Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Voedseldroger

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • Voedseldroger

    Ik ben me aan het oriënteren voor de aankoop van een voedseldroger: hij zou vooral moeten dienen om tuinkruiden goed te drogen. ( Thijm, rozemarijn, basilicum, dragon, enz…. )
    Dus niet zozeer voor fruit of zo.

    Volgens wat ik lees is dit beter dan een oven want een voedseldroger zal consistenter drogen en meestal ook aan een lagere temperatuur.

    Dus a.u.b. geen tips voor een oven. Ik zoek wel degelijk een voedseldroger.

    Zijn er hier leden die zulk een toestel gebruiken en kunnen jullie mij dit aanraden of niet ?
    De prijzen gaan werkelijk alle kanten uit, dus ik ben echt op zoek naar gebtuikerservaringen.

    Bij voorbaat dank.


    Qui multa scit, parum patientiae habet

  • #2
    Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar ik denk dat je hier wel wat meer informatie kan vinden:
    http://barthuysmans.smugmug.com/
    BD0338BE

    Comment


    • #3
      Ik heb al meer dan 10 jaar een Stöckli, Zwitsers fabrikaat. Verkrijgbaar met of zonder timer, met plastic of inox trays. Wordt standaard geleverd met drie trays, bijbestellen is geen probleem. Ik heb het model zonder timer en 4 inox trays. Ik droog daar van alles mee : kruiden, ananas, appels, zelfs vlees. Uiterst tevreden van. Eén van de keukenspullen die ik niet meer zou willen missen.

      Comment


      • #4
        De Wartmann WM-2206 DH lijkt me ook niet slecht.



        Qui multa scit, parum patientiae habet

        Comment


        • #5
          je vroeg om gebruikservaringen...

          Comment


          • #6
            Ik heb een goedkope droger, onbekend merk, ik denk gekocht via bol.com voor 30€ ongeveer. Gebruik hem vooral om vlees te drogen, werkt perfect. Ik neem aan dat dat ook wel zal werken bij kruiden, al zullen die veel sneller droog zijn schat ik.

            Comment


            • #7
              Oorspronkelijk geplaatst door opapol Bekijk bericht
              je vroeg om gebruikservaringen...
              Waarvoor dank, Pol.
              Ondertussen heb ik al wat dingen vergeleken en die Stöckli ziet er zeker niet slecht uit.
              Zoals steeds ben ik misschien wat te impulsief geweest en ben ik daarna aan het meten gegaan.
              Ik moet dat ding ook nog ergens kwijt.
              Enige plek is de garage, daar staat een werkbank die al voor een derde bezet is met laders voor tuinmateriaal.
              Plus onlangs hebben we er nog een kleine microgolf oven naast gezet.
              Dus enige oplossing is boven op die microgolf, maar dan moet ik een rekje kopen of maken, want de microgolf is te klein + vlak op die microgolf dat riskeer ik niet.
              Soit, een mogelijkheid is er wel altijd.

              Maar om even een update te geven: ben op dit eigenste moment rozemarijn aan het (proberen) te drogen in een conventionele hetelucht oven, op 40 graden.
              De oven heeft reeds 1 uur op 30 graden gedraaid.
              Dan nog een uur op 40 graden.
              En nu is hij zijn derde uur bezig op 40 graden.

              ik vermoed dat 40 graden het meest efficiënt is.

              Wel denk ik dat een voedseldroger wellicht iets zuiniger is inzake energie ?

              Enfin, ik ben benieuwd naar het resultaat.

              De laatste jaren ben ik me echt meer gaan bezighouden met tuinieren. Ik moet nog veel leren, maar ik vind het een leuke hobby.

              In feite moet ik binnenkort op zoek naar een gespecialiseerd forum hiervoor.

              Dus in feite ben ik mijn eigen wat aan het tegenspreken , want ik ben nu toch met een gewone oven bezig, maar het is puur bij wijze van test.
              Nogmaals, een voedseldroger kopen is geen probleem, en Zoë misschien makkelijker zijn, maar wij wonen nu eenmaal niet in een riant kasteel.
              Qui multa scit, parum patientiae habet

              Comment


              • #8
                @ Opapol: hoe lang zou rozemarijn op 40 graden moeten drogen ?
                Heeft nu al 1 uur op 30 graden gedroogd ( zonder veel effect )
                Dan 2 uur op 40 graden.
                en heb nu nog 2 uur bijgezet.

                Dus in feite 4 uur op 40 graden. ( loopt nu in zijn laatste uur )

                ik veronderstel toch dat je de naaldjes van de rozemarijn niet meer kan kunnen plooien ?
                Ze zouden na afloop toch moeten kunnen gebroken worden ? Anders is imho toch niet al het vocht er uit ?

                of misschien is onze oven op die lage temperaturen minder nauwkeurig ?
                Qui multa scit, parum patientiae habet

                Comment


                • #9
                  Een heteluchtoven zal op 30 of 40°C niet zo heel veel verbruiken, de warmteverliezen worden groter naarmate het temperatuurverschil tussen de omgeving en de binnenkant van de oven groter wordt.
                  Het grootste probleem zal zijn dat door het vrij grote verwarmingselement dat nodig is om hogere temperaturen te kunnen halen de temperatuurschommelingen veel groter zullen zijn dan bij een voedseldroger die gemaakt is om bij veel lagere temperaturen te werken.
                  De thermostaat van de meeste heteluchtovens zijn ook niet zo heel nauwkeurig bij lagere temperaturen, het temperatuurverschil tussen in en uitschakelen kan vrij groot zijn bij sommige oventhermostaten.

                  Boven op een microgolf die bovenaan verluchtingsopeningen heeft mag je zeker niets zetten waardoor die openingen afgedekt worden, in dat geval moet er als die op een rekje wordt gezet voldoende ruimte voorzien zijn tussen de microgolf en het schab dat er boven komt om de warmte van de microgolf weg te krijgen (dat staat dan als het goed is wel in de handleiding van de microgolf).

                  Hoeveel een voedseldroger verbruikt om een bepaalde hoeveelheid te drogen zal afhangen van de nodige tijd en temperatuur, de omgevingstemperatuur zal daarbij dus ook een grote rol spelen (in een niet verwarmde garage in de winter zal het verbruik hoger zijn), als de wanden geïsoleerd zijn, dan zal het verbruik lager zijn dan bij een droger zonder isolatie.
                  Last edited by Black B@ndit; Vandaag, 19:15.
                  http://barthuysmans.smugmug.com/
                  BD0338BE

                  Comment


                  • #10
                    Dank U, Bart, ik ga je super goede uitleg missen.
                    Momenteel ben ik aan het experimenteren met onze gewone hetelucht oven.
                    Hij staat op 40 graden, ik schat dat het uiteindelijk 8 uur zal duren.

                    Ik zal later nog es testen op 45 graden en op 50 graden.
                    Want zoals je zegt zal die oven op lage temperaturen niet zo nauwkeurig zijn. Niemand bakt immers op 40 graden hé

                    De microgolf oven heeft bovenaan wel koeling, dus die ga ik zeker niet afdekken.

                    Maar mocht het drogen goed in onze oven lukken , hou ik het dan bij onze oven.
                    Een voedseldroger doet in principe niet veel meer eh. Misschien iets preciezer, maar door de oven gevreten kan ik ook wel te weten komen hoe lang ik moet drogen.
                    Qui multa scit, parum patientiae habet

                    Comment


                    • #11
                      Oorspronkelijk geplaatst door Alfa Centauri Bekijk bericht
                      @ Opapol: hoe lang zou rozemarijn op 40 graden moeten drogen ?
                      Heeft nu al 1 uur op 30 graden gedroogd ( zonder veel effect )
                      Dan 2 uur op 40 graden.
                      en heb nu nog 2 uur bijgezet.

                      Dus in feite 4 uur op 40 graden. ( loopt nu in zijn laatste uur )

                      ik veronderstel toch dat je de naaldjes van de rozemarijn niet meer kan kunnen plooien ?
                      Ze zouden na afloop toch moeten kunnen gebroken worden ? Anders is imho toch niet al het vocht er uit ?

                      of misschien is onze oven op die lage temperaturen minder nauwkeurig ?
                      Normaal gesproken zou rozemarijn op 40°C na 2 uur al behoorlijk droog moeten zijn. Zo nat zijn die dingen niet. Er wordt daar constant lucht doorheen geblazen, een gewone oven of een microgolf heeft dat veel minder.
                      Om eerlijk te zijn : bepaalde dingen krijg je nooit droog-droog hoor : ananas blijft altijd ergens wel taai en tomaten ook. Appelschijfjes daarentegen worden echt wel hard maar verzachten tijdens het bewaren. Sommige dingen zoals paddenstoelen (oesterzwammen, shi-takes) mag je ook niet te koud drogen omdat er altijd wel beestjes in zitten. Meermalen meegemaakt dat ze nadien de boel opaten opvraten in de bewaarpotten. Vanaf 50°c heb je dat niet. 4 Uur voor rozemarijn vind ik lang. Ik maak nogal geregeld gravad lax, vroeger smeet ik de dille weg, nu gaat die kletsnat in de Stöckli op een graad of 50 (altijd natte-vinger werk, die t°), achteraf verpoeier ik die en gaat ze bij de kruiden. Ik droog tijdens de winter (vliegen) oog nogal eens vis, de oppervlaktedroging gaat versneld via de Stöckli, idem voor gerookte producten, die passeren allemaal de droger vooraleer ik ze rook. We zijn nu weer in het tomatenseizoen : roma tomaten ontvellen (10 s in kokend water), zaadlijsten uit halen, kruiden en de droger in. Het maken duurt me langer dan de kleinkinderen nodig hebben op ze op te eten. En voor de rest : die Stöckli weegt niks, kan je dus overal kwijt en voor de prijs moet je het ook niet laten. Wat zit er in ? Een ventilator, een verwarmingselement en een thermostaat. Geen high -tech.

                      Comment


                      • #12
                        Ja, ik ga er niet over liegen hoor: ondertussen al 4 uur op 40 graden en nog “mals”, heb er nu inr3ns 4 uur bijgezet.
                        Maar ik vrees dat die 40 graden niet echt 40 graden is…

                        Morgen doe ik een tweede test met de oven op 50 graden.
                        En dan desnoods es op 60.
                        Stel dat de oven 10 graden te veel aangeeft kan 60 nog altijd.


                        Als dat niet helpt kijk ik toch es uit naar een voedseldroger, want ik heb niet kruiden genoeg die ik graag een jaartje wil bewaren. Na een jaar heb ik er dan weer verse.

                        Enfin, ik hou het topic up to date. ( zo lang het nog kan eh
                        Qui multa scit, parum patientiae habet

                        Comment

                        Working...
                        X