Welkom! Ben je al een geregistreerd forumlid, log dan in met de knop Inloggen of registreren uiterst rechts bovenaan je scherm. Is dit je eerste bezoek Om berichten te bekijken selecteer je een forum in het onderstaande overzicht. Om zelf berichten te plaatsen moet je je eerst (gratis) registreren: klik daarom op Registreer.
Op 22 februari 2025 bezoekt Belgiumdigital enkele iconische locaties in Gent. Meer informatie HIER! Deze stadswandeling is inmiddels VOLGEBOEKT!
Wil jij ook de werking van Belgiumdigital ondersteunen? Verleng of start dan je vzw-lidmaatschap en geniet van voordelen bij activiteiten en kortingen bij onze partners.
Hoi, zijn er al mensen die deze methode in de praktijk hebben toegepast, en met welk resultaat?
Hallo Rob,
Welke methode bedoel je hier? Wat betreft het gebruik van tape kan ik je zeggen dat ik dat tot driemaal toe heb gedaan bij mijn S1 (eenmaal om het "bewijs" te leveren voor BD ), zonder "bijwerkingen". Echter terughoudendheid blijft m.i. op z'n plaats, omdat we onvoldoende weten. Wanneer ik straks weer in het bezit van een reflex zal de blaasbal het eerste zijn wat ik zal gebruiken in geval van stof.
Ik ben een product tegengekomen met de naam ReAir. In wezen is het een lege bus en een pompje. Er zijn er die lucht verkopen, maar deze verkopen dus echt lege bussen! Je kan deze een 100-tal opblazen met lucht. Voordeel hiervan is totale afwezigheid van drijfgassen, met een veel kleiner risico tot gevolg.
Ik ben van plan dit aan te schaffen als een 1ste hulp bij CCD-stof problemen.
(Nog niet zeker wat ik ga doen als dat niet helpt.)
Hier een van de on-line shops waar je het kan kopen.
http://www.compusa.com/products/product_info.asp?product_code=275063
m.v.g.
Jos
Op dpreview heb ik al vele goede ervaringen met de Reair gelezen.
Een persoon meldde dat de persluchtstroom niet sterk genoeg was, maar anderen hebben dat niet vermeld. Mogelijk had hij de fles niet hard genoeg opgepompt?
Inderdaad, ik heb me zelf ook de vraag gesteld of je er geen stof mee kan opblazen, maar hetzelfde geldt natuurlijk voor een blaasbalgje.
Het lijkt me alleszins veiliger dan vloeibare gassen of spuitbussen met drijfgas.
Ik ga ervan uit, dat mits een beetje geluk, 90 % van de reinigingen hiermee volstaan, en dat een natte reiniging daarmee de uitzondering wordt.
m.v.g.
Jos
Vandaag kwam ik op op dpreview (Fuji slr forum) de volgende link tegen en aangezien deze topic zo'n beetje een bundeling is geworden van allerlei tips en ideeën aangaande het oplossen van m.i. het grootste probleem van een d-slr, nl. stof, leek het mij goed deze hier wederom te posten.
Tja, maar als je de uitleg leest, kan het toch zijn nut hebben. Stel dat je na een dag van foto's nemen merkt dat er stof op de CCD zat...?Of als je door omstandigheden niet de mogelijkheid hebt om de CCD te reinigen...?
Het lijkt me inderdaad niet goed als definitieve oplossing, maar eerder een redmiddel dat soms nuttig kan zijn...
Jörg
Nikon D100 | Nikon SB800 | Nikkor AF 24-85 f/2.8-4 D IF | HiTi PhotoShuttle
Ik denk dat je gelijk hebt, het progje (dat je via de link die Han aangeeft kunt downloaden) stelt je voor zover ik begrijp in staat om een scala aan foto's een "stof-verwijdering" te laten ondergaan opp basis van een zelf gemaakte routine. Indien het stofpatroon zich wijzigt dan zul je dus de routine ook moeten aanpassen. Dit wordt natuurlijk een hachelijke situatie als de hele ccd is dichtgeslibt! Kortom voor maximale kwaliteit zul je m.i. moeten uitgaan van een schone ccd! Maar wellicht een handige hulpmiddel voor een hele reeks foto's waarop zich hetzelfde stof-patroon voordoet.
Ik heb vandaag de "stof-killer" uitgeprobeerd, het werkt ten dele, op eeen of andere manier lukte het niet stofdeeltjes aan de rand van de foto geslecteerd te krijgen. Na een een soort van stof-library gemaakt te hebben (opname bij F22 tegen lucht, ja ook de S2-ccd bevat al stof ) en vervolgens dit als referentiekader gebruikt te hebben, lukt het om andere opnamen te verbeteren. Ik blijf echter bij mijn eerder ingenomen standpunt; kan een handige tool zijn om honderden opnamen met eenzelfde stofprobleem te verhelpen; wel is het, gelet op de ervaring die ik vandaag heb opgedaan, noodzakelijk om een referentie-opname te hebben gemaakt tegen de lucht. Het progje wijst min of meer zichzelf; voor de volledigheid nog maar even de directe link:
http://www.applied-maths.com/paul/spotkiller.zip
Jan
Vergeten erbij te zetten:
Oorspronkelijke bestanden blijven intact, het programma genereert nieuwe bestanden (met toevoeging "_spot") in het Tiff-formaat (zorg dus voor voldoende ruimte)!! In geval van een batch (vele om te zetten foto's) kan men rustig een andere activiteit er naast plannen!
De CCD of CMOS reinigen kan je enkel zelf bij een digitale SLR - dus met verwisselbare lenzen.
Die hebben allen een systeem waardoor de spiegel omhoog kan klappen zodat het beeldopname-element zichtbaar - en dus ook bereikbaar wordt.
Je kan dan als het ware "het hart van de camera" zien.
En zo kan je er dus aan om stofvrij te maken - met één van de gekende technieken.
Persoonlijk gebruik ik een "blaaspeertje" en dat voldoet tot nu toe prima.
Die software kan natuurlijk niets reinigen in de camera - da's voor de "stoffige" beelden achteraf .
Comment