Welkom! Ben je al een geregistreerd forumlid, log dan in met de knop Inloggen of registreren uiterst rechts bovenaan je scherm. Is dit je eerste bezoek Om berichten te bekijken selecteer je een forum in het onderstaande overzicht. Om zelf berichten te plaatsen moet je je eerst (gratis) registreren: klik daarom op Registreer.
Onze volgende workshop: Street-Fashion - 8 maart 2025, Herentals
In het oude China heeft de "wok" een geschiedenis.
Om energie te sparen, lees brandhout (sprokkelhout), sparen, heeft de manier van eten klaarmaken een hele evolutie gekend.
Het spaarzaamst eten klaarmaken, in de goed oude tijd in China, werd bereikt met de wok. Een ijzeren schaal waar het voedsel in bereid werd.
Om efficiënt te koken met een wok, moest dat voedsel in heel kleine stukjes gesneden worden en heel kort gekookt worden op een hevig vuur.
"Koken" is dus eigenlijk een verkeerd begrip.
De huid, het vlies rond de ingrediënten moet zo snel mogelijk toegeschroeid worden. Om de smaak te bewaren. De inhoud van het voedsel moet "eventjes" boven de +100 C° komen om de mogelijke bacteriën en parasieten te doden.
Snelheid, en energie efficiëntie, is dus een basis begrip bij het bereiden voedsel met de wok.
Lang laten gaar sudderen, in eigen vocht, is dus totaal uit den boze bij de wok.
Kort maar hevig verhitten is de leidraad van het wok koken.
Als je dus in één of andere "China town" een gasbrander voor wok kan kopen ben je op de goede weg.
Elektrisch wokken is uit den boze, wegens te traag.
Een professioneel , steekvlam, voorbeeldje :
Groetjes
Skitch
" Leven is slecht voor de gezondheid. " (Jacques Brel )
Elektrisch wokken is uit den boze, wegens te traag.
Daarmee ontzeg je ongeveer 80 van de Belgische huishoudens een wok .
Deontologisch mag ik niet zeggen welke (alhoewel Aquarius het reeds gezegd heeft ), maar er bestaan wel degelijk goede woks voor op elektrische kookplaten. Een goede warmtegeleiding en -spreiding is daarbij van primordiaal belang.
Oorspronkelijk geplaatst door hvr_oosterzeleBekijk bericht
Daarmee ontzeg je ongeveer 80 van de Belgische huishoudens een wok .
Deontologisch mag ik niet zeggen welke (alhoewel Aquarius het reeds gezegd heeft ), maar er bestaan wel degelijk goede woks voor op elektrische kookplaten. Een goede warmtegeleiding en -spreiding is daarbij van primordiaal belang.
Beste hvr_oosterzele,
Deontologie is een erezaak. Waardering hiervoor.
Maar een tipje van de sluier oplichten, of de sluier helemaal wegdoen, kan wel een hulp zijn voor BD'ers die op zoek zijn naar.... een elektrische wok.
Sommigen hebben geen gas in huis en hebben uiteraard recht op een goede wok maaltijd uit eigen "elektrische" keuken, thuis.
Groetjes
Skitch
" Leven is slecht voor de gezondheid. " (Jacques Brel )
de echte woks zijn uit aluminiun of gewoon staal gemaakt.
ze warmen dan het snelste op.
ons gasvuur heeft een speciale wokbrander, 3 rijen vlammetjes, 3.5 Kw aan gas warmte.
3,5Kw, daar kan je mee beginnen maar om serieus te wokken kan je geen vermogen genoeg hebben. Wokbranders van 8 KW en meer, dat is pas goed om te wokken.
Vergeet zeker de elektrische, met een vermogen van 2KW kan je niet veel aanvangen.
Let wel, om te wokken he. Veel mensen denken als ze een als ze een wokpan hebben dat ze dan aant het wokken zijn, 95% van de mensen thuis denken dus dat ze aan het wokken zijn maar eigenlijk zijn ze aan het roertstoven. Pas op begrijp me niet verkeerd he dit kan ook lekker zijn.
Om te wokken heb je heel hoge temperaturen nodig, dicht schroeien en supersnel garen. Gebruik ook nooit te grote porties, dan heb je met de lichtere vuren zowiezo gedaan. Investeer in een goede brander en een plaatstalen wokpan.
Wok nooit in olijfolie maar in arachideolie, koop ook nooit samengestelde "wokolie",maar breng op smaak met kruiden en ingrediënten. Olijfolie kan de hoge temperaturen niet aan.
smakelijk
Groetjes Mac Patrick Sometimes you can't make it on your own Make Poverty Historywww.one.org They Don't Need Your Money, They Need Your Voice
Als ik naar een wokrestaurant ga en die mannen daar bezig zie
Een simpele (giet?)ijzeren 'kom' die gloeiend heet is. Niets design, niets hi-tech.
Ik heb altijd gehoord dat een echte wokpan van plaatijzer is gemaakt en moet met een hamer in vorm zijn geklopt. De kleine blutsjes die elke hamerslag achter laat zijn typisch voor een wokpan. Een wokpan mag ook nooit afgewassen worden met een detergent maar wordt gewoon met heet water en een metalen sponsje gereinigd.
Mvg.
Robert
Mvg.
Robert
Live each day like it's your last. One day, you'll get it right. Oscar Wilde
Comment