Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Privacy? Hoezo privacy?

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • Privacy? Hoezo privacy?

    Eerder deze week publiceerde het hackerscollectief Antisec een lijst met UDID's, unieke serienummers van Apple-apparaten. Ze claimden dat ze de informatie hadden gevonden op een laptop van de Amerikaanse federale politiedienst FBI. Het FBI ontkent echter ten stelligste, en dus wordt op zoek gegaan naar de echte schuldige achter het lek. Volgens softwareontwikkelaar Frederic Jacobs zou Apple zelf wel eens de informatie aan het FBI kunnen hebben gegeven.
    Met behulp van de website Identifying The Traitor gaat Frederic Jacobs op zoek naar de gemene deler in de hele zaak. Mensen die weten dat hun UDID in het uitgelekte bestand aanwezig is, kunnen een vragenlijst invullen. Daarmee wordt nagegaan welke applicaties gebruikt werden, om zo te bekijken of een applicatiemaker achter het lek zit.

    Na de eerste informatie te hebben verwerkt, denkt Jacobs niet meteen aan een applicatiemaker. Eerder wijst hij met een beschuldigende vinger naar Apple zelf. Fans van het bedrijf van Steve Jobs waren er als de kippen bij om die mogelijkheid uit te sluiten, en Facebook en Twitter te beschuldigen. Uit de laatste informatie blijkt echter dat de sociaalnetwerksites al niet meer tot de verdachten behoren.
    Waarom zou Apple nu achter het lek zitten? Wel, volgens Antisec werden alle UDID's uit een bestand gehaald met het letterwoord NCTFA in de titel. Dat staat voor National Cyber-Forensics & Training Alliance, een bedrijf dat software maakt waarmee bedrijven informatie kunnen doorspelen aan het FBI. De twee meest logische verklaringen zijn dat Apple die informatie doorspeelt aan het FBI, of dat het FBI zelf de informatie haalt bij Apple.

    Voor Apple zelf is dit opnieuw een gênant privacylek. Het technologiebedrijf werd namelijk al eerder bekritiseerd voor het gebruik van de UDID's. Vorig jaar werd dan ook besloten om apps die gebruik van UDID's maken, te weren. Via de UDID's kan namelijk ook andere gevoelige informatie gevonden worden, zoals namen, adressen en telefoonnummers. De hackers van Antisec weigeren echter om die extra informatie ook op het web te publiceren.
    Bron: De Morgen
Working...
X