voormiddag lang alles in gereedheid voor dit gezellig moment. En naast de soep en het hoofdgerecht was er zelfs altijd een dessert bij. Dat was pas genieten.
Ik stel vast dat bij de meeste mensen heden ten dage eten bijkomstig is geworden door een zogezegd gebrek aan tijd of interesse. Velen hebben in hun nieuwbouw een keuken voorzien met alles erop en eraan en er wordt zelden of nooit eten gemaakt. Ik ben ervan overtuigd dat de meeste gezinnen genoeg hebben aan een microgolfoven en een koelkast. De rest is voor hen jammer genoeg overbodige duurbetaalde luxe, maar ja.., het is nu eenmaal zo dat je een wel ingerichte keuken hebt in je woning... dit is toch normaal...
In hoeveel huisgezinnen zie ik tijdens de maaltijd TV opstaan. Foei, van gezelligheid gesproken...
Ik ben er ook van overtuigd dat gastronomie wordt doorgegeven van ouders op kinderen. Onze ouders, zowel die van mijn vrouw als van mezelf waren grage en goeie eters en onze kinderen hebben diezelfde trekjes meegekregen. Waarom zouden wij anders twee hobbykoks in huis hebben?
Maar ik kan er evengoed inkomen dat mensen weinig of geen aandacht schenken aan een goeie tafel en er helemaal niks om geven om eens goed en fijn te gaan eten.
Wat betreft het overaanbod van kookprogramma's op TV, daar heb ik al lang genoeg van. Koken leer je achter een fornuis maar niet op TV.En met het boerinnen kookboek ben je al een heel eind verder.

Comment