Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Perrier hoe langer hoe minder verkrijgbaar.

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • Perrier hoe langer hoe minder verkrijgbaar.

    Hier de reden.

    Artikel France3

    Bruisend water wordt steeds zeldzamer in de schappen van supermarkten. De Perrier-bron, in de Gard, wordt getroffen door het tekort.

    Geen voorraad meer. Slecht nieuws voor liefhebbers van fijne bubbels. Het tekort aan bruiswater, vooral Perrier-flessen, neemt toe in de schappen van supermarkten. Aan de oorsprong van deze situatie liggen verschillende factoren: het klimaat en de moeilijkheden bij de aanvoer van C02 .
    De bron van Perrier in Vergèze in de Gard wordt al 125 jaar geëxploiteerd. De Nestlé Waters-groep, eigenaar van het merk Perrier, heeft zijn wil om te groeien nooit verborgen gehouden: 1,3 miljard flessen in 2016 tegenover 750 miljoen in 2002.


    In 2017 toonde Denis Cans , de algemeen directeur van Nestlé Waters France, die vandaag niet langer aan het hoofd van de groep staat, zijn ambitie voor een grondige transformatie van zijn bottelarij om in 2020 een productie van 2 miljard flessen te bereiken. kondigde aan dat het 200 miljoen euro zou investeren. Maar sinds deze periode van mooie aankondigingen heeft het water gestroomd en zijn veel banen vernietigd door vrijwillige vertrekplannen.
    Tot 2019 heeft de boring die water uit de bron op diepte haalt, altijd gereageerd op de door de groep gewenste tarieven en gevalideerd door de Gard-prefectuur. In januari 2019 richtte de Staat zich meer op het milieuvraagstuk van het bedrijf. Het heeft dus een exploitatievergunning afgegeven. Onder de maatregelen doet de prefectuur Gard verschillende aanbevelingen voor het watergebruik. Dit document zal in september 2019 worden aangevuld met een decreet van de prefect. De staat heeft opgeroepen tot een ambitieus plan om de onttrekkingen aan de Nestlé Waters-groep te verminderen omdat het departement in een periode van droogte verkeerde. Sindsdien is Nestlé Waters gedwongen om de uit de markt genomen hoeveelheden met 15% te verminderen bij droogtewaarschuwing en met 30% bij verhoogde waarschuwing.
    Tegenwoordig worden de producties niet meer op de website van het bedrijf geplaatst en desgevraagd wordt ons verteld dat het om vertrouwelijke gegevens gaat. Dit jaar, met de droogte, zijn de grondwaterstanden laag. De situatie is verslechterd door het gebrek aan effectieve regenval. Een fenomeen dat de stroming van water uit de natuurlijke bron beïnvloedt. Desgevraagd bevestigt de Nestlé Waters-groep dat het te maken heeft met moeilijke bedrijfsomstandigheden .
    De industrie voor natuurlijk mineraalwater heeft de afgelopen maanden te maken gehad met steeds moeilijkere bedrijfsomstandigheden, met name als gevolg van steeds frequentere en intensere klimatologische gebeurtenissen, met afwisselende periodes van droogte en hevige regenval

    Beheer van Nestlé Waters
    Maar dit probleem is niet het enige: het mineraalwater is koolzuurhoudend en de groep kampt met een tekort aan CO2-toevoer. Sinds het conflict in Oekraïne, een van de grootste producenten van kooldioxide, is gas steeds schaarser geworden.
    De huidige economische situatie en de mondiale context hebben ook aanzienlijke gevolgen in de toeleveringsketen van bepaalde grondstoffen. Geconfronteerd met deze uitdagingen, versnellen we de modernisering van onze Vergèze-site om de toekomst van onze activiteiten op lange termijn veilig te stellen en tegelijkertijd een duurzaam beheer van de watervoorraden te waarborgen.

    Beheer van Nestlé Waters
    Deze zaak doet denken aan die van Vittel en Volvic. In deze sector zijn verenigingen actief. Het collectief eau 88 strijdt sinds 2016 tegen " industriële plunderingen". In de Vogezen raakte de diepe watervoerende laag die door de industrieel werd geëxploiteerd uitgeput. De overheid stelde voor om een ​​pijpleiding aan te leggen om water op 15 km afstand aan te leggen en naar de inwoners te brengen, die (zonder water) dorst dreigden te krijgen. In 2019 stemde het ministerie van Ecologische Transitie in met de vereniging en werd het pijpleidingproject stopgezet. Sindsdien heeft Nestlé Waters toestemming gekregen om monsters te nemen van meer oppervlakkige watervoerende lagen (ondergrondse watervoerende lagen op +70 meter). Volgens de woordvoerder van het eau 88-collectief, Bernard Schmitt, heeft de Gardois-zaak veel overeenkomsten.
    Klimaatverandering brengt de productie van het bedrijf Nestlé Waters in gevaar. Meer produceren wordt ingewikkeld voor haar. Het is een multinational, je moet dividend uitkeren aan de aandeelhouders. Het is noodzakelijk om markten te veroveren en het bedrijf maakt keuzes van winstgevendheid. Het gevolg is een economisch plan (ontslag) en overmatige export (want water is vrijgesteld van de toeslag op mineraalwater).

    Bernard SchmittWoordvoerder van het collectief Eau 88.
    Bruisend water wordt geëxporteerd naar 144 landen. Voorlopig geeft het bedrijf geen datum voor een terugkeer naar normaal. Het probleem kan volgens de directie zelfs enkele maanden aanhouden. Volgens de Nestlé Waters-groep worden er 2,4 miljoen flessen per dag gedronken, of 28 flessen per seconde.

  • #2
    Ligt het aan de klimaatverandering, of is het omdat ze steeds meer water uit die bron blijven halen dat er daardoor lokaal problemen ontstaan?
    De bron wordt al 125 jaar geëxploiteerd, het opgepompte volume zal geleidelijk gestegen zijn, in de eerste jaren zal dat water nog niet over de hele wereld geëxporteerd zijn, zo'n multinationals willen steeds maar uitbreiden, en er zijn nu eenmaal limieten aan wat je uit de grond kan halen.

    CO2 is er teveel (uitstoot), maar de laatste jaren is er blijkbaar een tekort aan CO2 voor spuitwater en frisdranken...

    Ik drink zelf zelden bruiswater, en als ik dat toch per uitzondering een keer drink, dan is het goedkoper bruiswater van de Lidl of Aldi.
    Als ik water drink, dan is het bijna altijd van de Pidpa, als er hier drinkbaar water uit de kraan komt, dan ga ik niet meer geld uitgeven voor flessenwater, voor onderweg tijdens een fietstochtje heb ik een paar drinkbussen van den Action.
    Last edited by Black B@ndit; 9 augustus 2023, 15:20.
    http://barthuysmans.smugmug.com/
    BD0338BE

    Comment


    • #3
      Het artificieel opdrijven en hoog houden van de prijzen, net zoals men doet in de voedingsindustrie en eigenlijk al de rest.
      Net hetzelfde bvb als het minder oppompen van olie en gas om de prijzen hoger te houden.

      grts
      Sieg
      Last edited by Sieg; 9 augustus 2023, 16:49.
      Voor meer foto's ; www.sieg.be

      Comment


      • #4
        Ergens had ik gelezen dat bronwater 60 jaar onderweg is door kleilagen alvoor ze het kunnen oppompen.
        Merkwaardig dat de recente droogte er nu al zijn effect op zou hebben.

        Comment


        • #5
          Oorspronkelijk geplaatst door buurmanBert Bekijk bericht
          Ergens had ik gelezen dat bronwater 60 jaar onderweg is door kleilagen alvoor ze het kunnen oppompen.
          Merkwaardig dat de recente droogte er nu al zijn effect op zou hebben.
          Inderdaad, het water van Chaudfontaine doet er bijvoorbeeld 60 jaar over om uit de bron te komen....
          nikon coolpix s9100

          Comment

          Working...
          X