Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

zurkelpattatjes

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • #16
    Re: zurkelpattatjes

    Oorspronkelijk geplaatst door Appendix Bekijk bericht
    Dank voor het recept. In feite is het dus groene stoemp, maar dan met zurkel in plaats van met krulkool.
    Ga het zo vlug mogelijk proberen.

    Groeten,
    Geert
    krulkool = savooikool (krulsavooi) ? savooi/groene kool
    perman
    canon EOS 350D, EOS 60D en een beetje glaswerk

    Comment


    • #17
      Re: zurkelpattatjes

      West-vlaams recept: aardappelen en zurkel (gelijke volumes) samen koken in zo weinig mogelijk water, afgieten, pureren en wat gebruinde boter op gieten. Opdienen met roerei, perfecte keuken.
      Gek genoeg vroeg dit altijd om extra zout.

      Comment


      • #18
        Re: zurkelpattatjes

        Oorspronkelijk geplaatst door perman Bekijk bericht
        krulkool = savooikool (krulsavooi) ? savooi/groene kool
        Krulkool is een koolsoort die geen 'bollen' vormt zoals witte, rode, groene,...kool, maar waarvan je de individuele, sterk gekrulde bladeren afzonderlijk moet plukken. Geeft een intens groene kleur aan de stoemp, dit in tegenstelling tot groene kool die een nogal bleke stoemp geeft.
        Krulkool heeft ook het voordeel dat hij extreem wintervast is. Zelfs na zeer extreme winters zal hij direct na de vorst terrug jonge bladeren vormen zodat je direct in het prille voorjaar een smakelijke verste stoemp kan eten, met natuurlijk de verplichte kwak mosterd, het dik stuk spek en overgoten met een royale lepel spekvet. Diëten doe je maar in de zomer als de tuin vol sla, tomaat, wortelen en nog ander konijnenvoer staat...
        Groeten,
        Geert

        Comment


        • #19
          Re: zurkelpattatjes

          Het algemeen nederlands woord voor zurkel is veldzuring. Zurkel is tussentaal/dialect. Het bevat trouwens veel oxaalzuur.....slecht voor de calciumopname bij overmatig gebruik.

          En krulkool is boerenkool in het algemeen nederlands.

          Nederlands: het blijft een moeilijke taal...
          Canon 17-55 EF-S IS USM F2.8

          Comment


          • #20
            Re: zurkelpattatjes

            Oorspronkelijk geplaatst door Appendix Bekijk bericht
            Krulkool is een koolsoort die geen 'bollen' vormt zoals witte, rode, groene,...kool, maar waarvan je de individuele, sterk gekrulde bladeren afzonderlijk moet plukken. Groeten,
            Geert
            Bedankt voor de inlichting. Ik ga ze dit seizoen ook eens planten en proberen.
            perman
            canon EOS 350D, EOS 60D en een beetje glaswerk

            Comment


            • #21
              Re: zurkelpattatjes

              Het voordeel van zurkel is dat het een groente is die blijft groeien eenmaal je die geplant hebt. Blaren afsnijden en die komen gewoon weer terug. Meer ecologisch kan het niet zijn. Rabarber is ook zoeen groente, eenmaal planten en blijft maar groeien hoeveel je er ook van aftrekt.

              Comment

              Working...
              X