Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Review Nikon D3X

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • Review Nikon D3X

    Review van Nikon D3X

    Dat Nikon een succesverhaal heeft geschreven met de lancering van de D3 was al langer bekend. Toch was het even wachten op de “X” versie.
    Begin dit jaar was het dan toch zo ver en lanceerde Nikon zijn nieuwe paradepaardje met de slogan “Meet the boss”.
    Ik was wel nieuwsgierig of die titel niet overdreven was …

    Wat ging er vooraf:
    Nikon heeft altijd 2 reeksen gehad. De “gewone” reeks met soms voorzien van een “H” of een “Hs” en een superieure “X” reeks. De “gewone” reeks werd veelal door fotografen gebruikt die snelheid willen, de “X” reeks werd danweer veelal gebruikt door de fotografen die meer resolutie willen. De D3X is dus de laatste camera die Nikon heeft uitgebracht voor de “X” reeks.

    Even het geheugen opfrissen:

    Lanceringsdatum – Model - Aantal MP - Crop- of Full Frame camera:
    Juni 1999 - Nikon D1 - 2,6MP - Crop camera
    Februari 2001 - Nikon D1X - 5,3MP - Crop camera
    Februari 2001 - Nikon D1H - 2,7MP - Crop camera
    Juli 2003 - Nikon D2H - 4,1MP - Crop camera
    September 2004 - Nikon D2X - 12,2MP - Crop camera
    Februari 2005 - Nikon D2Hs - 4,1MP - Crop camera
    Juni 2006 - Nikon D2Xs - 12,2MP - Crop camera
    Augustus 2007 - Nikon D3 - 12,1MP - Full-frame camera
    December 2008 - Nikon D3X - 24,5MP - Full-frame camera


    © Dpreview.com

    D3X onder de motorkap:
    • 24.5 megapixel Full-Frame sensor (36 x 24 mm)
    • ISO: 100 – 1600
    • Boost modus ISO: 50 – 6400
    • Nikon EXPEED image
    • Super fast operation (power-up 12 ms, shutter lag 41 ms, black-out 74 ms)
    • Kevlar / carbon sluiter goed voor 300,000 foto’s
    • Multi-CAM3500FX Auto Focus sensor (51-point, 15 cross-type)
    • Zeven frames per seconde in DX modus
    • Dubbel Compact Flash card slots (overflow, back-up, RAW on 1 / JPEG on 2, copy)
    • Compact Flash UDMA support
    • 3.0″ 922,000 pixel LCD monitor
    • Live View
    • Virtual horizon
    • HDMI HD video output
    • Active D-Lighting met nieuw ‘Extra High’ instelling
    • Volledige sealing voor knoppen tegen voscht en stof
    • Dubbele batterij oplader

    ISO
    Ten opzichte van de D3, heeft de D3X wel een “officiële” ISO 100 (bij de D3 is dat L -1.0). Daarnaast is het maximum beperkt tot ISO 1600. Gelukkig heeft Nikon ervoor gezorgd dat de ISO geboost kan worden tot maximaal ISO 6400. Zijn rivaal, de Canon 1Ds Mark mkIII, heeft dezelfde lage ISO waarden, maar gaat maar tot maximaal ISO 3200.

    Nikon EXPEED image processor
    Uiteraard maakt de D3X ook gebruik van Nikon’s eigen EXPEED systeem, die de verdere beeldafhandeling voor zijn rekening neemt. Er zouden wat optimalisaties zijn doorgevoerd, waardoor deze o.a. minder stroom verbruikt ten opzichte van zijn voorganger.

    Multi-CAM Auto Focus sensor
    Nikon heeft ook de Multi-CAM3500FX Auto Focus sensor ingebouwd in de D3X. Je krijgt de beschikking over 51 AF punten, waarvan er 15 cross type sensoren zijn. Nikon loopt nog steeds voor op het gebied van Auto Focus na de introductie van deze nieuwe module. Vooral de 3D Tracking modus laat zien hoe goed het systeem kan presteren.

    7 Frames per second in continuous and DX mode
    Waar de Nikon D3 tot 11 foto’s per seconde haalt, moet de D3X het doen met slechts 7 in DX modus en 5 in FX modus. 5 Foto’s per seconde blijft een acceptabele snelheid voor een spiegelreflex, zeker als je beseft dat er met 24.5 megapixels wordt gewerkt! De Canon 1Ds Mk3 doet er even snel over om zijn maximale resolutie van 21.1 megapixels te verwerken.

    Body
    De Nikon D3X body volkomen identiek aan de D3, het enige verschil is de toevoeging van de “X” achter “D3”. Er is ook niets veranderd aan de plaatsing van de verschillende knoppen. Dit is goed nieuws voor de fotografen die bijvoorbeeld al gebruik maken van een D3. Nikon heeft deze lay-out zelfs doorgevoerd naar de modellen die zich onder de D3X bevinden, namelijk de D700 en D300. De body voelt erg stevig aan en ligt lekker in de hand. De D3X is uiteraard ook voorzien van een volledige “weathersealing”, zodat deze ook bruikbaar is in de meest extreme weersomstandigheden. De D3X maakt, net zoals de D3, gebruik van een hoge resolutie 3.0″ LCD scherm (920k pixels), wat een schat aan informatie kan huisvesten en ook gebruikt wordt voor Live View. Onder het grote scherm bevindt zich een kleiner scherm, waarop o.a. de volgende informatie zichtbaar is:
    • Gekozen ISO
    • Kwaliteitsmodus per geheugenkaart: RAW / JPEG / enz
    • Witbalans
    • Bracketing
    • Recording

    Boven het scherm bevindt zich de grote ronde zoeker, die tevens afgesloten kan worden. Wat een genot om te fotograferen met een dergelijke grote zoeker! Als je dit gewoon bent, wil je niets anders meer!

    De D3X kan overweg met DX lenzen, de zoeker zal hierbij automatisch de stukken maskeren die buiten de beeldcirkel vallen. Bij gebruik van een DX lens wordt er effectief met 10.5 megapixels gefotografeerd.

    De D3X heeft ook de beschikking over 2 geheugenslots. Hiermee kan je foto’s opslaan in “Backup” modus waarbij alles wat op kaart 1 wordt opgeslagen wordt precies zo opgeslagen op kaart 2. Er kan ook gekozen worden voor “Overflow” modus, waarbij kaart 2 pas wordt gebruikt als kaart 1 vol is of voor de modus waarbij RAW bestanden op kaart 1 en JPEG bestanden op kaart 2 worden opgeslagen.

    De D3X produceert RAW (NEF) bestanden van grofweg 50MB per stuk, bij een beetje enthousiast fotograferen vlieg je zo door je Compact Flash kaartjes heen en zijn de 2 aanwezige sloten geen overbodige luxe, maar lijken eerder op noodzaak. Gelukkig stijgt de capaciteit van de kaartjes zienderogen en dalen de prijzen eveneens. Ik gebruikte kaarten van 8Gb en vond het aangenaam werken. Na 330 foto’s moest ik 16GB (2 kaarten van 8GB) vervangen. Als concertfotograaf, vind ik dit goed werkbaar. Sportfotografen zullen hierover (misschien) een andere mening toegedaan zijn.

    Aansluitingen
    De D3X heeft op een tweetal plaatsen zijn aansluitingen zitten. Aan de voorkant zitten onder 2 rubberen afdekplaatjes de aansluitingen voor de Remote en Flash PC sync (voor bv. een GPS adapter). Vlak daarnaast aan de zijkant zit een grotere rubberen afdekplaat, die bescherming biedt aan een mini USB2.0, Video out, DC-IN en HDMI aansluiting. De HDMI poort kan ervoor zorgen dat je geschoten beeld tot 1080i op een bijbehorende HDTV kan terugkijken.

    © Dpreview.com


    Bediening
    De D3X heeft net zoals elke andere camera uit dit segment een groot scala aan knoppen, maar laat zich eenvoudig bedienen als je eenmaal weet waar elke knop zit. Net zoals de andere modellen heeft de D3X de beschikking over een tweetal draaiwieltjes (1 voor diafragma, 1 voor sluitertijd), die ook aanwezig zijn bij de ingebouwde verticale grip. Om te switchen van “Drive” modus dient er een kleine knop ingedrukt te worden, voordat de setting kan worden aangepast (zorgt er tevens voor dat dit niet per ongeluk kan worden aangepast). De aanwezige “drivemodi” zijn: Single frame / Continuous low speed / Continuous high speed / Live View / Self timer en Mirror up. Tevens zitten op diezelfde plaats ook de knoppen om de Flash Sync modus / Bracketing functie / Shutterspeed lock aan te kunnen passen (in combinatie met het voorste draaiwiel).

    De menu knop kan gevonden worden naast het LCD scherm, waarmee je de D3X naar je eigen hand kan zetten. De menustructuur van de Nikon D3X is eindeloos, alleen hieraan merk je dat je een pro body in je handen hebt. Je kan zoveel aanpassen, dat je op een gegeven moment het overzicht kwijt kan raken. Een professioneel vind het reuze om alles te kunnen aanpassen, een (semi)amateur zou snel verdwalen. Maar natuurlijk kan je je de vraag stellen of dit een toestel is voor een amateur …

    Door het gebruik van profielen kan je de menu wel beperken tot de instellingen die jij nodig hebt. Wil je nog meer overzicht bewaren? Dan heeft Nikon de custom settings voorzien van letter/cijfer en kleurcodering. Verder is er een help functie aanwezig en kun je als gebruiker een selectie maken van de meest gebruikte functies (”My Menu”). De duimknop werkt op zich prettig, al ga je sneller door menu’s heen met de draaiknop. Dit zal uiteraard per persoon verschillen, het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat.

    Voor de meeste aanpassingen tijdens het fotograferen (bijvoorbeeld witbalans / ISO) zijn twee handen nodig, het indrukken van de gewenste knop met een draai aan de draaiknop laat je snel en makkelijk de juiste aanpassing maken.

    DxO Mark
    De nieuwe Nikon FX sensor heeft er onder andere voor gezorgd dat de D3X de eerste plaats heeft bemachtigd in de DxO Mark database. Ondertussen hij die plek wel moeten afstaan aan de Phase One P65+. Op zich is het geen schande te verliezen van een camera die voor een slordige 32.000 euro over de toonbang gaat. Het is wel enigzinds jammer dat er met de prijs geen rekening wordt gehouden…

    Prestaties
    Dan komen we aan op de vraag die mij het meest bezig hield: hoe presteert de Nikon D3X?

    Hoewel de D3X in de eerste plaats niet dient voor het vestleggen van beelden in de hogere iso-waardes, vondt ik het wel leuk op hem hierop eens te testen.

    De D3X werd getest met volgende objectieven:
    • Nikkor AF-S 24-70mm f/2.8: een standaard zoomlens van hoge kwaliteit voor het betere portretwerk
    • Nikkor AF-S VR 70-200mm f/2.8: de standaard tele zoomlens van iedere fotograaf

    Arsenal @ Pukemarock 2009:


    Nikon D3X + Nikon AF-S 24-70 F/2,8
    (@24mm – iso 800 – 1/160se – F/4)


    Triggerfinger @ Pukemarock 2009:


    Nikon D3X + Nikon AF-S VR 70-200 F/2,8
    (@116mm – iso 1250 – 1/100se – F/4)


    Ik was razend benieuwd hoe de D3X zou presteren op concerten en ben daarom ermee naar Pukemarock ( Puurs) getrokken. De lichtsituatie was er alles behalve ideaal, het licht is soms erg zwak en soms erg fel. Ik werd dan ook geforceerd om vooral met een iso te schieten tussen 800 en 1600.

    Bij elkaar genomen heeft de D3X mij weten te verrassen met de resultaten. Ondanks de hogere pixel pitch heeft Nikon het toch voor elkaar te kregen om de hoge ISO’s netjes af te laten handelen. Buiten slecht lichtomstandigheden, kan deze camera nog wel meer aan. Spijtig genoeg had ik niet genoeg tij om hem meer te testen op lage ISO’s, al dan niet in combinatie met een flash.

    Lenzen
    De D3X is een uiterst gevoelige camera die elk fout laat zien. Dit is zowel op vlak van de gebruiker, maar eveneens op het vlak van het gebruikte objectief. Alle fouten worden met deze sensor uiterst goed zichtbaar. Investeren in super glas is dus de boodschap!

    Prijs en levering
    De hoge introductieprijs van 7.999 euro werd wereldwijd ter sprake gesteld, maar wat velen vergaten was dat de Canon 1Ds Mark III dezelfde introductieprijs hanteerde.

    Ondertussen kan je de Nikon D3X camera wel in België kopen voor net iets meer dan 6.000 euro ( September 2009)

    De D3X wordt als volgt geleverd:
    • Nikon D3X body
    • BS-2 shoe cover
    • En-EL4a Lithium Ion accu
    • MH-22 acculader + kabel
    • UC-E4 USB kabel
    • AN-D3X strap
    • Software, handleidingen, etc

    Conclusie
    De straatprijs van de Nikon D3X is gedaald tot ca. €6.000,- euro, wat de aankoop al een stuk aantrekkelijker maakt vergeleken met de introductieprijs. Het blijft nog steeds een flinke som geld, maar je krijgt hiervoor een dijk van een camera terug. Een geheel nieuwe 24.5 megapixel sensor, gecombineerd met het Nikon EXPEED systeem, de snelle autofocus en de robuuste weathersealed body. Vele fotografen gaan hier veel plezier aan beleven. Of de Canon 1Ds gebruikers zullen overstappen naar Nikon D3X blijft koffiedik kijken.

    Bedanking
    Ik wens Nikon België hartelijk te danken voor de mogelijkheid dit toestel te mogen testen.

    Met vriendelijke groeten,
    Sven Michiels
    Last edited by Svenmichiels; 24 september 2009, 08:53.

  • #2
    Re: Review Nikon D3X

    Leuk zo een review mag hier wel eens meer gebeuren eigenlijk.

    Maar toch enkele opmerkingen.

    Als je spreekt over de beeldkwaliteit en goeie hoge iso enz dan in een review moet je toch ook wel echt 100% sampels tonen. Dan kunnen de lezers daar ook zelf een indruk van hebben. Iedereen gelooft je wel dat het heel goed is maar zelf zien is altijd beter.
    Wat er nu staat kan ook door bijv een D40 genomen zijn.

    Volgende vgl is eigenlijk ook niet correct he
    De hoge introductieprijs van 7.999 euro werd wereldwijd ter sprake gesteld, maar wat velen vergaten was dat de Canon 1Ds Mark III dezelfde introductieprijs hanteerde.
    De introductieprijs was dezelfde maar op het moment dat de 1Ds III uitkwam was er geen enkele concurrentie voor deze body. Dat daar dan een hoog prijskaartje aanhangt is veel logischer. De D3x kwam uit en had niet alleen concurrentie van de 1DsIII maar er waren ook andere body's die qua +20MP FF camera's een idee van pricing van deze modellen geven als je camera dan 3x a 4x duurder is. Tja dat men zich daar veel vragen bij stelt is eigenlijk maar normaal. Maar uiteindelijk is een camera waard wat men ervoor wilt geven en Nikon zal er aan deze prijs wel genoeg verkopen. Zelf vind ik dat camera's alla D3x en 1DSIII maximaal het dubbele van bijv een 5D II zouden mogen kosten want de body's zijn wel beter maar betere beelden zullen er meestal niet uitkomen.

    En als je zegt:
    De nieuwe Nikon FX sensor heeft er onder andere voor gezorgd dat de D3X de eerste plaats heeft bemachtigd in de DxO Mark database. Ondertussen hij die plek wel moeten afstaan aan de Phase One P65+. Op zich is het geen schande te verliezen van een camera die voor een slordige 32.000 euro over de toonbang gaat. Het is wel enigzinds jammer dat er met de prijs geen rekening wordt gehouden…
    Tja dan moet je natuurlijk ook zeggen dat de D3x nooit die eerste plaats zou gehad hebben als er rekening met prijs gehouden werd he

    Maar leuk om je indrukken te lezen. Laat er nog maar komen zou ik zeggen.

    Comment


    • #3
      Re: Review Nikon D3X

      Oorspronkelijk geplaatst door Kevlar Bekijk bericht
      Zelf vind ik dat camera's alla D3x en 1DSIII maximaal het dubbele van bijv een 5D II zouden mogen kosten want de body's zijn wel beter maar betere beelden zullen er meestal niet uitkomen.
      zelfs dan nog. op geen enkele manier is de grootte van het prijsverschil tussen 1DSIII en 5DII te verantwoorden


      mooie beknopte review
      zoals Kevlar al zei zouden enkele 100% samples voor de iso prestaties wel handig zijn
      5DmkIII en wat glas

      Comment

      Working...
      X