Welkom! Ben je al een geregistreerd forumlid, log dan in met de knop Inloggen of registreren uiterst rechts bovenaan je scherm. Is dit je eerste bezoek Om berichten te bekijken selecteer je een forum in het onderstaande overzicht. Om zelf berichten te plaatsen moet je je eerst (gratis) registreren: klik daarom op Registreer.
Op 22 februari 2025 bezoekt Belgiumdigital enkele iconische locaties in Gent. Meer informatie HIER! Deze stadswandeling is inmiddels VOLGEBOEKT!
Wil jij ook de werking van Belgiumdigital ondersteunen? Verleng of start dan je vzw-lidmaatschap en geniet van voordelen bij activiteiten en kortingen bij onze partners.
bedankt voor je reactie Tom.
het is idd een donkere en "lege" foto zonder focuspunt op de voorgrond, de maan zat toen nog niet uit om de omgeving op te lichten, maar onderaan zie je nog net de rand van de krater met rechts het silhouet van één van de telescopen... als je heel goed kijkt met de foto op een hele donkere achtergrond
heb getwijfeld om deze te posten, maar ik was heel erg onder de indruk van zo'n gigantische sterrenhemel dat ik deze toch met jullie wou delen.
Pracht van een sterrenhemel....En wat een enorme zuiverheid nog bij ISO 5000.
merci jos,
de ruis in de foto valt idd heel goed mee, zeker met dat ik geen ruisonderdrukking heb gebruikt om zoveel mogelijk sterren te kunnen vastleggen. HIER zie je een 100% uitsnede van de raw.
Om zoveel mogelijk sterren te vangen he bouk. F2.8 is de grootste opening voor de gebruikte lens, iso 5000 omdat deze camera dat makkelijk aankan en (slechts) 5 seconden omdat wanneer ik langer belichtte, de sterren streepjes werden.
Ik zag het niet onmiddellijk omdat er zoveel sterren te zien zijn, maar nu valt mijnen frank. Het is het sterrenbeeld Orion (met de Orionnevel), de Stier en Perseus. Die heldere ster is de planeet Jupiter, onder Jupiter de Hyaden, en het compactste hoopje rechts zijn de Pleďaden.
Ik zag het niet onmiddellijk omdat er zoveel sterren te zien zijn, maar nu valt mijnen frank. Het is het sterrenbeeld Orion (met de Orionnevel), de Stier en Perseus. Die heldere ster is de planeet Jupiter, onder Jupiter de Hyaden, en het compactste hoopje rechts zijn de Pleďaden.
heel erg bedankt voor de extra info Leonide! weer wat bijgeleerd.
Ik ben dol op sterren, maar mijn uitgangspunt is altijd dat de foto ook zonder de sterren, of wat voor een natuurfenomeen in de lucht dan ook, nog steeds interessant moet zijn. Dat is hier wat mij betreft niet het geval, en daarom spreekt de foto mij eerlijk gezegd niet zo aan.
(slechts) 5 seconden omdat wanneer ik langer belichtte, de sterren streepjes werden.
Dat lijkt mij sterk. Ik zie in je exif dat je op 19mm hebt gefotografeerd op een FF camera. Ik heb zelf de volgende formule samengesteld om mijn maximale sluitertijd voor sterrenfotografie te bepalen:
350 : brandpuntsafstand = maximale sluitertijd
Ik schiet het grootste deel van mijn nachtfotografie op 14mm, dus:
350 : 14 = 25 seconden.
Als ik dan enorm inzoom op de foto en met name naar de hoeken kijk, dan zie ik daar wel wat beweging, maar dat is minimaal en valt zeker niet op.
Met 19mm zou je met mijn formule op een maximale sluitertijd uitkomen van 18 seconden. Dat zou ik zelf afronden naar 20. Een sluitertijd van 5 seconden zou pas nodig hoeven zijn bij 70mm (350 : x = 5, dus 350 : 5 = x).
Comment