Welkom! Ben je al een geregistreerd forumlid, log dan in met de knop Inloggen of registreren uiterst rechts bovenaan je scherm. Is dit je eerste bezoek Om berichten te bekijken selecteer je een forum in het onderstaande overzicht. Om zelf berichten te plaatsen moet je je eerst (gratis) registreren: klik daarom op Registreer.
Nieuwe 'Dress to Impress' workshop op 14 december 2024. Informatie en (snel) inschrijven hier.
Ik ben maar een gelegenheidsbierdrinker, en juist daarom zeker, bestel ik graag een goed biertje.
Eigenlijk dronk ik in mijn jonge jaren enkel Rodenbach.
Maar als Gordon Scotch Ale op prijslijst zie staan (de originele wel te verstaan) dan bestel ik dat zeker en vast.
Ben al altijd liefhebber geweest van bruine bieren en Rodenbach en Gordon Scotch zijn nu precies elkaars tegenhangers.
De eerste eerder zoet, iets wijnachtigs, en de tweede lekker bitter.
Jammer dat de trappist van Westvleteren buiten de abdij niet te verkrijgen is.
Heb je dat gevoel dat de Rodenbach zoet is ? Ik zou toch eerder zeggen zurig hoor. Reden waarom hij zo goed verkoopt bij zomerse dagen. Het is wel zo dat sommigen dat durven drinken met grenadine erin. Moesten ze dan ook op water zetten...
Zelf geen grote alcohol drinker, maar ik lust best wel een Westvleteren of een Duvel, eentje dan.
En op zondag voormiddag tijdens ons wekelijkse samenkomst met een paar vrienden in het atelier,
een Ricard aangelengd met Fanta, ik weet het, ik ben een rare. :-)
Ik ben maar een gelegenheidsbierdrinker, en juist daarom zeker, bestel ik graag een goed biertje.
Eigenlijk dronk ik in mijn jonge jaren enkel Rodenbach.
Maar als Gordon Scotch Ale op prijslijst zie staan (de originele wel te verstaan) dan bestel ik dat zeker en vast.
Ben al altijd liefhebber geweest van bruine bieren en Rodenbach en Gordon Scotch zijn nu precies elkaars tegenhangers.
De eerste eerder zoet, iets wijnachtigs, en de tweede lekker bitter.
Jammer dat de trappist van Westvleteren buiten de abdij niet te verkrijgen is.
Toch wel, zij het heel af en toe.
Heel recent nog op de kerstmarkt in Groenhove (Torhout) was er iemand op wat voor wijze dan ook er in geslaagd was om kleine verpakkingen los te krijgen van de Adbij.
Toch wel, zij het heel af en toe.
Heel recent nog op de kerstmarkt in Groenhove (Torhout) was er iemand op wat voor wijze dan ook er in geslaagd was om kleine verpakkingen los te krijgen van de Adbij.
Zelf geen grote alcohol drinker, maar ik lust best wel een Westvleteren of een Duvel, eentje dan.
En op zondag voormiddag tijdens ons wekelijkse samenkomst met een paar vrienden in het atelier,
een Ricard aangelengd met Fanta, ik weet het, ik ben een rare. :-)
Of het "bier zonder etiket" Geert . Nils loopt met waanzinnige ideeën rond. Gisteren was hij hier en ik dacht dat ik een origineel idee had. Waarop hij : ik had er ook al aan gedacht.
Als je ooit ergens inox vaten (grote) weet staan....
Of het "bier zonder etiket" Geert . Nils loopt met waanzinnige ideeën rond. Gisteren was hij hier en ik dacht dat ik een origineel idee had. Waarop hij : ik had er ook al aan gedacht.
Als je ooit ergens inox vaten (grote) weet staan....
TOP hé, Niels zijn bier, maar dat koop je niet in de winkel.
Dan zijn ze illegaal bezig want dit staat te lezen op hun site:
BIJZONDERE VOORWAARDEN BIERVERKOOP
De Trappist Westvleteren is enkel voor particulieren te koop, waarbij iedere koper
zich engageert het bier niet verder te verkopen.
De afnemer is eindverbruiker. Op het kasticket wordt vermeld dat hij het bier niet in
de handel mag brengen. De afnemer kan hierop worden aangesproken.
De MEESTE kopers houden zich ter goeder trouw aan deze bijzondere voorwaarden.
Zo respecteren zij de wijze waarop de Abdij sinds jaar en dag de verkoop ter plaatse
organiseert.
Jammer genoeg worden van tijd tot tijd toch misbruiken vastgesteld.
Wie zich niet aan de bijzondere voorwaarden houdt, moet het volgende weten :
Wanneer een consument koopt met het oogmerk te verkopen, hij hierbij ook een
winstoogmerk heeft en er sprake is van een zekere regelmaat, is hij eigenlijk
handelaar, zodat hij alle fiscale en administratieve verplichtingen in dat verband dient
na te leven. Een handelaar die dit niet doet, stelt zich bloot aan strafrechtelijke
sancties.
Cafés en bierwinkels die het bier van dergelijke “consumenten” afnemen, kunnen
schuldig zijn aan derde medeplichtigheid aan contractbreuk.
Daarenboven verbiedt artikel VI.100 ten 14de en artikel VI.109 Wetboek Economisch
Recht de kettingverkoop.
Daarbij bepaalt artikel IV.104 Wetboek Economisch Recht uitdrukkelijk dat elke met
de eerlijke marktpraktijken strijdige daad, waardoor een onderneming een
onderneming schaadt of kan schaden, verboden is. Het spreekt vanzelf dat, wie
verkoopt in strijd met de bijzondere voorwaarden, aan de Abdij ernstige schade kan
toebrengen.
Tenslotte wordt erop gewezen dat woekerprijzen verboden zijn overeenkomstig
artikel 1 van de besluitwet van 14 mei 1946.
AAN AFNEMERS DIE ZICH NIET AAN DE AFSPRAKEN HOUDEN ZAL DE ABDIJ NIET
LANGER BIER VERKOPEN.
Sony A7II + Loxia 50mm + Vario Tessar FE 16-35mm + Tamron 70 - 300mm
Fujifilm X-T4 + Samyang 12mm + Fujinon XF 27mm + Fujinon XF 35mm + Fujinon XF 16-55mm R LM WR + X-E2s.
Heb je dat gevoel dat de Rodenbach zoet is ? Ik zou toch eerder zeggen zurig hoor. Reden waarom hij zo goed verkoopt bij zomerse dagen. Het is wel zo dat sommigen dat durven drinken met grenadine erin. Moesten ze dan ook op water zetten...
Pol, je hebt soorten Rodenbach, er is er zelfs eentje bij die niet buiten Roeselare wordt verkocht.
De gewone is inderdaad zurig zoet, maar je hebt er eentje bij die echt wijnachtig zoet is, fruitig zou ik durven zeggen.
Sony A7II + Loxia 50mm + Vario Tessar FE 16-35mm + Tamron 70 - 300mm
Fujifilm X-T4 + Samyang 12mm + Fujinon XF 27mm + Fujinon XF 35mm + Fujinon XF 16-55mm R LM WR + X-E2s.
Pol, je hebt soorten Rodenbach, er is er zelfs eentje bij die niet buiten Roeselare wordt verkocht.
De gewone is inderdaad zurig zoet, maar je hebt er eentje bij die echt wijnachtig zoet is, fruitig zou ik durven zeggen.
Ja, inderdaad fruitig is een betere omschrijving van dit soort zuur. Fruitigheid en zuren wordt ook nogal eens verward bij wijn.
Liefmans zowel het Oud Bruin als de Goudenband.
Gisting in open lucht.
Maakt nu deel uit van de Moortgat groep.
Voordien van een Angelsaksische groep en die wilden het brouwproces naar ergens anders verplaatsen.
Mislukt wegens het ontbreken van al die bacteriën die in het Liefmans gebouw rondhangen.
Foto's = smaak & het moment. Daarom zal ik zelden commentaar geven op foto's. Sorry daarvoor.
M.v.g. Marc
Liefmans zowel het Oud Bruin als de Goudenband.
Gisting in open lucht.
Maakt nu deel uit van de Moortgat groep.
Voordien van een Angelsaksische groep en die wilden het brouwproces naar ergens anders verplaatsen.
Mislukt wegens het ontbreken van al die bacteriën die in het Liefmans gebouw rondhangen.
Rodenbach vergist ook in open lucht.
Maar met één ding heb ik problemen en ik had het er toevallig gisteren nog met mijn zoon over. Iedereen zal ongetwijfeld weten dat er enkel rond het Brusselse de wilde gisten zijn die zorgen voor de gueuze lanbic en dat ze daar op locatie dakpannen weglaten om die te verwelkomen.
Nu kan ik me echt niet meer voorstellen dat ze daar in kuipen van 50.000 l rekenen op het toeval. Feit is wel dat de wort steriel is als de gist zijn werk moet doen maar dan nog....
In open lucht betekent wel : onder een dikke laag CO2.
Maar toch kan ik me niet voorstellen dat ze niet werken met een giststarter zoals met wijn. Druivensap is niet steriel dus je wil dat de cultuurgist de wilde gisten gaat overheersen.
Bovendien zou ik niet weten waarom die gistculturen uit het Brusselse niet gekweekt kunnen worden.
Wat ik ook niet begrijp, en daar ging het gisteren ook over is dat bepaalde exclusieve bieren blijkbaar het alleenrecht zouden hebben op een bepaalde gistsoort (lees : abdij van Westvleteren). Ik zou het ten zeerste betwijfelen als elke gistcel op de bodem van een recente fles dood is.
Maar in feite hebben we hier een bio-ir brouwkunde voor nodig denk ik. Ik heb zelf wel enige ervaring met brouwen maar ik vrees dat ik schromelijk te kort schiet....
Ik denk dat ik er nog eens ga drinken in de Hoppeschuur in Knesselare en daarover nog eens een klapke ga doen met Hildegard, als zij het niet weet dan weet niemand het.
Jawel, enkele jaren geleden een bezoekje gebracht aan een aantal van die Geuze en kriekbrouwers. En daar zijn ze er dus van overtuigd dat die speciale gisten daar ruimschoots rondzwerven. Bizar verhaal in elk geval. En die gisten moeten dan toch over bijzonder veel weerstand beschikken tegen allerhande troep die zich de laatste tijd in de lucht bevindt.
Wort is inderdaad steriel, en een (huis)brouwer moet heel proper werken (materiaal ontsmetten etc) om te zorgen dat de juiste gist (die hij toegevoegd heeft) begint te werken.
Als de verkeerde gist begint te werken, dan wordt je bier zuur, en spreken ze van een "infectie".
Je kan thuis ook gueze maken, dan moet je de wort buiten zetten en start de gist vanzelf, want die zit in de lucht. Dat zijn niks anders dan bacteriën die een voedingsbodem vinden en beginnen te groeien.
Dat zal wel wat verschillen opleveren, maar het verhaal dat het enkel kan in de streek ten zuidwesten van Brussel is zeker overdreven. Er zijn zeker huisbrouwers in de VS die al Gueuze gemaakt hebben.
Die gisten en bacteriën zitten overal. Leg gelijk wat van voeding uit, en daar begint iets op te groeien.
Beste voorbeeld is nog de koffiedrab in een automatische machine. Als de koffie daar door loopt aan bijna 90-100°C, dan is de drab steriel. En toch, als je de afvalbak niet leeg maakt, dan groeit daar een paar dagen witte of groene schimmel op.
Die schimmel komt uit de lucht, van waar zou die anders komen?
Comment