Oorspronkelijk geplaatst door Hombre
Bekijk bericht
En als iedereen dan eens afspreekt om tegelijk de zonnepanelen af te schakelen, bijvoorbeeld om 13u wanneer de panelen het meeste opbrengen, en dus ook het meeste terugleveren, dat dan het hele net uitvalt?
Je zit dan zelf ook wel een tijdje zonder stroom, want ze kunnen dan niet alles tegelijk weer inschakelen.
We kunnen dan misschien beter helemaal off grid gaan, met in de wintermaanden een dieselgenerator (een generator op gas kan ook, die kan op LPG, propaan of aardgas draaien) om grote accu's te laden, de warmte die de generator afgeeft, die kunnen we gebruiken om de woning op te warmen (met een watergekoelde generator moet dat niet zo moeilijk zijn).
Dat systeem kan je dan ook best nog combineren met een warmtepomp, maar zeker tijdens de koudste periode van het jaar zal de restwarmte van de generator heel bruikbaar zijn voor de verwarming, want in die periode zal die het meeste uren moeten draaien omdat de zon dan zo goed als niets oplevert.
Om serres te verwarmen gebruiken ze op veel plaatsen al jaren warmtekrachtkoppeling waarbij de stroom verkocht wordt, en de restwarmte wordt gebruikt om de serres warm te houden.
Ik heb even gezocht, en er bestaan daarvoor al oplossingen om woningen te verwarmen en tegelijk stroom op te wekken, maar micro-warmtekrachtkoppeling is wel vrij duur.
Systemen met een Sterlingmotor leveren maar heel weinig stroom op, in verhouding geven die veel meer warmte, maar ze zullen in de meeste gevallen te weinig stroom opleveren om een woning van stroom te voorzien.
Wat dat betreft zijn de systemen met een brandstofcel veel interessanter, die zouden tot zo'n 60% stroom en 40% warmte opleveren.
Daarmee kan je een thuisaccu bijladen en ondertussen de warmte gebruiken voor de verwarming, als die 40% warmte niet voldoende is, dan kan je de rest bijpassen met een warmtepomp die draait op stroom die van de micro-warmtekrachtkoppeling komt.
Met daaraan nog voldoende zonnepanelen gekoppeld zal die micro-warmtekrachtkoppeling alleen moeten werken in de periode dat de panelen bijna niets opleveren.
https://www.ecobouwers.be/groenewarm...ro%20of%20meer.
Het is dan wel de vraag of je al die investeringen ooit kan terugverdienen...
Comment