Aankondiging
Collapse
No announcement yet.
Het bier topic
Collapse
X
-
-
Re: Het bier topic
Dit weekend Leffe Rituel 9 geprobeerd. Wat een tegenvaller, nooit gedacht dat je met een dergelijk alcoholpercentage nog iets kan brouwen dat zo goed de smaak van water benaderd.
Mijn top 5 momenteel: Westmalle Tripel, Duvel, Hopus, Houblon Chouffe en Kasteel Tripel. Vroeger stond Karmeliet in dat lijstje. Die lijkt me de laatste tijd wat veranderd te zijn van smaak (al is het waarschijnlijker dat ik veranderd ben).Last edited by Laurens; 22 januari 2018, 22:37.Prepressure.com - mijn Engelstalig webstekje over 'printing museums', 'libraries' & nog zo veel meer
Comment
-
Re: Het bier topic
Ja, waar is de tijd dat ik deelnam aan officiële objectieve bierproeverijen.
Waar is de tijd van het evenement "24u bierproeven" in de stadsfeestzaal van Antwerpen.
Allemaal een hele tijd geleden.
Ik heb het geluk gehad reeds ontelbare bieren te mogen degusteren, en ja daar zaten echte pareltjes
tussen en veelal ook eenmalige brouwsels.
In Antwerpen had ik een vaste stek waar ik naartoe ging en dan een speciale boek kreeg (enkel voor vaste klanten) om mijn
keuze uit te maken om er eentje te degusteren. Soms zelfs bieren die vele jaren gerijpt hadden in de kelder. Pareltjes dus.
Heb ik een toplijst.
Ja, maar die is eigenlijk heel lang.
Het meest speciale bier vind ik een eku28 welke je best heel koud drinkt en gaat degusteren aan
het einde van de avond. Een bier met een heel lange en speciale nasmaak.
Een echte geuze of zure kriek van het vat kan och toch zo lekker zijn, maar is jammer genoeg
niet zomaar meer te vinden.
En ja, geregeld een enkele duvel drinken voor het slapen gaan zou heel goed zijn tegen preventie
van darmkanker omdat daar een speciale levende gist in zit.
Voor mij liefst geen pilsen zoals een Jupiler, dat stinkt naar kattepis.
Groetjes,
Dirk
Comment
-
Re: Het bier topic
Een echte geuze of zure kriek van het vat kan och toch zo lekker zijn, maar is jammer genoeg
niet zomaar meer te vinden.
En ja, geregeld een enkele duvel drinken voor het slapen gaan zou heel goed zijn tegen preventie
van darmkanker omdat daar een speciale levende gist in zit.
Een Duvel 's avonds was ook mijn ma haar ding. Is 90 geworden en geen darmkanker.
Comment
-
-
Re: Het bier topic
Oorspronkelijk geplaatst door LesC Bekijk berichtZelf een liefhebber van donker bier (en niet van blond, tenzij een gewoon 'pintje', uit het flesje, als ik echt dorst heb in de zomer). Liefst een trappist (dubbele): Westmalle is te drinken van het flesje (uitgeschonken, niet uit de fles), maar is van 't vat zoveel lekkerder, voor mijn part zo goed als Westvleteren. Heb hier nog 3/4 bak Westvleteren 12 staan, maar die bevat zoveel gist dat ik 'm telkens moet affiltreren, en de partikels zijn zo klein dat dat echt niet meevalt.
Tegenwoordig hou ik het liefst op een Grimbergen 'Optimo Bruno'. Maar zoals gezegd: de meeste bruine bieren kunnen me bekoren. Kon ik maar opnieuw aan Guinness (blikjes!) geraken. Hier in de streek vind ik enkel de flesjes 'export' (dubbel zo sterk, maar een compleet andere smaak).
Comment
-
Re: Het bier topic
Klopt, maar zie jij een betere methode om die gist kwijt te spelen. 't Is niet zo dat het onderaan de fles zit, zoals bij Westmalle; de partikels zijn veel kleiner en het zweeft min of meer op grotere hoogten van de rechtopstaande flessen.BD1166BE. CANON camera's (7D, G9), objectieven van 10 t/m 400mm, en Speedlite 580EX II - Manfrotto tripod 190CXPro4 + Markins Q3 - M1 iMac 24" - 16GB RAM - 2TB SSD (MacOS Sonoma 14.7.1) - iPhone XR (iOS 18.1) + iPad5 WiFi (iPadOS 16.7.10)
Comment
-
Re: Het bier topic
Ik weet niet hoe jullie allemaal aan die Westvleteren geraken aangezien het niet gecommercialiseerd is.
Enkele jaren geleden hebben ze een beperkt aantal in de Colruyt verkocht omdat ze hun abdij moesten renoveren.
Dat was dus eenmalig en dan nog in een beperkte hoeveelheid.
Sony A7II + Loxia 50mm + Vario Tessar FE 16-35mm + Tamron 70 - 300mm
Fujifilm X-T4 + Samyang 12mm + Fujinon XF 27mm + Fujinon XF 35mm + Fujinon XF 16-55mm R LM WR + X-E2s.
Comment
-
Re: Het bier topic
Oorspronkelijk geplaatst door Red Falcon Bekijk berichtIk weet niet hoe jullie allemaal aan die Westvleteren geraken aangezien het niet gecommercialiseerd is.
Enkele jaren geleden hebben ze een beperkt aantal in de Colruyt verkocht omdat ze hun abdij moesten renoveren.
Dat was dus eenmalig en dan nog in een beperkte hoeveelheid.
Comment
-
Re: Het bier topic
Oorspronkelijk geplaatst door LesC Bekijk berichtKlopt, maar zie jij een betere methode om die gist kwijt te spelen. 't Is niet zo dat het onderaan de fles zit, zoals bij Westmalle; de partikels zijn veel kleiner en het zweeft min of meer op grotere hoogten van de rechtopstaande flessen.
Gist affiltreren kan niet zo moeilijk zijn, daaromook speculeer ik op flocculatie van eiwitten, ik weet dat die heel hardnekkig kunnen zijn (verstoppen de poriën van de filters al heel snel).
Ik zal het probleem eens doorschuiven naar de zoon maar ik denk dat ik geen antwoord zal kunnen bieden.
Bij hoeveel graden staat die Westvleteren ?
Comment
-
-
Re: Het bier topic
Oorspronkelijk geplaatst door Red Falcon Bekijk berichtIk weet niet hoe jullie allemaal aan die Westvleteren geraken aangezien het niet gecommercialiseerd is.
Enkele jaren geleden hebben ze een beperkt aantal in de Colruyt verkocht omdat ze hun abdij moesten renoveren.
Dat was dus eenmalig en dan nog in een beperkte hoeveelheid.
Op de kerstmarkt van Groenhove (Roeselare) was er een stand die Trappisten van de paters zelf verkocht in verpakkingen van 4. Je kon ze krijgen met of zonder aangepaste glazen. De prijs was er wel niet naast.
Comment
-
Re: Het bier topic
Mijn eerste bak van de paters zelf heb ik te danken aan een bevriende ouder wiens zoon ik door het ingangsexamen geneeskunde heb gekregen.
De mens zelf voelde zich enorm verveeld met het feit dat ik principieel niks wou rekenen (ik ben zo niet) maar de bak Westvleteren heb ik niet af geslagen
Comment
-
Re: Het bier topic
Mijn bruin bier staat op een temperatuur van 4-8°C.
Ik krijg elk jaar een bak van mijn kinderen, die 'connecties hebben' met de brouwerlj. Ik moet wel eerst mijn lege bak inleveren. Van die Westvleteren moet ik 'ns werk beginnen maken!BD1166BE. CANON camera's (7D, G9), objectieven van 10 t/m 400mm, en Speedlite 580EX II - Manfrotto tripod 190CXPro4 + Markins Q3 - M1 iMac 24" - 16GB RAM - 2TB SSD (MacOS Sonoma 14.7.1) - iPhone XR (iOS 18.1) + iPad5 WiFi (iPadOS 16.7.10)
Comment
-
Re: Het bier topic
Veel babyboomers hebben een drankprobleem in NL en ik neem aan dat in België niet anders is. Bij teveel gelegenheden gaat de kurk van de fles.
Comment
Comment