Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Goed koksmes gezocht

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • #16
    Re: Goed koksmes gezocht

    Oorspronkelijk geplaatst door enero Bekijk bericht
    Als je een kwaliteitsmes koopt genre Global, moet je dit eigenlijk niet slijpen. Op voorwaarde dat je het enkel gebruikt op een houten of een pvc plank en het opbergt in een speciale messenhouder zodat het niet kan in contact komen met andere metalen of harde voorwerpen.
    Sorry : maar dat is onzin. Alle messen worden uiteindelijk bot, zodat ook wetten niet meer helpt. En alle messen (ook keramische) zullen dus uiteindelijk moeten geslepen worden.
    Er zijn (nog altijd...) gespecialiseerde slijperijen. Die gasten moeten ook hun werk hebben, hé...
    Groeten,

    Polleke

    Comment


    • #17
      Re: Goed koksmes gezocht

      Als grote heb ik de Global GF-33, verzwaarde uitvoering want iedereen vindt een licht mes niet even handig.
      Deze scherpen als het na geruime tijd nodig is met de Mino Sharp (oa. aangeraden door Global). Prima combinatie.
      En ik ben zelf linkshandig... Ook niet onbelangrijk.

      Ik heb hier ook een 1 Chroma Porsche mes liggen maar die wil niet links snijden voor mij.
      Mss is hier een alternatief voor maar ik ben meer dan blij met mijn Globals.

      Greetz!

      Comment


      • #18
        Re: Goed koksmes gezocht

        Maak uw keuze uit honderden kwalitatieve producten in De Messenwinkel - De specialist in messen en scheergerief.

        Geen enkel mes blijft scherp indien niet regelmatig gewet en af en toe geslepen...

        Comment


        • #19
          Re: Goed koksmes gezocht

          Enne.... Wat gebruiken jullie om te slijpen of wetten?

          Comment


          • #20
            Re: Goed koksmes gezocht

            Slijpen of wetten van messen gebeurt met een zachte steen...genre wetsteen, zandsteen met water. Andere soorten voor (lach maar al) zeisen...ja die die men vroeger gebruikte om gras te maaien, zijn ook bruikbaar bij sommige messen (wel water bij gebruiken).
            perman
            canon EOS 350D, EOS 60D en een beetje glaswerk

            Comment


            • #21
              Re: Goed koksmes gezocht

              Oorspronkelijk geplaatst door Tommie1 Bekijk bericht
              Enne.... Wat gebruiken jullie om te slijpen of wetten?
              Een gewoon wetstaal, en het slijpen gebeurt in een slijperij. In het Kortrijkse is daar een goed adresje voor...
              Groeten,

              Polleke

              Comment


              • #22
                Re: Goed koksmes gezocht

                Oorspronkelijk geplaatst door Tommie1 Bekijk bericht
                Enne.... Wat gebruiken jullie om te slijpen of wetten?
                Zie #8

                Comment


                • #23
                  Re: Goed koksmes gezocht

                  Ik ben hobbykok, keukenmes-fetisjist en zelfverklaard expert, na talloze cursussen en zelfstudie.
                  Ik heb zelf een 30-tal keukenmessen gaande van enkele euro's tot enkele honderden euro's.

                  Een goed keukenmes onderscheid ik aan de volgende kenmerken:
                  -Het materiaal: hoe beter het staal dat werd gebruikt, hoe langer het mes zal scherp blijven maar hoe intensiever het zal moeten geslepen worden.
                  -De balans: een goed mes moet op je wijsvinger balanceren.
                  -Het handvat: moet lekker in de hand liggen.
                  Of het een gesmeed lemmet betreft of een gestanst lemmet maakt niet zoveel uit, je hebt goede messen in beide categorieën.

                  Mijn twee favoriete merken: Sabatier en Zwilling.

                  Blijf aub weg van de keramische rommel.

                  Voor het slijpen heb je helemaal geen vakman nodig.
                  Je hebt enerzijds een wetsteen nodig met twee zijden: een zijde om grof te slijpen, en een zijde om daarna fijn te wetten.
                  Belgische stenen zijn wereldvermaard.
                  Na het wetten heb je een aanzetstaal nodig, om de fijnste braampjes nog te verwijderen.

                  Dagelijks onderhoud behelst het verwijderen van bramen met een aanzetstaal, ik doe dit telkens na de afwas.
                  Eenmaal per week kort over de wetsteen, de de messen bljven vlijmscherp.
                  Op YouTube zijn genoeg videos te vinden die de benodigde techniek uitleggen.

                  De Messenwinkel in Antwerpen verkoop al het benodigde materiaal EN organiseert ook diverse cursussen.

                  Mvg,
                  Tom
                  Last edited by trbt555; 27 december 2012, 18:53.

                  Comment


                  • #24
                    Re: Goed koksmes gezocht

                    Oorspronkelijk geplaatst door trbt555 Bekijk bericht
                    Blijf aub weg van de keramische rommel.

                    Voor het slijpen heb je helemaal geen vakman nodig.
                    Je hebt enerzijds een wetsteen nodig met twee zijden: een zijde om grof te slijpen, en een zijde om daarna fijn te wetten.
                    Belgische stenen zijn wereldvermaard.
                    Na het wetten heb je een aanzetstaal nodig, om de fijnste braampjes nog te verwijderen.

                    Dagelijks onderhoud behelst het verwijderen van bramen met een aanzetstaal, ik doe dit telkens na de afwas.
                    Eenmaal per week kort over de wetsteen, e de messen bljven vlijmscherp.
                    Op YouTube zijn genoeg videos te vinden die de benodigde techniek uitleggen.

                    Mvg,
                    Tom
                    Tom, een paar vraagjes als ik mag.

                    Wat is er volgens jou mis met keramische messen ? (ik heb er geen maar ik heb er wel besteld nadat ik onder de indruk ben gekomen van de hardheid van de SIC-ringen uit het hengelmilieu).
                    Hoe hou jij de slijphoek constant ??? Ik kan het gewoonweg maar niet leren en ik durf te beweren dat ik toch vrij handig ben.

                    Comment


                    • #25
                      Re: Goed koksmes gezocht

                      Oorspronkelijk geplaatst door PaulM Bekijk bericht
                      Tom, een paar vraagjes als ik mag.

                      Wat is er volgens jou mis met keramische messen ? (ik heb er geen maar ik heb er wel besteld nadat ik onder de indruk ben gekomen van de hardheid van de SIC-ringen uit het hengelmilieu).
                      Hoe hou jij de slijphoek constant ??? Ik kan het gewoonweg maar niet leren en ik durf te beweren dat ik toch vrij handig ben.
                      Keramische messen: zeer scherp, ze blijven ook relatief lang scherp maar ze zijn breekbaar en je kan ze niet scherp houden. Daarvoor heb je wel een vakman nodig.

                      Ik slijp al m'n messen manueel op een Belgische 2-zijdige wetsteen en ik hou de slijphoek gewoon met de hand constant.
                      Ik heb de techniek (en de microbe: ik kan 1-2 uur onafgebroken messen staan slijpen - en ervan in trance komen) geleerd in De Messenwinkel en daarna zelf met een eigen stijl geperfectioneerd.
                      Sindsdien passeert de hele familie regelmatig om ook hun messen te laten slijpen

                      O ja ook nog vergeten : hou je messen uit de vaatwasser !

                      Mvg,
                      Tom
                      Last edited by trbt555; 27 december 2012, 18:56. Reden: dikke vingers

                      Comment


                      • #26
                        Re: Goed koksmes gezocht

                        Oorspronkelijk geplaatst door trbt555 Bekijk bericht
                        ...
                        Sindsdien passeert de hele familie regelmatig om ook hun messen te laten slijpen
                        ...
                        Mvg,
                        Tom

                        Wanneer mag BD passeren?

                        Comment


                        • #27
                          Re: Goed koksmes gezocht

                          Mijn kast ligt al vol van zulke brol messen.
                          Hier in kortrijk http://www.couteaux-co.be/ontstaan.aspx
                          heb je een winkel die gespecialiseerd is in slagers messen.
                          Ik heb er ééntje gekregen van mijn ouders.
                          ge koop da en da ga een leven lang mee.
                          Mijn pa hetzijne is al 30 jaar oud.

                          Is een basis slagersmes en kost rond de 80 euro
                          Last edited by dafkeD40; 27 december 2012, 19:32.

                          Comment


                          • #28
                            Re: Goed koksmes gezocht

                            Zijn die doortreksystemen iets waard?

                            Comment


                            • #29
                              Re: Goed koksmes gezocht

                              Oorspronkelijk geplaatst door Tommie1 Bekijk bericht
                              Zijn die doortreksystemen iets waard?
                              Ik heb er twee en als ik voor mezelf mag spreken, neen.

                              Comment


                              • #30
                                Re: Goed koksmes gezocht

                                Oorspronkelijk geplaatst door trbt555 Bekijk bericht
                                Keramische messen: zeer scherp, ze blijven ook relatief lang scherp maar ze zijn breekbaar en je kan ze niet scherp houden. Daarvoor heb je wel een vakman nodig.

                                Tom
                                Dank voor de reactie.
                                Alleen vraag ik me af waarom ik een keramisch mes met diamant niet zou kunnen slijpen.

                                Comment

                                Working...
                                X