Nu nog groot nieuws, maar in de toekomst hebben onze kleinkinderen dat wellicht in de IPhone 727 zitten
![Big Grin](https://forum.belgiumdigital.com/core/images/smilies/biggrin.gif)
![Roll Eyes (Sarcastic)](https://forum.belgiumdigital.com/core/images/smilies/rolleyes.gif)
![Stick Out Tongue](https://forum.belgiumdigital.com/core/images/smilies/tongue.gif)
Link gaat blijkbaar niet naar de juiste plek. Heb een stukje uit het NRC hier overgenomen:
Museumcamera
De 8.439 foto’s werden geschoten met een 100-megapixel Hasselblad-camera, die een winkelwaarde heeft van bijna 50.000 euro. Volgens de senior onderzoeker een camera die ook door veel andere musea wordt gebruikt. De Hasselblad was voor dit project „een natuurlijke keuze”, omdat de lens de minste vervormingen — veroorzaakt door licht en reliëf — toelaat. Kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat de vervorming die uiteindelijk achterblijft slechts 0,02 pixels in beslag neemt. Vervolgens werden de 8.439 foto’s door een algoritme, ontworpen door Erdmann, bij elkaar gelegd. Dat montagewerk kostte zes maanden.
De gigantische foto is een bestand geworden van maar liefst 5,6 terabyte (5.600 gigabyte). Dat de website van het Rijksmuseum nog in de lucht is, komt omdat telkens maar een beperkt aantal pixels op het scherm te zien is. Pas als de gebruiker helemaal inzoomt op het schilderij, wordt het betreffende deel in de volledige resolutie geladen. Een gemiddeld scherm kan volgens Erdmann ongeveer 4 miljoen pixels aan. Dus is het zaak dat de hele foto wordt opgedeeld in kleine vierkantjes die bij elkaar maximaal 4 miljoen pixels zijn. Maakt niet uit hoe ver je inzoomt of waar precies je naar kijkt: er worden steeds een aantal miljoen pixels vertoond.
Het Rijksmuseum begon in de zomer van 2019 ‘Operatie Nachtwacht’, het grootste en omvangrijkste onderzoek naar Rembrandts wereldberoemde schuttersschilderij. De onderzoeksfase met de meest geavanceerde technieken is afgerond. De restauratiefase start op 19 januari. De ultrascherpe foto stelt het onderzoeksteam in staat om het schilderij beter te bestuderen, bijvoorbeeld op overeenkomsten in pigmentdeeltjes. Het Rijksmuseum zegt dat dankzij de foto ook verouderingsprocessen in het schilderij beter kunnen worden bijgehouden.
Comment