Re: Wiskunde
Zit er dan geen traploze regeling op je oven Theo ? Best testen denk ik.
Zoals reeds gezegd verloopt baktijd niet lineair tov. temperatuur, maar er is meer dan dat.
Even wat de technisch uitleg dan maar.
Bijkomende en zeer bijzondere factoren zijn volume en massa bij een oven,
als je bv. een grote oven hebt, bezet met vuurvaste stenen, en een warme massa van pakweg 200 Kg dan zal dat ding omzeggens
niets afkoelen bij het inbrengen van het product, heb je maar een oventje met een warme massa van 2 Kg dan zal dat ding
verschieten dat het geen naam heeft, en met de slag 30° dalen in temperatuur, waar dan terug een aantal minuten nodig zijn
om op te warmen, die dingen zijn dus zeer onstabiel vergeleken met een industrie oven.
Een kok kent zijn gerief, en zal daarom meer op ondervinding gaan werken, volgens het boekje werken en tijd berekenen heeft dus geen zin.
Oorspronkelijk geplaatst door theokus
Bekijk bericht
Zoals reeds gezegd verloopt baktijd niet lineair tov. temperatuur, maar er is meer dan dat.
Even wat de technisch uitleg dan maar.
Bijkomende en zeer bijzondere factoren zijn volume en massa bij een oven,
als je bv. een grote oven hebt, bezet met vuurvaste stenen, en een warme massa van pakweg 200 Kg dan zal dat ding omzeggens
niets afkoelen bij het inbrengen van het product, heb je maar een oventje met een warme massa van 2 Kg dan zal dat ding
verschieten dat het geen naam heeft, en met de slag 30° dalen in temperatuur, waar dan terug een aantal minuten nodig zijn
om op te warmen, die dingen zijn dus zeer onstabiel vergeleken met een industrie oven.
Een kok kent zijn gerief, en zal daarom meer op ondervinding gaan werken, volgens het boekje werken en tijd berekenen heeft dus geen zin.
Comment