Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Reis naar Lapland

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • Reis naar Lapland

    Dag allen,

    Eind januari gaan we naar Lapland. Zijn er dingen waar ik op moet letten?

    Ik weet dat ik met de batterijen moet opletten met de kou.

    Ik heb eeb Nikon Z6 II met een Nikkor 24-200/f4-6.3. Ik heb nog van mijn vorig toestel (Nikon D300) een 24-70 en een 70-200, beide f2.8 en hiervoor heb ik een FTZ II adapter.
    De 24-200 doe ik altijd mee op reis wegens grote zoom en kleine gewicht tov de 2 andere, maar in de vrieskou in Lapland heb ik wat schrik. Bij het zoomen schuift deze uit en kan, voor zover ik het begrijp, de koude lucht in het objectief komen. Maar ik vrees ook dat ik met enkel de 24-70 te weinig zoom ga hebben. En beide 2.8 objectieven meedoen vind ik te veel gewicht (samen 2.5kg). Ben ik fout ivm de 24-200? Of is hier een oplossing voor?

    Mijn tripod doe ik ook mee voor het geval we het noordelicht gaan zien.​


    Groeten

  • #2
    Ik ben verschillende keren in Lapland geweest. Bereid je voor op het grote niets.
    Betreft lenzen : ik heb het grootste deel gedaan met een 17-55/2.8 op DX en een 24-70/2.8 op FX. Een minderheid met de 14-24/2.8 en de 70-200/2.8 (ook op FX).
    Betreft de kou : er is een groot verschil betreft de plaats waar je zit (Lapland strekt zich uit over Noorwegen, Zweden en Finland). Noors Lapland valt nog mee (Narvik is de meest noordelijke ijsvrije haven ter wereld en in WOII van belang voor de Duitsers die het ijzererts uit Kiruna nodig hadden), meer landinwaarts begint dat serieus af te koelen. -40°C is hen niet vreemd, het is een zeer droge verraderlijke koude, opletten als je gaat wandelen en hou vooral elkaar in de gaten. Batterijen apart in je zakken bewaren, camera nooit onder je jas (condens).
    Betreft het noorderlicht : bereid je voor op het feit dat het met het blote oog veel minder spectaculair is dan op digitale sensor.

    Laat eens weten waar je juist naar toe gaat.

    PS : er is heel onlangs nog een jongen van 22 dood gevroren bij Jokkmokk.

    Comment


    • #3
      Dank al voor het antwoord.

      Het hotel waar we gaan overnachten is in Tärendö (net boven de poolcirkel) in Zweeds Lapland.
      Het is een groepsreis en we gaan (maar) 4 nachten.
      Op de planning staan oa dagtocht met husky's, fakkeltocht, sneeuwscooter, rendieren, sneeuwschoenwandeling, ... Het noorderlicht ga ik uit dat we het niet gaan zien, maar ik hoop er natuurlijk wel op.

      Ik ga wel een waterdichte zak en silicagel-zakjes meedoen om mijn toestel in te doen als we ergens binnen gaan. Camera niet onder de jas had ik nu niet aan gedacht.
      Als ik het zo lees zou ik dus best mijn 24-70/2.8 meedoen.

      Comment


      • #4
        Stom van me dat ik je niet waarschuwde voor de temperatuursgradiënt, maar blijkbaar ben je op de hoogte. Overigens : laat je hoofd niet op hol brengen door de poolcirkelverhalen, het is een denkbeeldige lijn die zo'n 14 m per jaar opschuift naar het noorden. In Juoksengi (S) hebben ze zich een tijd bezig gehouden met het markeren van de juiste positie op de baan maar ze zijn vrij snel geleerd.
        Geen certificaten kopen dus.
        Wat ik je aanraad in de plaatselijke ICA is "torkad ren", duur maar je gaat het je niet beklagen, het is heerlijk.

        Comment


        • #5
          Wat bedoel je met temperatuursgradiënt? Die term zegt me niet direct iets.
          Goeie tip, dus geen certificaten kopen ivm poolcirkel.

          Een ICA is dat een plaatselijk warenhuis? Is torkad ren zoiets als biltong?

          Hoe bescherm je best je toestel als je buiten bent?

          Comment


          • #6
            Ik bedoelde dat je moet opletten als je met een ijskoude camera terug in de warmte komt (condens), omgekeerd is dat geen probleem. Het veiligste is om de camera voor het weer naar binnen komen in een plastic zak te steken en hem zo te laten acclimatiseren tot kamert°.
            Poolcirkelgedoe is geldklopperij waar vooral de Noren sterk in zijn.
            ICA en Konsum zijn "supermarkten" die je in zowat elke stad of dorp in Zweden vindt, soms liggen ze zelfs naast elkaar. Voor de prijs moet je niet kiezen maar ICA heeft een iets ruimer aanbod.
            Torkad ren (wordt ook geschreven als torkat ren) is idd een soort biltong, het is gerookt en gedroogd rendiervlees. Een echte delicatesse.
            Betreft bescherming van de camera : Zweden is IJsland niet (ik heb daar meerdere keren serieus te kampen gehad met stofstormen), gewoon wegbergen in een tas of een rugzak. Als het écht koud is : batterij bewaren in je broekzak.
            Wat ik ook onlangs heb geleerd (maar dat zal voor jou niet van toepassing zijn) : turbomotoren kunnen bij lage temperaturen last krijgen van ijsafzetting (mijn zoon heeft in Zweden de turbo van zijn Toyota Hilux, niet meteen een kwetsbare wagen zou ik zeggen daardoor aan gort gedraaid, ook in januari). Gewoon even zeggen.
            Voor de rest veel plezier daar, Zweden is een prachtig land (ik ben er 18 keer geweest op 25 jaar), de zonneactiviteit is nog altijd hoog, de kans op aurora's dus ook.

            Comment


            • #7
              Ja, dat wist ik dus, maar ik wist niet dat dat temperatuursgradiënt noemde.

              Wow, als je al 18 keer geweest ben moet je het wel goed vinden.

              Comment


              • #8
                Oorspronkelijk geplaatst door ptah_be Bekijk bericht
                Ja, dat wist ik dus, maar ik wist niet dat dat temperatuursgradiënt noemde.

                Wow, als je al 18 keer geweest ben moet je het wel goed vinden.
                Goh, temperatuursgradiënt als woord is iets wat ik heb overgehouden uit mijn opleiding, hecht daar maar niet te veel belang aan. Temperatuurshock is even goed. Van de warmte naar de koude is geen probleem, omgekeerd wel (condens)
                18 Keer Zweden betekent ook niet 18 keer Lappland. Meestal gingen we ongeveer tot Mora of Östersund, met eigen vervoer is dat op een maand (we gingen telkens een dikke maand) al ver genoeg vind ik.
                Van het uiterste zuiden (Skåne en Blekinge) ken ik niks. Mijn meest geliefde regio's zijn Värmland, Dalarna, Härjedalen en Jämtland. En Lappland natuurlijk. Bohüslän ook wel.
                Wat ik je ook kan aanbevelen zijn de dressing sausen, vooral smörgåspickles, de kleinkinderen zijn er gek op. Ze zijn er er in tube-verpakking samen met nog een boel andere maar ze worden apart gestockeerd (ik heb geen verklaring). Ook de hazelnootpasta (hasselnuss) is heerlijk. Als je lef hebt en als je ze vindt : surströmming. Röda Ulven staat bekend als de beste maar niet zomaar eten. Als je de gelegenheid hebt om zelf te koken : renskav (rendier, enkel te vinden als diepvries). Polarbröd met hasselnuss is ook heel lekker. Enfin, ik kan zo nog wel een tijd doorgaan. Amuseer je en luister naar de stilte en de eeuwig zingende bossen. Dat is de charme van Lappland. En prijs je gelukkig dat je in januari de geneugten van de muggen zal moeten missen.
                Laat ook iets weten als je terug bent.

                Comment


                • #9
                  Ik zal zeker iets laten weten.

                  Nog een vraagje : wat met een bril in de koude? Ik lees op verschillende site dat dat bijna niet te doen is omdat je bril direct aandampt. Is het dan best lensen in te doen of een skibril over je bril of ...?

                  Comment


                  • #10
                    mooie gedachtewisseling over een voor mij onbekende wereld...
                    misschien bij een opticien hier eens een goed anticondensproduct vragen voor de bril?

                    Comment

                    Working...
                    X