SD Begraafplaats Schoonselhof
Zondag 08 november 2020 – 13.00 uur
Met speciale dank aan Andre De Locht (ALDL) voor de organisatie van deze prachtige SD
Zondag 08 november 2020 – 13.00 uur
Met speciale dank aan Andre De Locht (ALDL) voor de organisatie van deze prachtige SD
UITGESTELD - UITGESTELD - UITGESTELD
Daar de coronamaatregelen zijn verstrengd en het risico op besmettingen zijn toegenomen,
niet essentiële verplaatsingen geen goed idee meer zijn en de bubbels beperkt zijn tot 4 personen,
heeft Belgiumdigital vzw besloten van deze uit te stellen tot latere datum.
niet essentiële verplaatsingen geen goed idee meer zijn en de bubbels beperkt zijn tot 4 personen,
heeft Belgiumdigital vzw besloten van deze uit te stellen tot latere datum.
Onze excuses hiervoor, maar veiligheid gaat vóór alles.
Locatie SD
Het Schoonselhof is het domein waar zich de stedelijke begraafplaats van Antwerpen bevindt. Het ligt op het grondgebied van de districten Hoboken en Wilrijk.
In 1911 kocht de stad Antwerpen, op initiatief van de Schepen van Cultuur, Frans van Kuyck, het landgoed Schoonselhof om het als begraafplaats in te richten. De officiële opening vond plaats op 1 september 1921. In 1936 werd het oude Kielkerkhof gesloten en in 1938 werden een groot aantal monumenten van deze begraafplaats overgebracht naar het Schoonselhof.
De omgeving van het kasteel werd in 1943 al beschermd als landschap. In 1992 werden het kasteel en neerhof beschermd als monument. Begin augustus 2007 werd de begraafplaats Schoonselhof door minister Dirk Van Mechelen beschermd.
Het Schoonselhof werd ingericht als een parkbegraafplaats. Een wandeling op Schoonselhof toont een verscheidenheid aan ingerichte parken, zoals een onderhouden park met bloemperken en fraaie monumenten; een park met scheefgezakte, onleesbare en bemoste zerken en oude lindebomen; een park geflankeerd door het donker beukenbos en grafmonumenten waar ontwerpers zeer creatief te werk gingen.
In een Joods gedeelte werden grafmonumenten van de Kielbegraafplaats bijeengebracht en twee parken werden toegewezen aan de islamitische gemeenschap.
De strooiweide met vaste planten en omringd met groene heesters wordt goed onderhouden. Op 18 januari 1972 vond de eerste as verspreiding plaats.
Op Schoonselhof werden ook militaire begraafplaatsen voorzien. Er werd een park voorzien voor een Brits soldatenkerkhof (Schoonselhof Cemetery) met meer dan 1500 gesneuvelden van het Britse Gemenebest, vooral uit de Tweede Wereldoorlog. Er rusten ook meer dan 1000 Belgische soldaten uit beide wereldoorlogen. Verder zijn er nog enkele tientallen graven van geallieerde soldaten uit onder meer Frankrijk, Italië, Polen en Rusland. De Duitse soldaten werden overgebracht naar Vladslo (Eerste Wereldoorlog) en naar Lommel (Tweede Wereldoorlog).
Hoe te bereiken
Per Openbaar Vervoer (Tram 24)
Vanaf het Centraal Station Antwerpen ga je het Astridplein oversteken tot bij het Radisson Blu Astrid Hotel. Daar kan je de tram “lijn 24” bovengronds nemen richting Schoonselhof.
Afstappen aan het eindpunt van de lijn.
Tramlijn is op bijgevoegd plannetje in het roze aangegeven.
Met de wagen
De parking op de Krijgsbaan (R11) is gelegen op volgende coördinaten:
N 51°10’10.91” - O 04°22’02.42”
Programma
We komen samen op zondag 08 november 2020 op de parking bij de hoofdingang (Hoek Krijgsbaan en Sint Bernardsesteenweg) om 13.00 uur.
Hier krijg je dan een beetje uitleg en een grondplannetje van de begraafplaats.
Daarna kan iedereen vertrekken en naar believen fotograferen. Gelieve alleen of met enkele samen te blijven en alzo in dezelfde bubbel te blijven, dit om de corona maatregelen te respecteren.
Er is voor elks wat wils: natuur, militairen ereperken WOI en WOII, praalgraven, beroemdheden, architectuur (kasteel en hoeve, colombarium) . . . . .
De wandeling is vrij, dus zonder gids, zodat je rustig je kiekjes kan nemen.
Fotograferen van de graven is toegelaten maar we respecteren zekers de nodige sereniteit die past op een begraafplaats.
Wij hebben de toelating om te mogen fotograferen op de begraafplaats en dienen ons te houden aan de voorwaarden in het politiereglement opgenomen. Deze zijn niet problematisch en met gezond verstand zullen er zekers geen problemen zijn.
Enkele speciale voorwaarden
• de beelden zijn voor eigen gebruik en zullen niet zonder schriftelijke toestemming openbaar worden gemaakt in welke vorm dan ook.
• het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van nabestaanden wordt nageleefd, onder meer bij het fotograferen van graftekens.
• geen personen worden herkenbaar gefotografeerd zonder hun expliciete toestemming.
• er wordt niets gefotografeerd wat op de begraafplaats als ongepast of aanstootgevend kan worden ervaren, zoals erotische poses, symbolen of handelingen gelinkt aan terroristische of extremistische organisaties.
Bijkomende info
Foto’s mogen wel vertoond worden op Belgiumdigital.
Zeker niet vergeten, het blauwe uurtje op die dag is van 17.04 tot 17.39 uur.
Op de begraafplaatszelf is er nergens een toilet voorziening.
Het dragen van een mondmasker is er verplicht en moet men de geldende coronamaatregelen naleven.
Inschrijven
Inschrijven doe je met hier op dit topic te reageren en zal je naam worden vermeld in de deelnemerslijst.
Comment