Re: Sigma 150mm
Het probleem is inderdaad het gebrek aan scherptediepte omdat je een dichtbij-opname maakt met het diafragma volledig open.
De kleine scherptediepte is dikwijls een voordeel omdat je daarmee een drukke achtergrond vrij gemakkelijk kan wegwerken. Maar bij de macro (of dichtbij) opnames waarbij je het hele onderwerp scherp wil is het dan weer een nadeel.
Het diafragma moet dan verder dicht, de sluitertijd wordt veel langer, en daardoor zal je al vrij snel vanop een statief moeten werken, en het onderwerp mag dan ook zeker niet bewegen (wind is dan ook een probleem bij buitenopnames).
Om het simpel te houden moet je er rekening mee houden dat je bij een grotere vergrotingsfactor altijd een kleinere scherptediepte krijgt. Kom je dichter bij het onderwerp, dan vermindert de scherptediepte, maar als je met een langer objectief dezelfde foto maakt (dezelfde kadrage), dan heb je in principe ook dezelfde scherptediepte als je met dezelfde diafragma-opening werkt.
Experimenteren is de beste oplossing om wat bij te leren, bij het beoordelen van de foto's op de computer kijk je dan achteraf naar de Exif en dan zie je wel wat de beste oplossing is voor een bepaald onderwerp.
Het is onmogelijk om er een vaste waarde op te kleven omdat het voor elke foto weer anders is.
Bij macrofotografie probeer ik zelf met een zo klein mogelijke scherptediepte te werken, maar het onderwerp moet nog wel scherp op de foto staan.
De Sigma 150mm is heel goed, maar je zal ermee moeten leren werken.
Zoals je zelf al hebt gemerkt, macrofotografie is zeker niet de gemakkelijkste soort fotografie.
Voor heel wat foto's zal je niet zonder statief kunnen, zeker als er wat minder licht is, omdat de sluitertijd veel te lang wordt als je het diafragma ver genoeg dichtzet om voldoende scherptediepte te krijgen.
Er zijn zelfs onderwerpen die je nooit helemaal scherp op de foto kan krijgen, tenzij je met een speciale bewerkingstechniek in verschillende "laagjes" werkt. Maar daarmee moet je nu nog niet beginnen, dat is voor de gevorderde macrospecialisten (daar hoor ik zelf ook nog lang niet bij).
Het probleem is inderdaad het gebrek aan scherptediepte omdat je een dichtbij-opname maakt met het diafragma volledig open.
De kleine scherptediepte is dikwijls een voordeel omdat je daarmee een drukke achtergrond vrij gemakkelijk kan wegwerken. Maar bij de macro (of dichtbij) opnames waarbij je het hele onderwerp scherp wil is het dan weer een nadeel.
Het diafragma moet dan verder dicht, de sluitertijd wordt veel langer, en daardoor zal je al vrij snel vanop een statief moeten werken, en het onderwerp mag dan ook zeker niet bewegen (wind is dan ook een probleem bij buitenopnames).
Om het simpel te houden moet je er rekening mee houden dat je bij een grotere vergrotingsfactor altijd een kleinere scherptediepte krijgt. Kom je dichter bij het onderwerp, dan vermindert de scherptediepte, maar als je met een langer objectief dezelfde foto maakt (dezelfde kadrage), dan heb je in principe ook dezelfde scherptediepte als je met dezelfde diafragma-opening werkt.
Experimenteren is de beste oplossing om wat bij te leren, bij het beoordelen van de foto's op de computer kijk je dan achteraf naar de Exif en dan zie je wel wat de beste oplossing is voor een bepaald onderwerp.
Het is onmogelijk om er een vaste waarde op te kleven omdat het voor elke foto weer anders is.
Bij macrofotografie probeer ik zelf met een zo klein mogelijke scherptediepte te werken, maar het onderwerp moet nog wel scherp op de foto staan.
De Sigma 150mm is heel goed, maar je zal ermee moeten leren werken.
Zoals je zelf al hebt gemerkt, macrofotografie is zeker niet de gemakkelijkste soort fotografie.
Voor heel wat foto's zal je niet zonder statief kunnen, zeker als er wat minder licht is, omdat de sluitertijd veel te lang wordt als je het diafragma ver genoeg dichtzet om voldoende scherptediepte te krijgen.
Er zijn zelfs onderwerpen die je nooit helemaal scherp op de foto kan krijgen, tenzij je met een speciale bewerkingstechniek in verschillende "laagjes" werkt. Maar daarmee moet je nu nog niet beginnen, dat is voor de gevorderde macrospecialisten (daar hoor ik zelf ook nog lang niet bij).
Comment