Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Review: Kata PL-TLB-800

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • Review: Kata PL-TLB-800

    Review Kata PL-TLB-800
    Je super-telelens heeft een tas nodig!

    1. INLEIDING
    Fotografie is een “booming business” geworden, dat weet ondertussen iedereen. Het aantal amateurfotografen dat goed wil investeren in super-telelenzen (in bijvoorbeeld een 400mm F/2,8 - 500mm F/4 of een 600mm F/4 lens) neemt elk jaar toe. Naast de professionele fotografen zie je steeds meer amateurfotografen een super-telelens gebruiken zowel hier in België als op safari’s in een Afrikaans land.


    Wanneer deze fotografen een dergelijke dure lens aankopen, wordt deze geleverd met een tas in de vorm van een stevige kist. Deze kist is weliswaar perfect op maat gemaakt, maar het probleem is dat je er geen body op kan zetten, zo min als een zonnekap. Nochtans is het bijzonder handig je combinatie op eender welk moment te kunnen vastnemen en onmiddellijk klaar te zijn om te fotograferen, m.a.w. je materiaal in “shooting position” klaar zetten.

    Voor de eigenaars van de grootste super-telelenzen (600mm lenzen) , heb je een zak nodig die minimum 630mm hoog is. Deze zoektocht bleek veel moeilijker dan eerst gedacht. In de Benelux was er jarenlang maar één mogelijkheid: de Lowepro Lens Trekker 600 AW II, maar die was eigenlijk nog net 20 mm te klein.

    Enige tijd geleden lanceerde Kata de “PL-TLB-800”. Deze tas is in feite ontwikkeld voor de 800mm lenzen, maar kan perfect gebruikt worden door eigenaars van 600mm lenzen die hun lens + camera “in shooting position” willen wegsteken in een stevige tas.

    2. AFMETINGEN & GEWICHT
    De Lowepro Lens Trekker 600 AW II is een grote rugzak in de vorm van een koker, maar de Kata overtreft alle verwachtingen. De tas ziet er op het eerste zicht even breed en diep uit, maar is in werkelijkheid 215mm hoger.

    De concrete cijfers:
    - Buitenafmetingen: 300x330x870mm
    - Binnenafmetingen: 220x220x630mm
    - Gewicht: 2,25kg – 3,50kg

    Voor de 600mm lens heb je binnenin een minimum hoogte nodig van 630mm. Bij de Lowepro tas heb je net 20mm tekort, maar bij de Kata krijg je 630mm binnenin. De kenners weten echter onmiddellijk dat de zonnekap van de 600mm uit 2 delen bestaat die je op elkaar schroeft, maar in deze positie is de Kata tas dan weer net te klein. Haal je het 2de deel eraf en plaats je het omgekeerd op je combinatie, dan lukt het wel maar met als nadeel dat je dus niet in “shooting position” klaar staat.

    Als je het gewicht van naderbij bekijkt, weegt de lege tas – volgens de fabrikant - 2.24kg (zonder onderverdelingen of riempjes) tot 3,50kg bij gebruik van alle toebehoren. In de praktijk blijkt de tas ongeveer 3kg te wegen bij een instelling voor een body met een 600mm lens.


    3. STERKTES & ZWAKTES
    Net zoals bij alle andere fabrikanten, steekt ook Kata geen tijd of nutteloze kosten in een “fancy” verpakking. Alles wordt echter netjes verpakt in een stevige plastiek hoes en daarna past het geheel in een kartonnen doos.

    De tas zelf is aan de buitenkant volledig zwart en is gemaakt van een stevige, duurzame stof die licht waterafstotend is. Hier en daar merk je enkele kleine details die afgewerkt zijn met een rode kleur. Binnenin is de hoofdkleur geel. Dit is enerzijds makkelijk om te kunnen zien of stof/zand in de tas zijn beland, maar anderzijds is deze keuze ook wel een beetje jammer omdat in de natuur deze felle kleur de dieren zou kunnen afschrikken.

    Vooraan zit er een groot vak waar je ruim plaats hebt voor wat klein fotomateriaal of eventueel wat eten. Aan beide zijkanten is er plaats voorzien voor een flesje drank.

    Eenmaal je het harnas hebt afgestelt op jouw lengte, merk je dat het van bijzonder hoogstaande kwaliteit is. Het harnas is met verschillende riempjes echt naadloos af te stemmen op je rug en heupen. Hierdoor voelt de volgeladen tas helemaal niet zwaar aan en kan je er zelfs een stevige trektocht mee maken. Wel jammer dat het afstemmen van het harnas wat voorkennis vereist en dat de uitleg in dit verband niet te vinden is op het informatieve kaartje en evenmin op de website.


    Zonder al te diep in te gaan in alle mogelijkheden van elk zakje of riempje, wil ik toch nog graag één onderdeel kort aanhalen: de regenhoes. Deze werd gemaakt in 2 kleuren. De zwarte kant is bedoeld om je materiaal te beschermen tegen de regen en de grijze kant om je zak niet teveel te laten opwarmen in de felle zon. Toch goed over nagedacht.


    4. HANDIG?
    Zoals eerder vermeld, was de zoektocht naar een geschikte tas voor een 600mm lens en body moeilijker dan oorspronkelijk gedacht. Buiten de Lowepro Lens Trekker 600 AW – die 20mm te klein is –waren er geen redelijke alternatieven. In Amerika worden wel veel tassen op maat gemaakt, maar het nadeel hiervan is dat je de kwaliteit hiervan niet vooraf beoordelen en dat de prijzen van deze tassen zeker even hoog liggen.

    Kata heeft met deze PL-TLB-800 dus een oplossing gevonden voor deze nis in de fotografiemarkt. Jammer genoeg is de tas de grootste in zijn soort en nog steeds 90mm te klein om ook het 2de deel van je zonnekap te kunnen monteren op een 600mm lens of om de zonnekap te kunnen monteren op je 800mm lens. Het had dus wel handig geweest, indien Kata hiermee rekening gehouden had.

    5. PRIJS
    De Kata PL-TLB-800 was op het moment van deze review (februari 2012) enkel te koop in de Benelux bij de dealer Hotz aan de prijs van 684 Euro (incl. BTW). In vergelijking tot de aankoopprijs van de lenzen, lijkt dit misschien een redelijke prijs, maar eerlijkheidshalve dient vermeld te worden dat de Lowepro-versie nog niet eens ¼ de van deze prijs kost. Het moet natuurlijk gezegd worden dat je voor dit bedrag wel een oerdegelijke tas krijgt met een stevige bescherming voor je super-telelens en andere toebehoren.

    6. CONCLUSIE
    Kata vond met de lancering van hun “longlens bag” de PL-TLB-800 een oplossing voor vele super-telelens eigenaars die hun lens volledig in “shooting position” willen opbergen in een tas. De tas op zichzelf is de perfectie nabij met een extra pluim voor het gebruikte harnas, maar het blijft jammer dat ook deze tas toch nog te klein is voor een 600mm lens met dubbele zonnekap en body. Als je tevreden bent met 1 zonnekap, is deze tas wel een schitterende, weliswaar dure oplossing.

    Tot slot wil ik de fabrikant Kata nog bedanken voor het ter beschikking stellen van de tas.

    Met vriendelijke groeten,
    Sven Michiels
    Last edited by Svenmichiels; 10 februari 2012, 20:43.
Working...
X