Welkom! Ben je al een geregistreerd forumlid, log dan in met de knop Inloggen of registreren uiterst rechts bovenaan je scherm. Is dit je eerste bezoek Om berichten te bekijken selecteer je een forum in het onderstaande overzicht. Om zelf berichten te plaatsen moet je je eerst (gratis) registreren: klik daarom op Registreer.
Nieuwe 'Dress to Impress' workshop op 14 december 2024. Informatie en (snel) inschrijven hier.
even een paar woordjes uitleg over onderwaterfotografie, want ik zie hier heel rare reacties
Zelf ben ik gepassioneerd onderwaterfotograaf. Je kan een paar resultaten zien op mijn website www.reinevandenweghe.com - website is weliswaar in opbouw, maar het geeft je toch al wat ideeën.
Ten eerste als je echt onderwater wil gaan met een SLR, dan kom je er echt niet met 3000 euro. Behalve een huis, heb je nog poorten nodig en dan nog belichting. Meestal 2 flitsen. En dan nog de juiste flitsarmen.
Voor wat betreft macro:
De meeste macrolenzen die gebruikt worden zijn een 60mm of een 105mm. In onze wateren kunnen we zelf met een 105mm amper iets aanvangen. Dit heeft te maken met de minimum afstand voor scherpstellen. Door het zweefvuil en minder lichtinval is dit met een 105mm bijna onmogelijk, tenzij je volledig manueel werkt. Dat behoeft dan een specifieke manuele poort. Laat staan dat je voor nog grotere macro's gaat. Een 200mm kan in uiterst klare omstandigheden, maar dat is een absolute uitzondering. Deze lens wordt gebruikt voor extreme macro.
Daarnaast heb je ook nog een vergrotingsfactor onder water van een derde, wat in ons voordeel speelt
Voor wat betreft hafopnames:
Dat doen we met extreem breedhoeklenzen ofwel fish-eyes. De meest gebruikte lenzen bij Nikon dslr'sw zijn de 10,5mm en de Tokin 10-17. Je hebt een optische vervorming onderwater (naar binnen buigen). die moet gecorrigeerd worden. Daarvoor gebruiken we domepoorten (gebolde poorten). Bovenwater krijg je dan uiteraard een vrij bol beeld. Dit kan dan weer voorkomen worden door een splitfilter op je lens te plaatsen.
Belichting:
De kleuren nemen af hoe dieper je gaat |(absorptie). Net onder het wateroppervlak valt het dus nog wel mee, maar eenmaal dieper valt eerst het rood weg, enz.
Je hebt dus goed kunstlicht nodig om dit op te vangen, anders krijg je alleen maar blauwe foto's, die de echte kleuren niet weergeven.
Enfin, ik kan nog een paar uurtjes verder gaan. Juist om aan te geven dat onderwaterfotografie echt een tak apart is en voor de meesten die er serieus mee bezig zijn een absolute passie. Het is niet zo maar eventjes je kop onder water steken.
gr
Comment