Welkom! Ben je al een geregistreerd forumlid, log dan in met de knop Inloggen of registreren uiterst rechts bovenaan je scherm. Is dit je eerste bezoek Om berichten te bekijken selecteer je een forum in het onderstaande overzicht. Om zelf berichten te plaatsen moet je je eerst (gratis) registreren: klik daarom op Registreer.
Op 22 februari 2025 bezoekt Belgiumdigital enkele iconische locaties in Gent. Meer informatie HIER! Deze stadswandeling is inmiddels VOLGEBOEKT!
Wil jij ook de werking van Belgiumdigital ondersteunen? Verleng of start dan je vzw-lidmaatschap en geniet van voordelen bij activiteiten en kortingen bij onze partners.
Dat van een ster, waarschijnlijk een komeet, die bleef stil staan is een mysterie.
Volgens wetenschappelijke berekeningen zou die betrokken komeet uit het kerstverhaal niet eens te zien zijn geweest rond 25 december... maar wél ergens in juni/juli van dat jaar.
Gelukkig is er zoveel dat niet klopt omtrent dat verhaal. In de Bijbel staat zelfs niets over 25 december, en men weet gewoonweg niet eens wanneer Jezus écht geboren is.
Rond die dag werd er door de Romeinen en vroeger de Egyptenaren al langer een feest gevierd, de winter zonnewende waarbij de nacht het langst duurt. Men vierde wellicht al langer 'kerst' nog voor het Christendom bestond.
Voor mijn part mag nieuwjaar terug op 1 maart vallen, zodat de namen van de maanden weer kloppen (oktober 8ste maand /november 9de maand /december 10de maand).
..............................................Men vierde wellicht al langer 'kerst' nog voor het Christendom bestond.
..............................
Uiteraard.
De "gewoontes" van de christelijke feestdagen zijn geënt op de vroegere gebruiken (natuurgodsdiensten) en heidense feesten.
Ik heb kennissen die elke winter uitbundig de Joelfeesten vieren met de zonnewende. We sturen elkaar de beste wensen.
Ze vieren ook kerstmis uit.......gewoonte en omdat het nu ook een deel van onze cultuur geworden is.
Maar het Joelfeest is meer ...euh.... authentieker.
Israël kende wel redelijk wat bomen hoor. Denk maar aan de aleppo-den (Pinus halepensis), de Palestijnse eik (Quercus calliprinos) en de Palestijnse terebint (Pistacia palaestina), alsook de vijgeboom. In de Bijbel vind je meermaals verwijzingen naar die laatste.
Toch is ook de dennenboom een heidens gebruik (boomverering) die ze ver-christend hebben.
En dat ze kerst al vierden voor kerstmis is zelfs gedocumenteerd: linkje
Comment