Exif:
Camera Model Canon EOS 40D
Tv(Shutter Speed) 1/200
Av(Aperture Value) 13
ISO Speed 100
Lens MP-E65mm f/2.8 1-5x Macro Photo
geflitst... wat een must is bij deze vergroting..
Vroeger had ik de Canon Macro Twin Lite MT-24 EX, maar de laatste jaren heb ik de veel goedkopere Yongnuo YN-24EX Macro twin lite flitser voor Canon.. deze voldoet voor mijn macro-doeleinden kwalitatief helemaal gelijkwaardig, uiteindelijk is de zelfgemaakte flitsverzachter net zo belangrijk, want zonder is voor mij het licht (voor beide flitsers) te hard op deze korte afstand, wat wel makkelijk is bij deze genoemde flitsers zijn de 2 verstelbare flitskoppen.
Update huidige flitsverzachter:
De laatste 14 jaar heb ik zelf al tientallen flitsverzachters gemaakt ze waren allemaal gelijkwaardig qua kwaliteit en zachtheid, de rode draad was altijd met de Kaiser flash shoe (voor meer hoogte van de flitskoppen t.o.v. de verzachter) en met transparant perkamentpapier... zie foto 1.
Ik gebruikte voorheen o.a. 2 kleine bonenblikjes en transparant geschuurde koepeltjes met 2 lagen perkamentpapier, soms ook alleen een ronde vorm met 2 lagen perkament papier.... als je eenmaal door hebt hoe het werkt kun je veel varianten zelf maken.
maar nu ben ik de laatste tijd een ander model aan het testen met een niet zelfgemaakt koepeltje van Gary Fong dat ik op internet ergens tegenkwam die een andere fotograaf gebruikte. Deze bevalt overigens net zo goed als de vele andere flitsverzachters die ik zelfgemaakt heb, het kan best zijn dat ik deze op een gegeven moment net als al mijn voorgaande flitsverzachters ook weer vervang door weer iets anders om weer iets nieuws te proberen maar voorlopig hou ik het bij dit koepeltje van Gary Fong.
99,9% van mijn macrofoto's zijn gemaakt met een geheel zelfgemaakte constructie.. maar zoals gezegd het koepeltje van Gary Fong (samen met de andere dingen zie foto) is volkomen gelijkwaardig qua zachtheid en bevalt heel goed.
Op foto 1 zie je:
1: de Yongnuo YN-24EX Macro twin lite flitser voor Canon.
2: A4 150 grams transparant perkamentpapier, je knipt hier 2 rondjes uit om in de koepeltjes van de inverted dome te leggen.
3: Het voorfrondje van de flitser met daarop 2 apart gekochte Kaiser 1200 Bounce flash shoe.
4: de Kaiser 1200 Bounce flash shoe, hier heb ik dus 2 stuks van..
Op foto 2 zie je:
1: Gary fong inverted dome lightsphere white. Hier heb je er 2 van nodig voor elke flitskop
2: Voor- en bovenaanzicht uiteindelijke setup.
Ps Ik heb de inverted dome koepeltjes vastgezet met klittenband en een stukje ijzerdraad aan de flitskoppen, in de koepeltjes heb ik daarvoor 2 kleine gaatjes gemaakt.
Let wel dit is maar 1 van de vele mogelijke flitsverzachters, je hebt echt niet per se deze gary fong koepeltjes nodig ik heb het bijna altijd zonder gedaan...je kunt met de twee Kaiser flash shoe's en meerdere lagen perkamentpapier met bijv. 1 cm ertussen ook een heel eind komen.
Dat was het..
foto1
foto2
Rob,
Comment