Welkom! Ben je al een geregistreerd forumlid, log dan in met de knop Inloggen of registreren uiterst rechts bovenaan je scherm. Is dit je eerste bezoek Om berichten te bekijken selecteer je een forum in het onderstaande overzicht. Om zelf berichten te plaatsen moet je je eerst (gratis) registreren: klik daarom op Registreer.
Wil jij ook de werking van Belgiumdigital ondersteunen? Verleng of start dan je vzw-lidmaatschap en geniet van voordelen bij activiteiten en kortingen bij onze partners.
Voor je speakers kom je normaal toe met 0,75mm2. (Als je continue 1 Watt vermogen levert, dan ga je al lopen)
Dat je 4mm2 gebruikt is OK, en kan geen kwaad, maar dan wakker liggen over het feit of je een paar individuele draadjes zou beschadigen....
Gebruik gewoon het eerste beste mes dat je kan vinden en strip die draad als je geen striptang in huis hebt.
(laat deze discussie niet ontaarden in een draadje zoals het ging over dure USB kabels, anders moet je misschien wel een keramisch mes gebruiken in een gedemagnetiseerde ruimte om de hoogfrequente storingen niet te laten binnendringen in de kabel. )
Deze gebruiken wij op het werk, maar in een doe-het zelf kan je gewoonlijk nog wel een goedkopere versie (merkloos) vinden die als je ze niet dagelijks gebruikt ook lang zal meegaan (ik heb er thuis zo eentje die meer dan 20 jaar oud is).
Oorspronkelijk geplaatst door Alfa CentauriBekijk bericht
Nog een tweede vraag, misschien weet je dit ook: ik heb de dubbele kabel gescheiden, maar nu zie ik in het midden nog een dunne koper-strip steken ???? Heft dit een functie ?
Ik vermoed om de capacitieve en/of inductieve eigenschappen te verbeteren,
als dat de klank hoorbaar zal beinvloeden, laat ik aan ieders verbeelding over.....
Oorspronkelijk geplaatst door Black B@nditBekijk bericht
Deze gebruiken wij op het werk, maar in een doe-het zelf kan je gewoonlijk nog wel een goedkopere versie (merkloos) vinden die als je ze niet dagelijks gebruikt ook lang zal meegaan (ik heb er thuis zo eentje die meer dan 20 jaar oud is).
Het nut van zo'n bananenstekkers voor luidsprekerkabel zie ik eigenlijk niet echt. Als je geregeld die kabels in en uittrekt is het natuurlijk handig, maar hier blijven die dingen gewoon staan (ze staan al 15 jaar op dezelfde plek). Enige wat ik ooit heb gedaan is ze bi-wired aangesloten om dan tot de conclusie te komen dat dat NIETS als verschil geeft (maar de kabel had ik toch liggen)...
Ik strip die zaken ook met een stanleymesje en snijtangetje : inderdaad gewoon oppassen dat je de draadjes niet raakt. Is ook 4 mm2 OFC luidsprekerkabel.
Bij mijn laatste aanwinst was het 1.5 mm2 kabel : daar is het makkelijker gebeurd : waar ik het ding gekocht heb, hebben ze de kabels gestript...
Ik had een knijptank nodig om een nieuwe stekker aan een netwerkkabel te zetten: het fixeerpalletje aan de stekker was afgebroken. Deze zijn tangen zijn zo duur dat ik beter een nieuwe tien meter lange kabel ga kopen.
Ik moet nu in huis wel de boel aan de kant schuiven om bij het kabelgootje te kunnen komen.
Wat het strippen van LS-kabels betreft, dat doe ik met een combie of een kniptang, minderkans om de kern te beschadigen dan met sommige striptangen
Die tang van Stripax is gewoon de beste.
Die haakt zich in de isolatie, en trekt die stuk, geen enkel risico om de kern te beschadigen.
Maar ik blijf er bij. 4mm2 voor huiskamerspeakers is even overkill als een geranium planten met een bulldozer.
Inderdaad, die Stripax werkt heel handig bijzonder omdat je gemakkelijk ergens bij kan, en omdat ze degelijk geïsoleerd is,
de Stripmaster daarentegen is niet geïsoleerd, maar is dan wel geschikter voor thermische draad met keiharde isolatie.
Ondertussen zijn de banaantjes netjes bevestigd. Ik heb alles met een OLFA mesje gedaan - eerst een paar keer geoefend en dan aan het werk.
Geen enkel koperdraadje doorgesneden.
We gaan de installatie in een ander meubel plaatsen en bij die gelegenheid heb ik dus overal stekkers aan gezet.
Maar bij de luidspreker zie ik het niet zo goed.....er zit een rood "stokje" in de weg en ik wil niets forceren: trek ik het er uit met een tang of draai ik aan de moer tegen de luidspreker ? Ik plaats effe een foto. Niet naar het stof kijken
Eerst vragen naar een geschikte striptang en dan zonder schroom deze smeerboel durven tonen
Ik denk dat mijn poetsvrouw het nog beter kan aansluiten, zelfs in het pikdonker.
Knijp dan tenminste een AMP kabeloogje of vorkje aan de kabel, of sluit de kabel aan tussen 2 koperen rondsels .
Als die rondsels er mee opliggen, beschadig je de rode stift niet.
Notex heeft inderdaad gelijk, daar moet je geen banaanstekkers aan zetten, maar AMP vorkjes of ringetjes,
is daar een moer te kort of zo?
Banaanstekkers kant luidspreker vond ik eigenlijk al niet de gewone manier (kant luidspreker) als deze tijdens het poetsen er per ongeluk uit worden getrokken en tegen elkaar komen te liggen, is dat niet gezond voor je versterker.
Met uitzondering van meetkabels worden banaanstekkers nooit gebruikt langs secondaire kant, geen geschreven regel, maar niet gebruikelijk.
Bovendien steken die banaanstekkers dan ook veel te ver naar buiten, wat ook niet handig lijkt.
Nog een vraag, waarom zijn er vier aansluitingen per luidspreker? Is dat een speciaal aangepaste versterker ?
Deze met rode band zijn de positieve klemmen en de zwarte zijn de negatieve, aan je versterker zie je hetzelfde, best ook dat volgen, maar dat weet je wel.
Jammer dat het hier zo ver af is, anders zou ik zeggen, ik kom daar wel AMP klemmen aan je kabels zetten.
Comment