Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Sigma 150mm

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • #16
    Re: Sigma 150mm

    Het probleem is inderdaad het gebrek aan scherptediepte omdat je een dichtbij-opname maakt met het diafragma volledig open.

    De kleine scherptediepte is dikwijls een voordeel omdat je daarmee een drukke achtergrond vrij gemakkelijk kan wegwerken. Maar bij de macro (of dichtbij) opnames waarbij je het hele onderwerp scherp wil is het dan weer een nadeel.
    Het diafragma moet dan verder dicht, de sluitertijd wordt veel langer, en daardoor zal je al vrij snel vanop een statief moeten werken, en het onderwerp mag dan ook zeker niet bewegen (wind is dan ook een probleem bij buitenopnames).

    Om het simpel te houden moet je er rekening mee houden dat je bij een grotere vergrotingsfactor altijd een kleinere scherptediepte krijgt. Kom je dichter bij het onderwerp, dan vermindert de scherptediepte, maar als je met een langer objectief dezelfde foto maakt (dezelfde kadrage), dan heb je in principe ook dezelfde scherptediepte als je met dezelfde diafragma-opening werkt.

    Experimenteren is de beste oplossing om wat bij te leren, bij het beoordelen van de foto's op de computer kijk je dan achteraf naar de Exif en dan zie je wel wat de beste oplossing is voor een bepaald onderwerp.
    Het is onmogelijk om er een vaste waarde op te kleven omdat het voor elke foto weer anders is.

    Bij macrofotografie probeer ik zelf met een zo klein mogelijke scherptediepte te werken, maar het onderwerp moet nog wel scherp op de foto staan.

    De Sigma 150mm is heel goed, maar je zal ermee moeten leren werken.
    Zoals je zelf al hebt gemerkt, macrofotografie is zeker niet de gemakkelijkste soort fotografie.
    Voor heel wat foto's zal je niet zonder statief kunnen, zeker als er wat minder licht is, omdat de sluitertijd veel te lang wordt als je het diafragma ver genoeg dichtzet om voldoende scherptediepte te krijgen.

    Er zijn zelfs onderwerpen die je nooit helemaal scherp op de foto kan krijgen, tenzij je met een speciale bewerkingstechniek in verschillende "laagjes" werkt. Maar daarmee moet je nu nog niet beginnen, dat is voor de gevorderde macrospecialisten (daar hoor ik zelf ook nog lang niet bij).
    http://barthuysmans.smugmug.com/
    BD0338BE

    Comment


    • #17
      Re: Sigma 150mm

      Zoals Stekke al aangaf is het gebied waarin de afbeelding scherp lijkt uiterst gering bij gebruik van diafragma 2,8. Als ik een werkafstand van 30 cm aanhoud, dan zal de scherptediepte bij f/2,8 ongeveer 0,19 mm zijn, bij f/8 is dat ~0,54 mm en bij f/16 ~1 mm. Dit vereist een grote nauwkeurigheid bij het scherpstellen.

      Vaak ligt bij macro fotografie de oorzaak van onscherpe foto's in onjuiste objectafstanden bij het scherpstellen.
      De kortste scherpstelafstand is 38 cm.
      De scherpstelafstand is de afstand tussen de sensor en het te fotograferen object, de plaats van de sensor wordt op de camera weergegeven door een cirkeltje met een streepje erdoor, bovenop aan de linkerzijde nabij de grote keuze knop van uw D80.
      De kortste werkafstand is 20 cm.
      De werkafstand is de afstand tussen de voorzijde van het objectief (officieel is dat de frontlens) en het object.

      Uw lens heeft ook een scherpstelbegrenzing (focus limiter).
      Wanneer deze scherpstelbegrenzing is ingeschakeld kunt u scherpstellen tussen 38 en 52 cm, deze begrenzing dient om te voorkomen dat de automatische scherpstelinrichting het gehele gebied van 38 cm tot oneindig zal doorlopen teneinde iets te vinden waarop kan worden scherpgesteld.
      De overeenkomstige werkafstand is in dit geval beperkt van 20 tot 34 cm.

      Bevind het object zich vóór of achter deze afstanden dan zal scherpstellen onmogelijk zijn.

      Plaats de camera op statief en verplaats dat statief net zo lang tot de afstand tussen object en frontlens tussen 20 en 34 cm is.
      Kies voor deze test een statisch object... dus geen heen en weer waaiende bloemetjes.
      Gebruik een afstandsbediening of de 10s zelfontspanner om de foto te maken.

      De volgende stap is zonder statief handmatig scherpstellen. Hierbij draait u de scherpstelring tot zeer kortbij en vervolgens beweegt u de camera/lens combinatie langzaam voor en achteruit tot u het object scherp ziet worden, dan drukt u beheerst af.

      Comment


      • #18
        Re: Sigma 150mm

        Bedankt dat jullie mij willen helpen dat word nog heel veel oefenen.
        Ik zal zeker rekening houden met wat jullie mij hier zeggen.

        Tibetaantje

        Comment


        • #19
          Re: Sigma 150mm

          Heb ook de Sigma 150 maar ook nog niet veel getest met dat Belgisch weer, ik fotograffeerde wel eens een mug op het raam en manueel scherpstellen was idd aan te raden.

          Vraagje : hoe krijg ik van die fotos zoals de macrospecialisten waarbij de ogen van de insect zeer groot zijn en zo scherp op de foto ?
          Is dit dan een uitsnede via photoshop om de insekt zo groot op de foto te krijgen, en op statief gemaakt en manueel scherpgesteld voor de scherpte ?
          Want hield de 150mm bijna volledig tegen het raam, en zo groot kreeg ik hem er nooit op.

          Thanks,
          CanonYouCan
          Last edited by CanonYouCan; 24 juli 2009, 20:42.

          Comment

          Working...
          X