Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Vakantie bijna verknald door koppeling

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • #16
    Re: Vakantie bijna verknald door koppeling

    Oorspronkelijk geplaatst door CanonYouCan Bekijk bericht
    Ook wou men bij Speedy in Frankrijk het aircogas niet bijvullen en ze zeiden dat er een lek zou zijn. Misschien hadden ze geen zin gezien het embruyage probleem en een Belgische auto konden ze al niet registreren. Mijn garagist zei dat je een gat moeilijk kan zien, dit kan hij evt opvullen met iets, indien een barst niet. Dus hij zal eerst de airco bijvullen, als die al na 1 maand bvb leeg is, zal er lek zijn, want gaat 5j mee normaal. Is wel al 5j geleden dat ik hem liet bijvullen. Als hij volledig leeg zou zijn zou er een lek zijn.
    De airco zomaar bijvullen, zonder eerst een lektest uit te voeren is normaalgezien in de hele Europese unie verboden omdat R134a (het koelgas dat momenteel nog in de meeste auto's zit) een broeikasgas is dat 1430 keer sterker is dan CO2.
    Koeltechniekers, maar ook garagisten die aan auto-aircosystemen werken moeten gecertificeerd zijn, en die mogen niet zomaar wat gas bijvullen als er een kans is dat het dan in de atmosfeer terechtkomt.

    Het probleem bij een auto-airco is dat de kans op lekken daar heel groot is, veel groter dan bij andere koelinstallaties, omdat er in auto's heel veel koppelingen en flexibele leidingen worden gebruikt.
    Bij andere koelsystemen worden bijna altijd alle verbindingen gebraseerd en worden demonteerbare koppelingen zoveel mogelijk vermeden om het risico op lekken te beperken.
    De condensor in een auto kan ook lek raken doordat er bijvoorbeeld een steentje in vliegt, dat gebeurt normaalgezien nooit in een vaste installatie (die aluminium condensors en verdampers zijn ook niet heel degelijk, die hebben niet veel nodig om lek te raken).
    Blijkbaar denken veel mensen daarom dat het normaal is dat een auto-airco geregeld bijgevuld moet worden, maar als dat zou gebeuren in een vaste koelinstallatie, dan zou de na verloop van tijd zelfs afgekeurd moeten worden als de lekken niet te repareren zijn.
    http://barthuysmans.smugmug.com/
    BD0338BE

    Comment


    • #17
      Re: Vakantie bijna verknald door koppeling

      Oorspronkelijk geplaatst door Black B@ndit Bekijk bericht
      Koeltechniekers, maar ook garagisten die aan auto-aircosystemen werken moeten gecertificeerd zijn, en die mogen niet zomaar wat gas bijvullen als er een kans is dat het dan in de atmosfeer terechtkomt.
      Dat klopt volledig Bart, maar het verschil tussen theorie en praktijk is vaak heel anders. [emoji6]
      Canon EOS Digital
      BD0479BE

      Comment

      Working...
      X