Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Het bier topic

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • #46
    Re: Het bier topic

    Oorspronkelijk geplaatst door Red Falcon Bekijk bericht
    Wo oln-zetut-ee, eun "Zotte Bloare" wo moak'n ze da neu wére?
    Woek in Bruhhe?
    Hierzie
    """Hoe verder een samenleving van de waarheid afdrijft, hoe meer ze de mensen die haar spreken zal verachten"""
    George Orwell

    Comment


    • #47
      Re: Het bier topic

      Die "Zwarte Zjef" zou ik nog wel eens willen proeven.


      Sony A7II + Loxia 50mm + Vario Tessar FE 16-35mm + Tamron 70 - 300mm
      Fujifilm X-T4 + Samyang 12mm + Fujinon XF 27mm + Fujinon XF 35mm + Fujinon XF 16-55mm R LM WR + X-E2s.​

      Comment


      • #48
        Re: Het bier topic

        Dit weekend Leffe Rituel 9 geprobeerd. Wat een tegenvaller, nooit gedacht dat je met een dergelijk alcoholpercentage nog iets kan brouwen dat zo goed de smaak van water benaderd.

        Mijn top 5 momenteel: Westmalle Tripel, Duvel, Hopus, Houblon Chouffe en Kasteel Tripel. Vroeger stond Karmeliet in dat lijstje. Die lijkt me de laatste tijd wat veranderd te zijn van smaak (al is het waarschijnlijker dat ik veranderd ben).
        Last edited by Laurens; 22 januari 2018, 22:37.
        Prepressure.com - mijn Engelstalig webstekje over 'printing museums', 'libraries' & nog zo veel meer

        Comment


        • #49
          Re: Het bier topic

          Ja, waar is de tijd dat ik deelnam aan officiële objectieve bierproeverijen.
          Waar is de tijd van het evenement "24u bierproeven" in de stadsfeestzaal van Antwerpen.
          Allemaal een hele tijd geleden.

          Ik heb het geluk gehad reeds ontelbare bieren te mogen degusteren, en ja daar zaten echte pareltjes
          tussen en veelal ook eenmalige brouwsels.

          In Antwerpen had ik een vaste stek waar ik naartoe ging en dan een speciale boek kreeg (enkel voor vaste klanten) om mijn
          keuze uit te maken om er eentje te degusteren. Soms zelfs bieren die vele jaren gerijpt hadden in de kelder. Pareltjes dus.

          Heb ik een toplijst.
          Ja, maar die is eigenlijk heel lang.

          Het meest speciale bier vind ik een eku28 welke je best heel koud drinkt en gaat degusteren aan
          het einde van de avond. Een bier met een heel lange en speciale nasmaak.
          Een echte geuze of zure kriek van het vat kan och toch zo lekker zijn, maar is jammer genoeg
          niet zomaar meer te vinden.

          En ja, geregeld een enkele duvel drinken voor het slapen gaan zou heel goed zijn tegen preventie
          van darmkanker omdat daar een speciale levende gist in zit.

          Voor mij liefst geen pilsen zoals een Jupiler, dat stinkt naar kattepis.

          Groetjes,

          Dirk

          Comment


          • #50
            Re: Het bier topic

            Een echte geuze of zure kriek van het vat kan och toch zo lekker zijn, maar is jammer genoeg
            niet zomaar meer te vinden.

            En ja, geregeld een enkele duvel drinken voor het slapen gaan zou heel goed zijn tegen preventie
            van darmkanker omdat daar een speciale levende gist in zit.
            Echte geuze of kriek vind je niet op vat want er is hergisting op de fles. Kriekelambik of lambik wel en dat is inderdaad moeilijk te vinden en lekker in de zomer. Wel te vinden op het folkfestival in Gooik, recht van bij De Cam.

            Een Duvel 's avonds was ook mijn ma haar ding. Is 90 geworden en geen darmkanker.

            Comment


            • #51
              Re: Het bier topic

              Eén van de lekkerste die ik ooit heb geproefd was de eerste brouw van Boskeun (De Dolle Brouwers). Ze hebben het nooit meer kunnen evenaren.

              Comment


              • #52
                Re: Het bier topic

                Oorspronkelijk geplaatst door LesC Bekijk bericht
                Zelf een liefhebber van donker bier (en niet van blond, tenzij een gewoon 'pintje', uit het flesje, als ik echt dorst heb in de zomer). Liefst een trappist (dubbele): Westmalle is te drinken van het flesje (uitgeschonken, niet uit de fles), maar is van 't vat zoveel lekkerder, voor mijn part zo goed als Westvleteren. Heb hier nog 3/4 bak Westvleteren 12 staan, maar die bevat zoveel gist dat ik 'm telkens moet affiltreren, en de partikels zijn zo klein dat dat echt niet meevalt.
                Tegenwoordig hou ik het liefst op een Grimbergen 'Optimo Bruno'. Maar zoals gezegd: de meeste bruine bieren kunnen me bekoren. Kon ik maar opnieuw aan Guinness (blikjes!) geraken. Hier in de streek vind ik enkel de flesjes 'export' (dubbel zo sterk, maar een compleet andere smaak).
                Filtreren ???? Dan speel je toch een massa CO2 kwijt ?

                Comment


                • #53
                  Re: Het bier topic

                  Klopt, maar zie jij een betere methode om die gist kwijt te spelen. 't Is niet zo dat het onderaan de fles zit, zoals bij Westmalle; de partikels zijn veel kleiner en het zweeft min of meer op grotere hoogten van de rechtopstaande flessen.
                  BD1166BE. CANON camera's (7D, G9), objectieven van 10 t/m 400mm, en Speedlite 580EX II - Manfrotto tripod 190CXPro4 + Markins Q3 -  M1 iMac 24" - 16GB RAM - 2TB SSD (MacOS Sonoma 14.7.1) - iPhone XR (iOS 18.1) + iPad5 WiFi (iPadOS 16.7.10)

                  Comment


                  • #54
                    Re: Het bier topic

                    Ik weet niet hoe jullie allemaal aan die Westvleteren geraken aangezien het niet gecommercialiseerd is.
                    Enkele jaren geleden hebben ze een beperkt aantal in de Colruyt verkocht omdat ze hun abdij moesten renoveren.
                    Dat was dus eenmalig en dan nog in een beperkte hoeveelheid.


                    Sony A7II + Loxia 50mm + Vario Tessar FE 16-35mm + Tamron 70 - 300mm
                    Fujifilm X-T4 + Samyang 12mm + Fujinon XF 27mm + Fujinon XF 35mm + Fujinon XF 16-55mm R LM WR + X-E2s.​

                    Comment


                    • #55
                      Re: Het bier topic

                      Oorspronkelijk geplaatst door Red Falcon Bekijk bericht
                      Ik weet niet hoe jullie allemaal aan die Westvleteren geraken aangezien het niet gecommercialiseerd is.
                      Enkele jaren geleden hebben ze een beperkt aantal in de Colruyt verkocht omdat ze hun abdij moesten renoveren.
                      Dat was dus eenmalig en dan nog in een beperkte hoeveelheid.
                      Naar de abdij bellen, hopen dat je binnen geraakt en dan kan je op het afgesproken uur je 2 bakken daar gaan afhalen (en betalen). Of je moet iemand kennen die dat wil doen.

                      Comment


                      • #56
                        Re: Het bier topic

                        Oorspronkelijk geplaatst door LesC Bekijk bericht
                        Klopt, maar zie jij een betere methode om die gist kwijt te spelen. 't Is niet zo dat het onderaan de fles zit, zoals bij Westmalle; de partikels zijn veel kleiner en het zweeft min of meer op grotere hoogten van de rechtopstaande flessen.
                        Ik heb er zelf nooit last van gehad maar ik weet dat het probleem zich voordoet. Ik kan maar één reden bedenken hiervoor en dat is de Brownse beweging, kan je enkel uitschakelen door vooraf voldoende te koelen of -zoals Rodenbach doet- te centrifugeren. Optie 2 is voor een particulier niet haalbaar. Filtreren van een bier met nagisting zou ik zelf nooit doen, NOOIT. Ik heb het er nog over gehad met Hildegard Van Ostaden (Urthel) en ook zij wist geen ander antwoord te bedenken. Heel veel brouwers gebruiken de truc met Iers mos om de proteinen te laten neerslaan, het zou best wel eens kunnen dat de paters zelf daar weigeren aan mee te doen. Ik zou de troebeling dus niet meteen op de rekening van de gist schuiven.
                        Gist affiltreren kan niet zo moeilijk zijn, daaromook speculeer ik op flocculatie van eiwitten, ik weet dat die heel hardnekkig kunnen zijn (verstoppen de poriën van de filters al heel snel).
                        Ik zal het probleem eens doorschuiven naar de zoon maar ik denk dat ik geen antwoord zal kunnen bieden.

                        Bij hoeveel graden staat die Westvleteren ?

                        Comment


                        • #57
                          Re: Het bier topic

                          Oorspronkelijk geplaatst door Red Falcon Bekijk bericht
                          Ik weet niet hoe jullie allemaal aan die Westvleteren geraken aangezien het niet gecommercialiseerd is.
                          Enkele jaren geleden hebben ze een beperkt aantal in de Colruyt verkocht omdat ze hun abdij moesten renoveren.
                          Dat was dus eenmalig en dan nog in een beperkte hoeveelheid.
                          Dat is inmiddels ook een mythe hoor.
                          Op de kerstmarkt van Groenhove (Roeselare) was er een stand die Trappisten van de paters zelf verkocht in verpakkingen van 4. Je kon ze krijgen met of zonder aangepaste glazen. De prijs was er wel niet naast.

                          Comment


                          • #58
                            Re: Het bier topic

                            Mijn eerste bak van de paters zelf heb ik te danken aan een bevriende ouder wiens zoon ik door het ingangsexamen geneeskunde heb gekregen.
                            De mens zelf voelde zich enorm verveeld met het feit dat ik principieel niks wou rekenen (ik ben zo niet) maar de bak Westvleteren heb ik niet af geslagen

                            Comment


                            • #59
                              Re: Het bier topic

                              Mijn bruin bier staat op een temperatuur van 4-8°C.
                              Ik krijg elk jaar een bak van mijn kinderen, die 'connecties hebben' met de brouwerlj. Ik moet wel eerst mijn lege bak inleveren. Van die Westvleteren moet ik 'ns werk beginnen maken!
                              BD1166BE. CANON camera's (7D, G9), objectieven van 10 t/m 400mm, en Speedlite 580EX II - Manfrotto tripod 190CXPro4 + Markins Q3 -  M1 iMac 24" - 16GB RAM - 2TB SSD (MacOS Sonoma 14.7.1) - iPhone XR (iOS 18.1) + iPad5 WiFi (iPadOS 16.7.10)

                              Comment


                              • #60
                                Re: Het bier topic

                                Veel babyboomers hebben een drankprobleem in NL en ik neem aan dat in België niet anders is. Bij teveel gelegenheden gaat de kurk van de fles.

                                Comment

                                Working...
                                X