Welkom! Ben je al een geregistreerd forumlid, log dan in met de knop Inloggen of registreren uiterst rechts bovenaan je scherm. Is dit je eerste bezoek Om berichten te bekijken selecteer je een forum in het onderstaande overzicht. Om zelf berichten te plaatsen moet je je eerst (gratis) registreren: klik daarom op Registreer.
Wil jij ook de werking van Belgiumdigital ondersteunen? Verleng of start dan je vzw-lidmaatschap en geniet van voordelen bij activiteiten en kortingen bij onze partners.
VZW-leden: Je vindt hier de uitnodiging voor de (online) Algemene Vergadering op 28 december 2024.
Het weer is inderdaad wat beter, meer zon maar wel frisse nachten.
Als ik puur de zomermaanden neem, dan zijn we met de nog steeds analoge teller meer dan 200% zelfvoorzienend.
Hier vandaag momenteel reeds 42 Kwh geproduceerd, tijdje geleden dat we dat nog gehad hebben
Teller en marche arrière
Hier hebben de panelen vandaag zo'n 10KWh opgebracht, net wanneer de zon het meeste energie zou leveren kwamen er toch wat wolkjes langs, vanaf half twaalf tot drie uur in de namiddag gaven de zonnepanelen niet veel.
En dan heb ik in die periode ook net het meeste verbruikt met de hogedrukreiniger (die heeft een motor van 3000W), die stroom is dan vooral door de accu geleverd (nadien is de accu nog terug bijgeladen tot zo'n 70%).
De accu staat nu op 50%, daarmee kom ik heel gemakkelijk toe tot wanneer de zon morgen begint te schijnen, morgen zouden er volgens de voorspellingen geen wolkjes voor de zon komen, dat was de voorbije dagen wel altijd zo op rond de middag wanneer de opbrengst normaalgezien het hoogst zou zijn.
Zonder de accu zou er hier vandaag zo'n 5KWh geëxporteerd zijn, en had ik ook ongeveer 5KWh terug moeten aankopen.
Ik heb hier niet de mogelijkheid om zoveel panelen te leggen die op een dag zoals vandaag 30 of zelfs 40KWh kunnen opwekken, ik kan hoogstens nog een paar panelen tegen de muur laten hangen (zuid gericht) die in deze tijd van het jaar eigenlijk nog optimaler zouden hangen ten opzichte van de zon als de panelen die op het plat dak liggen (op 10°).
Maar om panelen tegen een muur te hangen moet je eerst toestemming vragen aan de gemeente, voor panelen op een dak moet je geen toestemming meer vragen.
Onze batterij is veel kleiner, waardoor er maandag 6 kWh geïnjecteerd is, wat we sindsdien hebben moeten terugkopen, maar deze maand zijn we toch al 66% zelfvoorzienend, niet ver van de historische (en geplande) 70%.
Geen klachten dus over de dimensionering (gebaseerd op ons huidige verbruikspatroon, maar veel meer was toch niet mogelijk).
Dit zegt uiteraard totaal niks hé
Ben je een grootverbruiker, een normale verbruiker of iemand die er de kantjes af loopt om zoveel mogelijk te besparen, dus tjah ...
Je hebt er zelfs die nu al hun verwarming hebben uitgeschakeld, dus ja ik bedoel maar hé ...
Oorspronkelijk geplaatst door Black B@nditBekijk bericht
Ik heb hier niet de mogelijkheid om zoveel panelen te leggen die op een dag zoals vandaag 30 of zelfs 40KWh kunnen opwekken, ik kan hoogstens nog een paar panelen tegen de muur laten hangen (zuid gericht) die in deze tijd van het jaar eigenlijk nog optimaler zouden hangen ten opzichte van de zon als de panelen die op het plat dak liggen (op 10°).
Maar om panelen tegen een muur te hangen moet je eerst toestemming vragen aan de gemeente, voor panelen op een dak moet je geen toestemming meer vragen.
Hier momenteel 9U10 leveren de panelen reeds 3,1Kw ik schat ongeveer onder een belichtingshoek van 20 graden.
11Kw panelen op twee omvormers van 5Kw elk.
Net als gisteren geen wolkje aan de lucht, deze middag verwacht ik terug pieken van boven
de 7Kw.
Komt ongeveer effen uit om de volledige energievoorziening van ons huis palombian,
waarom zou ik dan twee auto’s vervangen door twee dingen die mij stress bezorgen,
en die gezamenlijk maar een dikke 20.000Km per jaar rijden?
Leg mij eens uit wat mij het meeste kan opbrengen.
Wanneer je geen terugdraaiende teller meer hebt zal je energievoorziening er helemaal anders uitzien, Geerten, ik vraag me af wat je dan gaat doen met je grote elektriciteitsproductie.
Maar zoals je zegt ga je die ook niet allemaal kunnen oprijden (maar ook niet meer opstoken in je warmtepompen).
Vorige week viel het weer best mee, dat zie ik hier ook aan de opbrengst van de zonnepanelen, ik heb van maandag tot zondag maar 2,092 KWh moeten aankopen, dat was maandagochtend tot de zon op de panelen begon te schijnen, en zondagavond omdat alles van de accu opgebruikt was.
Overschot was er niet veel, volgens de Fluvius website is er maar 2,9 KWh geïnjecteerd (daar zit wat verschil op ten opzichte van de metingen van Solaredge, want die gaf voor vorige week een verbruik van 2,19 KWh en een export van 2,57 KWh)
Voor deze week ziet het er een heel stuk minder mooi uit, maar ik heb hier vlakbij tijdens mijn wandeling wel 3 reeën zien lopen, ik ben dan heel stil blijven staan waardoor ze nog een tijdje in het zicht bleven.
Ondanks het slechte weer was er dus toch een positieve kant, ik kom daar eigenlijk alleen reeën tegen als het regent, dan zijn er bijna geen wandelaars en dan verstoppen ze zich wat minder (het was de eerste keer dat ik er hier drie tegelijk zag).
Ik had wel de kleine camera bij (Sony RX100 VII), maar het was veel te donker in het bos om er een foto van te maken, en de reeën waren te ver weg.
Last edited by Black B@ndit; 11 maart 2024, 22:22.
Herfst, meer kan men over het actuele weer niet zeggen.
Nog een paar graden minder en het is terug echt winter.
Als het zo verder gaat, dan volgt met de zonnepanelen de slechtste maand maart sinds ze er liggen.
Actueel nog maar een vijfde van de gemiddelde opbrengst, vorig jaar was maart trouwens de slechtste ooit maar dat record gaan we verbreken als het niet zonniger gaat woorden.
Na één dag "hittegolf" met een goeie drie uren zon is het alweer terug de eindeloze grijsheid met vanaf morgen eindelijk terug het "heerlijke" moesson weer.
Comment