Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Schilderijen reproduceren

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • Schilderijen reproduceren

    Hallo ,

    Een bevriend schilder wil graag zijn schilderijen / tekeningen fotografen. Nu begint het probleem bij de nabewerking. Hij wil natuurlijk zijn schilderijen zo natuurgetrouw mogelijk weergeven op foto, dwz als hij bvb om het simpel te stellen een bepaalde tint van blauw heeft gebruikt in zijn schilderij wil hij ook dat op de foto dit blauw in dezelfde tint wordt weer gegeven.
    De kleuren dus achteraf in bvb fotoshop gaan bij regelen lijkt me moeilijk, wie zegt dat de blauwe tint van mijn scherm nadien afgdrukt ook hetzelfde blauw zal geven??

    Wie heeft raad of ervaring hiermee??

    Alvast bedankt

    mvg
    Fuji XT2 - 14mm 2.8 - 23mm 1.4 - 18-55mm - 10-24mm
    www.ginodepreter.com

  • #2
    Re: Schilderijen reproduceren

    Ik heb ooit een aantal schilderijen gefotografeerd, in dit topic heb ik uitleg gegeven over de gebruikte techniek:
    Heb voor een kleine opdracht een aantal foto's moeten maken van schilderijen. Nu hingen deze in een niet echt goed verlichte kamer, er stonden 2 spots (halogeen) op de schilderijen. Ik heb nu als proef al aantal foto's gemaakt en krijg toch steeds teveel licht weerkaatsing door te flitsen. Was toen niet echt in de mogelijkheid


    Dat was wel in 2005, het materiaal dat ik toen gebruikte is al een tijdje vervangen door andere spullen.
    Het is wel belangrijk om een lens te gebruiken die zo weinig mogelijk vervorming geeft en die zo scherp mogelijk is.
    De rest van de tips vind je in het oude topic.
    http://barthuysmans.smugmug.com/
    BD0338BE

    Comment


    • #3
      Re: Schilderijen reproduceren

      Dat ziet er idd keurig uit, maar het gaat er mij voornamelijk om, om achteraf een afdruk te verkrijgen waarvan de kleuren identiek zijn als het schilderij.
      Moest mijn vraag niet duidelijk zijn geef dan een gil dan stuur ik de vraag wat bij

      mvg
      Fuji XT2 - 14mm 2.8 - 23mm 1.4 - 18-55mm - 10-24mm
      www.ginodepreter.com

      Comment


      • #4
        Re: Schilderijen reproduceren

        Oorspronkelijk geplaatst door mel7 Bekijk bericht
        het gaat er mij voornamelijk om, om achteraf een afdruk te verkrijgen waarvan de kleuren identiek zijn als het schilderij.
        Veel succes hiermee

        Je kan al beginnen met een geprofileerd scherm en dan het printerprofiel dat je gaat gebruiken ook nog eens binnenhalen en zo in PhotoShop een preview te bekijken, maar identieke kleuren zal meer geluk dan kunnen zijn vrees ik.

        Ik veonderstel dat je vriend/schilder zijn tinten zelf mengt ... en niet alle kleuren kunnen door een printer gereproduceerd worden ... tegenwoordig kunnen al héél veel kleuren op papier gezet worden, maar niet alle kleuren, en dan nog is het sterk afhankelijk van het media waarop geprint wordt.

        Ik veronderstel dat vermits je van schilderijen reproduceren spreekt je de afdruk op canvas wilt maken ... dan heb je een speciaal 'canvas' profiel nodig en je zal onmiddellijk merken dat je kleuren iets fletser worden.

        Gewoon eens een test doen lijkt me het beste, elke printer/media combinatie is anders, dus het zal trial and error worden als je niet over een goed, geprofileerd scherm beschikt.

        Mark
        Fotografie - Tutorials - Schaalmodellen
        Ik doe het met Canon gLas van 24 tot 400mm op FF en enkele lichtpuntjes ...

        Comment


        • #5
          Re: Schilderijen reproduceren

          Scherm calibreren, printer calibreren, eventueel een gecalibreerd kleurenpalet mee fotograferen
          waar je later op kan baseren om de kleuren op af te stemmen en vooral veel succes gewenst
          Nikon D90 - - 18-105mm vr kit - - Nikkor 35mm f1.8D AF-S DX G - - Nikkor 50mm f1.8 AF - - Battery Grip - - SB-900 | www.spyro.be

          Comment


          • #6
            Re: Schilderijen reproduceren

            Oorspronkelijk geplaatst door spyro Bekijk bericht
            Scherm calibreren, printer calibreren, eventueel een gecalibreerd kleurenpalet mee fotograferen
            waar je later op kan baseren om de kleuren op af te stemmen en vooral veel succes gewenst
            En ook een grijskaart opnemen in dezelfde lichtomstandigheden als de schilderijen.
            Bv plaats centraal de grijskaart in het schilderij en neem dan een tweede opname met grijskaart verwijderd.
            Spreek ook af met drukkerij of afwerkcentrale i.v.m. gebruikte inkten of toners en laat desnoods een electronisch correctiefilter maken bij fotogravure.
            Veel geluk ermee want dit is specialistenwerk. Vraag eens of je de techniek mag komen bekijken in het labo van het Nationaal Kunstpatrimonium.

            Henri
            lidnummer: BD0435BE

            Comment


            • #7
              Re: Schilderijen reproduceren

              Graag stuur ik je dit berichtje om je toch een beetje te motiveren.
              Spijtig dat het nooit ofte nooit gaat om exact 'alle' kleuren te reproduceren. Wel kan je mits bovenstaande toepassingen al heel ver komen. Er zijn echter nog andere methodes beschikbaar die vroeger heel veel gebruikt werden door reproducenten, helaas nu in de vergeethoek geraakt, doch nog altijd de beste resultaten geeft, geloof me maar. Ik denk dat je eens op zoek moet gaan naar iemand die dat geheim wilt prijsgeven (moeilijk, denk dat het niet lukt). In elk geval, ik wens je veel motivatie.

              Gr Nies

              Comment


              • #8
                Re: Schilderijen reproduceren

                Dit is hoe ik mijn schilderijen reproduceer (en die schilderijen kunnen serieus glans vertonen door vernislagen) :

                Ik fotografeer ze met Tungsten licht (1 lamp links en 1 rechts van het schilderij, in een hoek van 30 a 45°). Eigenlijk zijn 4 lampen beter, maar dit hangt af van de grootte van het schilderij.
                Je richt de linker lichtbundel naar de halve rechterzijde van het schilderij en de rechter lichtbundel naar dehalve linkerzijde van het schilderij, zodat de lichtbundels eigenlijk elkaar kruisen.
                Eerste foto met grijskaart, daarna een 3-tal verschillende belichtingen, op statief en camera mooi in het midden van schilderij waterpas, macroobjectief.

                Daarna pas ik eventuele kleuren aan op het scherm, mét het schilderij naast mij.

                Dan moet de kleutemperatuur van uw scherm wel overeen komen met het opvallend licht op uw schilderij. Als uw scherm gecallibreerd staat op 6500 °K, dan moet uw opvallend licht ook best die temperatuur hebben (daarvoor kan je lampen kopen zoals de Philips Grafica PRO 965, ook met een temp van 6500 °K).


                Zoals gezegd pas ik kleuren handmatig aan in PS, indien nodig.

                De kleuren op uw scherm goed krijgen zoals uw origineel schilderij is dan reeds een belangrijke zaak, als je ze wil printen zal veel afhangen van de afdrukcentrale, juiste printer/afdrukprofiel, sommige kleurbeperkingen bij het printen, mat, blinkend papier enz...

                Het is zo goed als onmogelijk om exacte prints als uw schilderij te verkrijgen.

                Sommigen vinden dit spijtig, maar ik eigenlijk niet, want een schilderij is een schilderij...en geen foto. Een schilderij is nog authentiek. Thanks God!

                Buiten de kleuren heb je ook nog eens af te rekenen met de DR (dynamic range). Op uw scherm zal dit nog goed meevalllen, maar als je gaat printen zal je hier ook bij inschieten.

                Dit alles hangt natuurlijk ook allemaal af van uw kritische zin. 100% exact bestaat gewoon niet, maar als je tevreden bent met zo'n 80 a 90 %, dan zijn er wel weer mogelijkheden.

                En... lang geleden, heb ik in het Nationaal Instituut voor het Kunstpatrimonium gewerkt...professioneel de mooiste tijd uit mijn leven.
                Later ben ik beroepsmatig veel in contact geweest met reproducenten van allerlei, en zélf jaren gereproduceerd, gecreeerd, alles wat je je maar kan indenken.

                Ik ben regelmatig op de werkvloer geweest bij ACL (reproductie en ontwikkelcentrale, denk niet dat het nu nog bestaat) en Authentic in Brussel. Bij ACL plaatsten ze voor de belichtingslampen grote polarisatiefilters, dit om glans te voorkomen. Rechtstreeks licht, geen softboxen.

                Als je echter de lampen op voldoende afstand en in de juiste hoek plaatst kan je dit probleem van glans op schilderijen ook meestal oplossen.

                Maar... dit was de vraag niet.
                Last edited by maniac; 1 september 2010, 17:50.

                Comment


                • #9
                  Re: Schilderijen reproduceren

                  Mooie uitleg, Maniac!
                  Heb je nog wat technische gegevens? Gebruikt materiaal, standaard EXIFs... ?
                  BD1166BE. CANON camera's (7D, G9), objectieven van 10 t/m 400mm, en Speedlite 580EX II - Manfrotto tripod 190CXPro4 + Markins Q3 -  M1 iMac 24" - 16GB RAM - 2TB SSD (MacOS Sonoma 14.7.1) - iPhone XR (iOS 18.1) + iPad5 WiFi (iPadOS 16.7.10)

                  Comment


                  • #10
                    Re: Schilderijen reproduceren

                    grootste probleem is egale belichting en reflecties
                    als je beschikt over een ruimte met grote venster waardoor je het noorderlicht hebt lukt dit, anders kunstlicht gebruiken maar daar heb ik geen ervaring mee wat schilderijen betreft.
                    wat kleuren betreft, grijskaart is onvoldoende, stel voor eens te kijken naar een x-rite colorchecker passport, of naar de klassieke colorchecker kaart.

                    voor scherm te calibreren heb je goed calibratie materiaal nodig, spyder 3 serie etc, vrees ik dat daar te licht voor is, en in de 1ste plaats moet je scherm ook van degelijke kwaliteit zijn. Voor printer calibratie vind je de juiste profielen meestal bij de papierproducent en je kunt hiervoor ook terecht bij marc-en-ciel.

                    Comment


                    • #11
                      Re: Schilderijen reproduceren

                      Al bij al dus een hele onderneming
                      Vroeger toen digitaal nog niet bestond was er ook steeds het probleem om in een labo een goede afdruk te krijgen, De ene keer zag het rood zoals het moest zijn en bij een nabestelling van dezelfde foto neigde het rood meer naar oranje.

                      Toch bedankt voor de nuttige info

                      Mvg
                      Fuji XT2 - 14mm 2.8 - 23mm 1.4 - 18-55mm - 10-24mm
                      www.ginodepreter.com

                      Comment

                      Working...
                      X