Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Baanbrekend project MDF recyclage.

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • Baanbrekend project MDF recyclage.

    Hoe je iets kan starten vertrekkende van uit een snelkookpan.


    22 oktober 2024

    Op zijn fabrieksterrein in Bazeilles (Frankrijk) start Unilin met de recyclage van MDF op industriële schaal. Het investeert daarvoor 20 miljoen euro. Een grote stap voorwaarts voor de circulaire economie, want Unilin is van plan om zijn innovatie via Unilin Technologies ook ter beschikking te stellen van de rest van de sector.

    Decoratieve panelen, laminaatvloeren, productieafval... Tot op heden werden al die producten op basis van MDF-plaat aan het einde van hun levenscyclus systematisch verbrand aangezien de lijm die gebruikt wordt om de houtvezels te binden recyclage onmogelijk maakte. De grote uitdaging was dus om een manier te vinden om die lijmmoleculen af te breken. Het is in haar eigen keuken dat Veronique Hoflack, voorzitter van Unilin Panels, met haar snelkookpan de eerste voorzichtige tests uitvoerde.

    “Met behulp van stoom wekken we in kooktanks een explosie van de lijmmoleculen op,” legt Stéphane Marthy uit. Zij werkt als technicus mee aan het project. “Die machines zijn oorspronkelijk allemaal afkomstig uit de voedingsindustrie. Om ze om te bouwen voor de recyclage van MDF waren er heel wat tests nodig om tot de optimale instellingen te komen.” Van prototype tot industriële fase


    Na verschillende jaren te hebben gedraaid in prototypemodus bleken de tests positief. En dus is het tijd om op te schalen naar een industriële productie: “We gaan werken met dezelfde soorten machines, maar dan op maat van onze behoeften, dus voor veel grotere volumes,” aldus Yoann Raucourt, productiechef in Bazeilles. Vandaag recycleert Unilin in Bazeilles al 1500 kilo MDF per uur. Het is de bedoeling om dat cijfer tegen september 2025 te verveelvoudigen. Dan zal immers de eerste MDF-recyclagelijn worden opgestart.

    “Door MDF te recycleren kunnen de houtvezels opnieuw gebruikt worden, zodat de CO2 langer in het hout opgeslagen blijft en niet verbrand hoeft te worden. In eerste instantie willen we 380.000 ton CO2 extra per jaar opslaan, wat overeenkomt met de jaarlijkse uitstoot van 211.000 auto's,” legt Julien Boucher uit, directeur van Unilin Bazeilles.

    Er zal 20 miljoen euro worden geïnvesteerd in industriële uitrusting en installaties en de implementatie van nieuwe processen. Tot slot zal Unilin ook MDF-panelen met een aandeel van 30% gerecycleerde vezels kunnen aanbieden. En in de toekomst zal dat aandeel ongetwijfeld toenemen... Om dat te kunnen realiseren moeten er twee recuperatiekanalen worden uitgebouwd en georganiseerd: de pre-consumerkanalen – met afval van industriële klanten (producenten van laminaatproducten enz.) – en post-consumerkanalen – met materialen die na een eerste levenscyclus bij de eindconsument opnieuw worden ingezameld. Een baanbrekende technologie voor de hele sector


    Julien Boucher: “Innoveren zit in het DNA van Unilin. We zijn ervan overtuigd dat deze MDF-recyclagetechnologie een grote stap voorwaarts betekent voor de hele sector. Daarom vinden we het belangrijk om deze technologie via licenties van Unilin Technologies ook ter beschikking te stellen van de rest van de sector. Zo geven we de circulaire economie in de panelen- en vloerbekledingssector een stevig duwtje in de rug.”

  • #2
    Dank voor dit bericht.
    Dit is een techniek die iets nuttig doet met het CO² verhaal.
    En er worden minder bomen gekapt.
    " In het darwiniaanse perspectief is orde niet immanent aanwezig in de werkelijkheid, maar een zichzelf bevestigend aspect van de werkelijkheid, in zoverre dat het wordt ervaren door gesitueerde subjecten. " (Robert A. Maundy)

    Comment

    Working...
    X