Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Video 70d enkele vragen.

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • Video 70d enkele vragen.

    Hallo;
    Ik heb totaal geen ervaring met video.Daarom enkele vragen.
    Heb een Ca 70d tweedehands gekocht om te experimenteren met video.OK GSM om te telefoneren,DSRL om foto te maken,videocamera om....
    Heb verstaan dat je sluitersnelheid,2x de framesnelheid moet zijn.Body op M.
    OK;wat gebeurt er als je de sluitersnelheid op 100 of 400 zet?(fr 24 of 25/sec)Om voldoende dof te hebben moet je wel zo hoog gaan.
    Kan het kwaad als je op 50 of 60 fr filmt?
    Welke ISO?Heb verstaan zo laag mogelijk.
    Waarom is een beeld niet scherp,bewegend onderwerp,terwijl de rest scherp is.Sluitersnelheid verhogen???(cfr no. fotografie).Op statief geplaatst.
    Welke AF modus instellen??
    Al vanalles bekeken,maar niet veel wijzer geworden.
    Blijkbaar moet alles zo goed mogelijk zijn bij opname..In nabewerking weinig mogelijkheden.
    Misschien een korte duw in de juiste richting van ervaren mensen.
    Beste dank.

  • #2
    Re: Video 70d enkele vragen.

    Met beste dank aan de professionele respons,die mij heel wat verder gebracht heeft.

    Comment


    • #3
      Re: Video 70d enkele vragen.

      Dit is wel opvallend vind ik, totaal geen reactie. Toegegeven, video is hier (denk ik) nog altijd de minder vaak beoefende tak van sport als het gaat om het maken van beelden en de forumactiviteit is sowieso volgens mij wat lager dan toen ik hier lid werd.

      Om op je bericht te reageren demuro:
      Om uit te komen met je diafragma hoor je normaliter een ND filter te gebruiken. Omdat een spiegelreflexcamera uit zichzelf geen peaking (een scherpstelhulpmiddel dat op een aantal semi-professionele en op vrijwel alle professionele videocamera-s aanwezig is) heeft zou je bij een kleiner diafragma moeite krijgen om accuraat scherp te stellen.
      Dat de meeste fotolenzen voor het maken van video-s absoluut ongeschikt zijn om handmatig mee scherp te stellen (door de korte scherpstelslag) maakt dit bij kleine correcties nog eens extra moeilijk.
      Overigens hebben alle semi-professionele en professionele videocamera-s een of meerdere ND-filters aan boord, puur voor het in meer of mindere mate kunnen overbruggen van het helderheidsverschil tussen binnen en buiten, zonder je diafragma tot f11 of verder dicht te moeten draaien of de sluitertijd heel hoog in te moeten stellen.

      Voor wat betreft het aantal beeldjes per seconde: het hangt er helemaal van af wat je wil doen.
      Bij gebruik van de video op het web kan 60 beeldjes per seconde weinig kwaad, want op het web kan je (in theorie) elke standaard gebruiken, of dat nou 24, 25, 29,97 (30) 50 of 59,94 (60) is.
      De echte problemen krijg je bij 29,97 (30) en 59,94 (60) als je in Europa bent, we werken hier namelijk met een lichtnetfrequentie van 50 Hz.
      Als je een andere verversingssnelheid gebruikt krijg je het probleem dat de camera (ongeacht de gebruikte sluitertijd) frames in en uit het nulpunt van de verlichting zal moeten gaan belichten.

      Spiegelreflexcameras zijn van zichzelf vrij gevoelig voor -shutter roll- waarbij bijvoorbeeld het licht van spaar- en TL-lampen voor een soort rollende balken in beeld zorgen, ook als je wel 25 of 50 beeldjes per seconde gebruikt (dit is inherent aan de manier waarop deze lampen aangestuurd worden).
      Feit is dat die rollende balken een stuk heftiger zullen worden als je een verversingssnelheid gebruikt die niet overeenkomt met de verversingssnelheid van het lichtnet. (het lijkt een beetje op wat je vroeger zag als er met een camera een CRT-monitor in beeld genomen werd. Voordat camera-s de flikkeringen van zo-n monitor zelfstandig konden herkennen en daarop hun timing konden afstellen waren die beelden altijd aan het -rollen-.)
      (sorry ik kan om de een of andere reden geen aanhalingstekens typen :/ )

      Verder werken we in Europa met het PAL-systeem dat (ook in HD-land, hoewel er meer mogelijkheden zijn) uitgaat van 25 hele beelden (2 velden in interlaced of 1 heel beeld in progressive) en 50 halve (interlaced) of hele (progressive) beelden.
      Als je dus van plan bent je video ergens uit te laten zenden moet je altijd in 50 beeldjes of 25 beeldjes per seconde werken, of je moet je video om laten zetten naar PAL, wat naast tijdrovend ook aardig ingewikkeld kan zijn.
      Aangezien je audio niet ongestraft kunt gaan vertragen van 30 naar 25 beeldjes per seconde ga je het vooral merken in de audio, stemmen zullen stukken lager klinken.

      ISO is net als bij fotografie een keuze: ga je voor kleurechtheid en maximale bewerkbaarheid achteraf of moet je het beeld hoe dan ook hebben (en maakt een beetje meer of minder ruis dus niet uit).
      ISO kan overigens ook een creatieve keus zijn, een beeld kan er een bepaalde sfeer door krijgen als je de ISO verhoogt.

      Video is, tenzij je deze in RAW-video opneemt (iets dat bijna geen enkele spiegelreflex kan en waarbij je dan per seconde ongeveer 250 of 400 MB (megabytes) aan informatie wegschrijft) aardig beperkt als het gaat om de mogelijkheden voor nabewerking. Het kan wel en er zijn een aantal softwarepakketten die ook met gecomprimeerde video aardig uit de voeten kunnen (Magic Bullet is er bijvoorbeeld een van, als ik de naam goed zeg), maar feit blijft dat als je voor een natuurlijk, of -normaal- beeld gaat je het beste de instellingen in 1 keer goed in de camera hebt staan.

      Voor wat betreft bewegende onderwerpen die onscherp zijn en niet-bewegende delen in het beeld die wel scherp zijn, er zijn twee dingen die meespelen.
      Allereerst is het natuurlijk zo dat je bij een sluitertijd van 1/50ste, net zoals bij het nemen van een foto bewegingsonscherpte krijgt.
      Als je een foto zou nemen van een formule 1 auto bij 1/50ste en je zou de camera stilhouden is de auto ook 1 grote streep en de achtergrond (afhankelijk van het gekozen objectief) wel scherp.
      De reden dat voor een sluitertijd gekozen wordt die 2x zo hoog is als de verversingssnelheid van het beeld is omdat dat de meest natuurlijke vorm van beweging tot gevolg heeft.
      Hoewel 1/100ste of nog hoger niet per definitie slecht hoeft te zijn, tekenen bewegende onderwerpen met veel detail zich redelijk staccato af, omdat er geen bewegingsonscherpte meer in zit.

      Dit is een puur persoonlijke keus, maar hou er rekening mee dat een ieder die TV kijkt (of dit nou op internet is of niet) gewend is aan een zekere mate van onscherpte bij bewegende beelden, beeld met daarin vlijmscherp vallend water (bijvoorbeeld bij een fontein) kan op sommige mensen dan ook onnatuurlijk overkomen, omdat we het niet gewend zijn.

      Verder is het zo dat een deel van de onscherpte mogelijk (ik las dit niet zo uit het voorbeeld dat je gaf, maar het is een probleem dat zeer zeker bij een bewegende camera of bewegende onderwerpen optreed) ook veroorzaakt wordt door het soort sensor en de uitleestechniek in spiegelreflexcamera-s.

      Spiegelreflexcamera-s hebben, net als de vele professionele ENG camera-s die tegenwoordig met CMOS-sensoren uitgerust worden* het probleem dat het sensorbeeld niet in 1 keer uitgelezen wordt (zoals bij een CCD), maar lijn voor lijn.
      Een onderwerp dat zich dus snel verplaatst is bij het lezen van lijn 1 dus mogelijk bij pixel 10 en bij het uitlezen van de volgende lijn bij pixel 15 of 20.
      Dit geeft het vervelende -pudding- (of in het Engels -jello-) effect waarbij een (bijvoorbeeld) langsrazende trein als in een tekenfilmsituatie helemaal schuintrekt.

      Voor wat betreft de scherpstelmethode:
      De camera weet niet wat jij wil, bij foto-s nemen niet maar bij video al helemaal niet, dus stel je handmatig scherp (en dit grijpt weer een beetje terug op de beperkte mate van controle die je hebt bij het gebruik van standaard fotolenzen voor video).
      Het tweede probleem is ook dat de autofocus bij het opnemen van video gebruik moet maken van contrastdetectie in plaats van fase-detectie. Contrastdetectie werkt alleen als er duidelijk waarneembare contrasten in beeld zijn, dus wanneer het object waarop jij probeert scherp te stellen beweegt kan de camera moeite hebben met uitvinden wat het scherpste contrast is.
      Contrastdetectie is daarbij ook redelijk traag, vergeleken bij fase-detectie, dus het kan best zijn dat je het cruciale moment mist omdat de camera nog bezig was met scherpstellen.

      Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

      Comment


      • #4
        Re: Video 70d enkele vragen.

        Mooi algemeen verhaal.

        Maar vraagsteller heeft een Canon 70D, dus met fase detectie bij video en dan nog hele goede ook.

        Als hij Raw wil filmen dan kan dat ook, de camera kan het prima aan, het is de standaard software in de camera die het beperkt (want Canon verkoopt liever filmcamera's voor zoiets). De oplossing is Magic Lantern.

        Manueel werken idd. daar zijn hulpmiddelen voor, zowel voor het scherpstellen als voor het opvangen van (te veel) beweging, maar het blijven hulpmiddelen en de camera is een dslr en geen filmcamera.

        Dat er ' jelly ' in het beeld kan zitten ligt vnl. aan de sluiter van de dslr en minder aan de uitleessnelheid van de sensor. Het is tijdens het registreren (als je wil : het ' schrijven ' naar de sensor) dat er soms neveneffecten optreden. Een van de leukste die ik al tegenkwam was van een champagne kurk die naar iemands gezicht vloog en waarbij de schaduw het gezicht al raakte en de echte kurk nog niet .. soort van omgekeerde Lucky Luke ... de schaduw van de kurk was sneller dan de kurk zelf (uiteraard niet, maar wel zo vastgelegd op film).

        In answer to another question, Adam Davis writes: Your camera complicates this by using a rolling shutter above a given speed (usually around 1/200. This means that only a portion of the i...



        Video is gewoon heel intensief en moeilijk werk, vandaar dat men hier geen simpele en zeker geen sluitende ' oplossingen ' kan en zal voorstellen.

        Vroeger niet en ook nu niet : http://forum.belgiumdigital.com/f115...0d-505315.html
        Last edited by Empe; 7 oktober 2016, 18:55.

        Comment


        • #5
          Re: Video 70d enkele vragen.

          Ik was eventjes weg,vandaar mijn wat late reactie.
          In ieder geval bedankt voor de uitgebreide informatie,en de tijd die je erin gestoken hebt om er een overzichtelijk geheel van te maken.
          Kom er al wat verder mee,tenminste qua inzicht.Nu nog de praktijk verder bijwerken.

          Comment

          Working...
          X