Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Sommige mensen leren het nooit...

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • Sommige mensen leren het nooit...

    Hieronder een waargebeurd verhaal dat ik hier ter waarschuwing ende (leed)vermaeck even kwijt wil. Ik heb het in eerste instantie op een Spaans forum gepubliceerd. Om te voorkomen dat ik het hele stuk meerdere keren moest typen heb ik Google Translate gebruikt om het naar het Nederlands (en het Engels) te vertalen. Ik heb zoveel mogelijk geprobeerd het kromme taalgebruik te corrigeren maar wellicht heb ik iets over het hoofd gezien. Daarvoor dan alvast mijn excuses. Mocht je helemaal geen zin hebben dit stuk te lezen dan is dat voor mij geen probleem. Ook in dat geval mijn excuses.

    Voor de tweede keer binnen vijf jaar is de fotograaf in dit verhaal, die we zullen aanduiden met de initialen EF, gearresteerd wegens 'het fotograferen van minderjarigen zonder toestemming van de ouders'. Deze keer ziet de situatie er echter heel wat ernstiger uit.

    Op vakantie in Spanje bezoekt de fotograaf dagelijks het plaatsje P. op zoek naar mensen die hij het jaar daarvoor gefotografeerd heeft. Dat doet hij wel vaker. Soms geeft hij zijn kaartje meteen af na het fotograferen maar omdat hij eigenlijk pas thuis op de computer kan zien of een foto goed genoeg is voor publicatie, is hij daar wat voorzichtiger mee geworden. Hij vindt het namelijk vervelend als gefotografeerde mensen zijn site bezoeken om vast te moeten stellen dat hun foto er niet bijzit. Als de foto niet aan de kwaliteitseisen voldoet, wordt er niet gepubliceerd, ook niet als het kaartje met link naar de site al is afgegeven.

    Afijn, elke dag rond het middaguur gaat EF in z'n auto op stap. Wat rondrijden in de bergen, op zoek naar mooie plekjes en interessante locaties. Kortom: mooie routes ontdekken. Hij kient het telkens weer zo uit dat hij aan het eind van de middag in P. aankomt, zo tussen vijf en zes uur, zo ongeveer als de lokale bevolking na de lunch uit hun huizen komt. Op het centrale plein in het dorp wordt het dan druk: de grootste kans om een geslaagde foto te nemen maar ook om iemand tegen te komen die een jaar geleden door de fotograaf is vastgelegd. Het centrale plein is rijkelijk voorzien van terrasjes en dat geeft goede gelegenheid tot ontspanning met een drankje en hapje en 'mensen kijken'.

    Zo gaan er enkele dagen voorbij, echter zonder dat EF 'een bekende' tegenkomt, tot de dag dat de fotograaf op zoek is naar een kapper. EF heeft inmiddels al veel rondgereden in P. en heeft het stadje (of is het een dorp?) zodoende wel leren kennen, maar een kapperszaak heeft hij nog niet kunnen ontdekken. Daarom spreekt hij op een gegeven moment een groepje pubers aan dat zich op straat ophoudt. Als wordt uitgelegd waar hij een kapper kan vinden, meent de fotograaf in het groepje een meisje te herkennen dat hij verleden jaar gefotografeerd heeft. Helemaal zeker is hij niet: op die leeftijd zien mensen er na een jaar al vaak heel anders uit en vorig jaar had ze donker haar. Zou ze nu blond kunnen zijn?

    Na het bezoek aan de kapper (in een woonhuis, geen wonder dat hij het niet heeft kunnen vinden) besluit EF even rond te rijden om te kijken of hij het groepje pubers kan terugvinden. Ja hoor, in een straat verderop staan ze ruzie te maken met een andere groep jongeren. Vanuit de auto spreekt EF het meisje aan dat hem uitgelegd heeft waar de kapper zit en laat z'n mobiele telefoon zien met daarop de foto van de betreffende vriendin. "Ken je dit meisje?", vraagt hij. "¡Eh, Maria*, este tío tiene tu foto!", roept ze naar haar vriendin. Hij had dus gelijk: ze was het. In een mum van tijd staan er negen, tien mensen rondom de auto van de fotograaf. EF geeft zijn kaartje af en probeert uit te leggen dat de foto een jaar geleden is genomen. Maria begint op het scherm van de telefoon te drukken. "Wat doe je?", vraagt de fotograaf. "Ik wil de foto wissen", antwoordt ze. EF legt uit dat de foto op internet staat en dat het wissen op het mobieltje daar niets aan verandert. Hij zegt haar dat ze de foto thuis op de PC nog maar eens goed moet bekijken en dat ze er dan misschien wel blij mee is.
    (* gefingeerde naam: EF kan zich achteraf werkelijk niet herinneren hoe ze heette)

    Omdat er al snel een nogal negatieve sfeer ontstaat met iedereen die zich er dan mee bemoeit besluit EF maar te vertrekken. In zijn spiegel ziet hij dat een aantal jongens uit het groepje foto's maakt van zijn wegrijdende auto. Later die dag komt hij het groepje al rijdend nog eens tegen. Terwijl een aantal ettertjes hem verwensingen toeschreeuwt, groet hij Maria vriendelijk met "Hola famosa".

    Twee dagen later - het is inmiddels donderdag - zit EF zoals gebruikelijk weer op zijn favoriete terrasje op het centrale plein, genietend van een ijsje. Vandaag en gisteren heeft hij nog wat foto's genomen maar het aantal fotogenieke mensen valt dit jaar toch wel tegen. Is iedereen met vakantie? Van één foto was hij - na het bekijken op het schermpje van de camera - wel tevreden en hij was vrij zeker dat de foto gepubliceerd zou worden. Gelukkig had hij deze keer z'n kaartje meteen kunnen afgegeven. Wel gezegd dat de foto pas na drie weken, na de vakantie, op de site zal verschijnen.

    Na het ijsje en een biertje loopt hij nog wat rond op het plein. Plotseling merkt hij op dat er naast zijn geparkeerde auto, in de verte, een politiewagen staat. De agenten staan met Maria te praten die in zijn richting wijst. Waarschijnlijk kunnen ze hem niet meteen zien omdat hij op enige honderden meters afstand in de schaduw van de talrijke bomen staat. Hij krijgt een slecht voorgevoel. Hij heeft al eens eerder problemen gehad met de Spaanse politie vanwege z'n foto's. Wat nu? Hij doorloopt op z'n camera de eerder genomen foto's. Er staan wat foto's op van kinderen, zou dat een probleem zijn? Verder ziet hij nog wat landschappen, vogels en mislukte panning-foto's van overvliegende vleermuizen. Hij besluit de toch niet publiceerbare, maar onschuldige foto's van mensen maar te wissen, je weet nooit wat er nog gebeurt.

    Hij twijfelt of hij naar z’n auto zou moeten lopen om te kijken wat er aan de hand is. Nee, toch maar beter afwachten wat er gaat gebeuren. Hij staat aan de andere kant van het plein, rondkijkend maar oogcontact vermijdend. Veel helpt dat niet: auto van de Policia Local komt aangereden en twee agenten stappen uit. Er wordt gevraagd wat de fotograaf aan het doen is. "Foto's maken", is het antwoord. De agenten vragen of ze de foto's op de camera mogen bekijken. Natuurlijk mag dat. Of de fotograaf weet dat het niet toegestaan is foto's te maken van minderjarigen zonder toestemming van de ouders? "Nee", zegt EF, "dat mag wel." Er ontstaat een discussie die natuurlijk nergens toe leidt. Of de fotograaf zich kan legitimeren? Een paspoort heeft hij niet bij zich en toont het rijbewijs. Een van de agenten vertelt dat er tegen de fotograaf aangifte is gedaan, dat het rijbewijs even niet teruggegeven gaat worden en dat ze genoodzaakt zijn de Guardia Civil te verwittigen. Die laatstgenoemden worden via de portofoon opgeroepen en verschijnen binnen enkele minuten.

    Als een van de politiemannen al onvriendelijk was, die van de Guardia Civil waren nog een tandje erger. Ze willen ook de foto's op de camera bekijken en er ontstaat weer een discussie over het wel of niet foto's mogen maken van minderjarigen. Op een gegeven moment is het klaar en moet EF mee naar het bureau. Hij mag z'n auto ophalen en wordt gesommeerd de politieauto's te volgen. Met de camera om z'n schouder loopt EF naar z'n auto. Wat nu te doen? Zou het een probleem worden dat hij net voordat hij werd aangesproken door de politie nog foto's gewist heeft? Is dat niet een beetje verdacht? Weten ze dat je gewiste foto’s eenvoudig kunt terughalen? Kunnen ze dan ook achterhalen wanneer dat wissen heeft plaatsgevonden?

    Eenmaal bij de auto aangekomen ziet hij dat de auto van de Policia Local rond het plein omgereden is en al achter zijn auto staat te wachten. Na de camera om de hoofdsteun van de passagiersstoel gedaan te hebben wordt de auto gestart en rijdt hij achter de politiewagen aan. Bij de auto van de Guardia Civil aangekomen gaan die voorop en rijden de drie auto's nog eens een rondje rond het plein. Mensen die EF al dagelijks gezien hebben kijken verwonderd naar dit circus. Ook Maria staat aan de kant toe te kijken.

    Het ritje naar het bureau van de Guardia Civil duurt maar een paar minuten. Eerst wordt de kofferbak gecontroleerd. Die is leeg. De camera moet mee naar binnen. EF wordt gevraagd op een bank plaats te nemen terwijl de agenten van de GC een kantoor binnengaan. Geruime tijd verstrijkt en een van de agenten van de lokale politie (de aardige van de twee) gaat naar buiten om een sigaretje te roken. EF vraagt of hij even mee mag en dat is geen probleem. Buitengekomen zegt EF dat het niet de eerste keer is dat hij voor dit feit gearresteerd wordt maar dat hij niettemin een beetje zenuwachtig is, en laat daarbij zijn trillende hand zien. "Dat was me al opgevallen", zegt de agent met een glimlach.

    Als EF het signaal krijgt dat hij op het kantoor moet komen gaan de agenten van de lokale politie weg. EF krijgt een stoel toegewezen en één van de agenten van de GC zit achter de PC wat papieren door te nemen. De andere trekt zich terug in een andere ruimte om na enige tijd terug te komen met de melding dat de wet geen melding maakt van een verbod van het fotograferen van minderjarigen. Hij zegt het zo zacht dat EF het nauwelijks kan horen.

    Inwendig moet EF wel lachen: dit is precies zoals het bij de vorige aanraking met de politie ook is gegaan. Op de openbare weg mag alles gefotografeerd worden en wordt er geen uitzondering gemaakt voor minderjarigen. Wel is het publiceren van foto's van minderjarigen zonder toestemming van de ouders verboden, maar omdat die handeling in Nederland werd/wordt gedaan en niet in Spanje, was dat de reden dat de politie hem indertijd moest laten gaan. Eens kijken hoe lang het zou duren voor ze hier tot dezelfde conclusie zouden komen.

    Voorlopig niet. Het rijbewijs was niet geschikt voor identificatie en eerst moest het paspoort opgehaald worden. Samen met de twee agenten nam EF plaats in de politieauto. O jee, schoot er door het hoofd van EF, wat zouden zijn vrouw en familie zeggen als hij plots in een auto van de GC zou verschijnen? Die zorg was voorbarig want bij het huis aangekomen bleek iedereen vertrokken. Het paspoort was snel gepakt en vervolgens is het drietal weer teruggereden naar P.

    Eenmaal teruggekeerd op het bureau overdacht EF hoe anders het nu eigenlijk ging in vergelijking met de vorige arrestatie. Toen werden er meteen vingerafdrukken afgenomen, de zakken moesten worden leeggehaald en alles werd minutieus onderzocht. Er werden toen zelfs detailvragen gesteld over het beroep van EF.

    Hier werden wel wat vragen gesteld, bijvoorbeeld of EF professioneel fotograaf was en toen dat ontkennend werd beantwoord, over de reden van het rondlopen met een fototoestel. Daarna begon het eigenlijke werk.

    Er werden precies vier vragen gesteld naar aanleiding van de tegen EF gedane aangifte, zoals of er op de bewuste dag een kaartje is afgegeven aan een meisje en of er gezegd is "Hola famosa". De aangifte zelf kreeg EF niet te lezen maar aan de hand van de vier vragen kon hij wel een inschatting maken van wat er in zou staan. Toen vroeg de agent of EF zelf nog iets wilde toevoegen. Twee dingen wilde hij wel kwijt: als hij had geweten/gedacht/kunnen vermoeden dat hetgeen hij aan het doen is verboden is, is hij toch niet zo gek om een jaar na dato naar dezelfde plaats terug te komen om kaartjes met een link naar de foto's uit te delen? Ten tweede: als de moeder van het betreffende meisje vraagt de foto te verwijderen, zal dat meteen gebeuren. Waarom dan al deze poespas?

    Het lezen van de aangifte van de moeder, het stellen van de vier vragen en het uittypen van de antwoorden hadden bij elkaar al gauw twee uur geduurd. Alles werd in vijfvoud geprint en EF werd gevraagd na doorlezen het proces verbaal te tekenen.

    Zich afvragend hoe het kan dat het twee uur duurt om zo'n tekst op papier te zetten las EF het stuk door. Alles klopte wel zo'n beetje. Hij had wel moeite met het woord 'domicilio'. Hier stond het vakantieadres vermeld. Voorzichtig probeerde hij zijn bezorgdheid te omschrijven.
    "Domicilio, is dat wel juist?", vroeg hij, "Voor mij is mijn domicilio thuis in Nederland, maar ik ben natuurlijk niet bekend met de Spaanse juridische termen."
    "Dan teken je het stuk toch niet.", was het korte antwoord.

    EF besloot toch maar te tekenen, niet wetende wat de consequentie van het niet tekenen zou zijn. Tot slot zei de agent van de Guardia Civil: "Ik heb nog een vervelende mededeling voor u: de camera blijft hier. Daar gaat een expert naar kijken."
    EF antwoordde met: "Daar ben ik het niet mee eens. Het geheugenkaartje is toch voldoende? Dat ding kost meer dan 5000 euro, dat kan ik toch niet zomaar achterlaten en hoe krijg ik die camera dan terug?" Hoe gaat die vervoerd worden?"
    "De camera gaat naar de rechtbank. Een expert kijkt of er naast het geheugenkaartje ook nog foto's op de camera zelf opgeslagen worden. Het onderzoek zal maar enkele dagen duren. Morgen, of uiterlijk de dag erna, bellen we u om te vertellen hoe het allemaal verder gaat. We hebben uw telefoonnummer". En zo stond EF na ruim vier uur weer op straat. Maar zonder camera.

    Thuisgekomen moest er natuurlijk een en ander uitgelegd worden en de schrik sloeg er flink in. Zelf was EF nogal laconiek en dacht dat het wel met een sisser zou aflopen. De familie was daar niet zo zeker van…

    Wordt vervolgd…

  • #2
    Re: Sommige mensen leren het nooit...

    Dit is vlot leesbaar, hoor.
    Als je het begin van het verhaal nu eens niet had verwijderd.

    Comment


    • #3
      Re: Sommige mensen leren het nooit...

      Bange mensen zijn gevaarlijke mensen.
      Een bange maatschappij is een gevaarlijke maatschappij.
      En alle media doen niets liever dan alles op te blazen en mensen bang en achterdochtig maken.
      Veel mensen zijn onterecht overbezorgd en veel te bang voor alles en nog wat.
      Verplicht "Politiek Correct Denken" is de ondergang van onze democratie en leidt tot extremisme.

      Comment


      • #4
        Re: Sommige mensen leren het nooit...

        Vervolg

        De volgende dag ging voorbij zonder dat er een telefoontje van de politie binnenkwam. Alles overpeinzend zat EF die middag weer op zijn favoriete terras. Hij had z’n mobiele nummer geschreven als “+31 6 55.. ….”, ze zouden toch wel weten dat je in plaats van de + een dubbele nul moest kiezen om naar het buitenland te bellen, ook al bevond hij zich in Spanje? Zou het wel goed gaan met die ‘domicilio’? Hij vatte het plan op om morgenmiddag, als hij nog steeds niets gehoord had, maar even bij de Policia Local te gaan praten met die ene agent die het vriendelijkst was, om te kijken hoe die erover dacht.

        Zaterdag - zo gezegd, zo gedaan. Tot nu toe was er nog niets van dat ‘mañana o el día después’ terechtgekomen en het zou vervelend zijn als ze wel hebben proberen te bellen maar gewoon niet het juiste nummer gedraaid hebben. EF was niet van plan zomaar het politiebureau van de Policia Local binnen te lopen en het hele verhaal te moeten doen aan een willekeurige politieman. Nee, eerst moest hij zeker weten dat de agent die hem twee dagen geleden als eerste had aangesproken wel dienst had. Hij parkeerde zijn auto voor het politiebureau en wachtte af. Als de betreffende agent dienst had zou hij op een gegeven moment wel een ronde gaan maken.

        Vervelend was dat wachten niet: lezend op zijn iPad met een muziekje op de achtergrond en een fles water bij de hand zou hij het wel even kunnen uithouden. Het wachten werd uiteindelijk beloond toen de betreffende agent samen met een andere collega naar de politieauto liep. De agent gaf een knik van herkenning wat EF beantwoordde door zijn hand op te steken. Omdat EF niet wist of de agenten met spoed ergens naar toe moesten of slechts een rondje gingen rijden, besloot hij te wachten tot ze terugkwamen.

        Dat duurde langer dan verwacht. Het was lunchtijd en blijkbaar waren de agenten ergens gaan eten. Tijdens het wachten liep het bekende groepje pubers, waaronder Maria, aan de overkant van de straat langs. Er werden deze keer wel blikken maar geen woorden uitgewisseld …

        Toen de agenten eindelijk terugkwamen stapte EF uit zijn auto en ging mee het politiebureau binnen. Daar deed hij zijn verhaal over wat er bij de Guardia Civil allemaal gebeurd was. Helaas had de agent slecht nieuws te melden. Hij wist zelf niet dat je bij het bellen naar een telefoonnummer uit het buitenland ‘00’ moest kiezen. Hij kon zich dan ook wel voorstellen dat anderen dat ook niet wisten. “Typisch Spanje”, dacht EF bij zichzelf. Het lijkt soms wel of dit land helemaal geen buitenland kent.

        EF vertelde dat zijn camera voor onderzoek naar de rechtbank in D. gestuurd zou worden en dat hem verteld was dat dat maar enkele dagen zou duren. EF zei dat zoiets in Nederland maanden in beslag kan nemen. Zijn vakantie in Spanje zou nog maar twee weken duren en hij wilde z’n camera echt niet achterlaten. De agent moest lachen. “Reken maar op minimaal 6 maanden tot een jaar”, zei hij. EF vroeg of het dan niet raadzaam was een advocaat te zoeken. Voor onderzoek was het geheugenkaartje toch voldoende, daarom hoefde de hele camera toch niet achter te blijven? Om de zaak niet meteen op de spits te drijven raadde de agent aan nog maar even te wachten met een advocaat.

        Over de term ‘domicilio’ kon de agent ook al geen positief verhaal houden. Als EF zou worden opgeroepen door de rechtbank, zou die brief op dat adres bezorgd worden. Het niet navolgen van zo’n oproep zou kunnen leiden tot arrestatie op het moment dat EF weer voet op Spaanse bodem zou zetten. De agent adviseerde EF toch nog maar eens langs te gaan bij de Guardia Civil, het liefst maandag, dan zou de chef, mocht het nodig zijn, er ook zijn. EF bedankte de agent voor de informatie en nam afscheid. Later, terug op zijn favoriete terras, dacht hij: oproep door de rechtbank? Zo ver zou het toch niet komen?

        Maandagochtend. EF, zijn vrouw en zijn schoonzus maken zich op om naar de Guardia Civil te gaan. EF heeft de laatste dagen verhoogde activiteit waargenomen op zijn site. De statistieken van zijn fotopagina laten zien dat er ineens van verschillende hoeken uit Spanje belangstelling is voor zijn foto’s en die van Maria in het bijzonder. Wellicht heeft Maria de link naar zijn site naar verschillende familieleden gestuurd. Of er is speciale belangstelling van de politie. Omdat hij wel wat vragen verwacht besluit hij zijn iPad, met daarop al zijn foto’s, voor alle zekerheid mee te nemen naar het bureau.

        Daar aangekomen wordt EF gevraagd wat hij komt doen. Het hoofddoel is het achterlaten van een volledig juiste telefoonnummer en het terugvragen van de camera. De agent die het proces verbaal had uitgetypt vraagt EF, zijn vrouw en schoonzus even in de hal plaats te nemen en loopt naar het kantoor van het hoofd van het bureau. Op het moment dat er nog een vrouw het bureau binnenkomt vraagt de agent EF en zijn vrouw naar het kantoor van de chef te komen. Omdat er maar twee stoelen voor gasten beschikbaar zijn moet de schoonzus in de gang wachten.

        Tot verbazing van EF ligt zijn camera in de kast achter de chef. Hoezo naar de experts van de rechtbank gestuurd? De chef begint een preek te houden maar is opvallend milder dan zijn collega’s een paar dagen eerder. Niet langer is het verboden minderjarigen te fotograferen maar moet je voorzichtig zijn met het fotograferen van minderjarigen. Tja, denkt EF, dat zeiden ze vijf jaar geleden bij de politie in A. ook al. De chef probeert begrip te krijgen van de vrouw van EF en vraagt: “Hoe zou u het vinden als u plotseling op internet een foto van een van uw kinderen zou aantreffen?”
        EF’s vrouw geeft gelukkig het enig juiste antwoord: “Dat hangt van de foto af.” EF geeft nogmaals aan dat als de moeder wil dat de foto verwijderd wordt, hij deze meteen van internet zal halen maar dat de meeste mensen juist erg blij zijn met de foto’s die hij maakt.

        Op dat moment komt de agent binnen en vraagt de chef even mee te komen. Na enkele minuten komt de chef terug en zegt met een ernstig gezicht dat de situatie nu wat serieuzer is geworden. De moeder van het gefotografeerde meisje is zojuist binnengekomen en heeft aangifte gedaan van stalking. EF zou zich zaterdag urenlang bij het huis van het betreffende gezin hebben opgehouden. EF moest meteen denken aan de uren dat hij voor het politiebureau heeft staan wachten. Hij heeft Maria daar wel gezien maar haar geen huis zien ingaan of uitkomen. Zou ze daar toevallig wonen? De chef doet daar geen mededeling over.

        Hoe nu verder? EF zou het erg op prijs stellen als hij zijn camera voor het eind van zijn vakantie terug zou kunnen krijgen. De chef pakt de telefoon en overlegt. “Morgenochtend om 10:00 uur melden bij de rechtbank in D. U heeft een afspraak met de onderzoeksrechter.”

        Wordt vervolgd…

        (ik denk ondertussen wel dat het misschien sneller was geweest alles opnieuw te typen dan de 'vertaling' van Google te corrigeren. Het voorlopig laatste deel volgt zo spoedig mogelijk.)

        Comment


        • #5
          Re: Sommige mensen leren het nooit...

          Vervolg

          Nou, er lijkt dan toch schot in de zaak te komen. Onderweg naar huis vertelt de schoonzus dat de agent er bij de moeder van alles aan heeft gedaan om haar te bewegen de aanklacht in te trekken. Hij heeft haar de site van EF laten zien en aangegeven dat er noch op de site, noch op de camera ‘foute’ foto’s zijn aangetroffen. De moeder was echter niet te vermurwen en hield voet bij stuk.

          ’s Avonds belt de schoonzus haar man die advocaat is. Hij zou sowieso de volgende dag naar P. komen maar vanwege de afspraak bij de rechter besluit hij eerder van huis te vertrekken. Hij zal EF proberen bij te staan.
          De volgende ochtend meldt EF zich bij het betreffende loket. De moeder en haar advocate zitten al te wachten. Helaas blijkt EF’s zwager niet over de juiste papieren te beschikken om EF bij te staan en dus moet er nog een andere advocaat en daarnaast ook nog een tolk gevonden worden. Terwijl EF en zijn zwager daarop wachten gaan de moeder en haar advocate bij de rechter naar binnen. Als ze weer buiten komen lijkt de moeder wel rode ogen te hebben. EF en zijn zwager kijken haar na als ze naar de uitgang loopt.

          Een afspraak om 10:00 uur lijkt geen garantie te zijn dat je ook om die tijd aan de beurt bent. Het vinden van een vrije advocaat en tolk neemt wat tijd in beslag. Het verbaast EF eigenlijk sowieso dat er een tolk Nederlands – Spaans in het gebouw aanwezig is.

          Het eerste overleg tussen zwager en zijn advocate laat al zien dat de advocate er een hard hoofd in heeft. Het fotograferen van minderjarigen is nu eenmaal verboden. “En dat is dan mijn advocaat!”, denkt EF. Weer iemand die de Spaanse wet niet kent. "Je moet altijd voorzicht zijn bij het fotograferen van kinderen", zegt ze nadat EF nogmaals heeft moeten aangeven dat de Spaanse wet het nemen van foto's niet verbiedt. Dat voorspelt weinig goeds. Voorzichtig zijn? Is het nou verboden of toegestaan? EF is altijd voorzichtig.

          Bij de rechter gaat het gelukkig wat beter. Ze stelt vragen en EF geeft antwoord en legt uit. De tolk zit er een beetje voor spek en bonen bij want EF heeft geen geduld om te wachten op de vertaling als hij goed kan begrijpen wat de rechter vraagt. Hij antwoordt dan ook meestal weer rechtstreeks in het Spaans. Het gaat allemaal razendsnel en voor EF er erg in heeft staat hij samen met de tolk alweer buiten.

          Na een paar minuten komt ook de advocate naar buiten. Ze laat doorschemeren, maar zegt het niet met zoveel woorden, dat de rechter eigenlijk geen redenen ziet om tot strafvervolging over te gaan maar ze (de rechter) wil geen beslissing nemen zonder overleg met de openbaar aanklager. Die is echter nog met vakantie. De oplossing om tijd te rekken luidt: nieuwe afspraak volgende week dinsdag en ondertussen krijgt de politie de opdracht na te gaan of a) EF ook andere foto’s maakt dan van mensen en b) of de betreffende familie in de straat van het politiebureau woont en of EF inderdaad een aantal uur voor het politiebureau heeft staan wachten. De advocate spreekt het vermoeden uit dat het, afhankelijk van de openbaar aanklager, misschien kan uitdraaien op een gebiedsverbod, waarbij het EF voor de duur van een bepaalde periode verboden zal zijn zich binnen een bepaalde straal rondom de woning van het gefotografeerde meisje te bevinden. Het zal dan waarschijnlijk wel betekenen dat EF een strafblad heeft. EF zegt dat niet te accepteren waarna de advocate laat weten dat dan de zaak naar de hogere rechtbank in B. verwezen zal worden. Zonder over de consequenties na te denken antwoordt EF dat hij voor elke rechtbank zal verschijnen tot het Europese Hof in Luxemburg aan toe.

          ’s Avonds neemt EF met zijn zwager nog eens alles door. Wat betekent dat, dat de politie moet kijken of er nog andere foto’s dan van mensen op de site van EF staan? Is het beter of slechter als hij ook nog andere onderwerpen online heeft staan? Ze komen er niet uit.

          Op internet zoeken ze de straatnaam op van het politiebureau waar EF zaterdag heeft staan wachten. Op een van de bladzijden van de rechtbankdocumenten staat de naam van de moeder die aangifte heeft gedaan. Via Google komen ze al snel op haar Facebook-pagina terecht, hoewel ze daar Lydia en geen Lidia heet. Bij Info laat ze weten waar ze werkt maar verder staat er geen informatie. Via haar ‘vrienden’ komen ze wel bij de Facebook-pagina van Maria. Omdat kinderen in Spanje zowel de naam van de vader als van de moeder als achternaam hebben, komen ze er zo achter hoe in elk geval één naam van de vader moet luiden. Helaas is de naam zo algemeen dat er teveel van in de online telefoongids staan. Toch nog even de naam van de moeder proberen. Bingo! Blijkbaar staat het telefooncontract op haar naam. Maar: de bij het telefoonnummer vermelde adres komt niet overeen met het adres van het politiebureau! EF heeft dus een verklaring afgelegd met betrekking tot de reden waarom hij een aantal uur bij het huis van het betreffende gezin heeft gestaan maar ze wonen helemaal niet op die locatie!

          Via Google Maps zoeken ze het adres op. Het duurt even voor het tot EF doordringt maar het adres van Maria is: het centrale plein in P., precies daar waar hij zijn auto deze vakantie elke dag parkeerde. Sterker nog: vorig jaar ook. Is dat nou gunstig of ongunstig? In elk geval kennen de eigenaren van de bar, waar hij dagelijks op het terras zat, hem goed en zij kunnen ook getuigen dat hij vaste klant is al van voor de tijd dat dit hele voorval begon te spelen. Toch twijfelen EF en zijn zwager of het niet beter was geweest als het gezin in de straat van het politiebureau had gewoond…

          Is het nu wel verstandig om eventueel door te vechten? Voor elke rechtszaak moet EF immers vrij nemen van zijn werk en naar Spanje vliegen. Gaan ze dat op het werk wel accepteren? Daarbij komen dan nog eens de kosten van een advocaat. En het gaat niet meer alleen om het publiceren van een foto maar ook om de beschuldiging iemand te stalken. Wat als de moeder de eigenaren van de bar heel goed kent zodat zij niet in EF’s voordeel willen getuigen? Of erger nog: dat ze gaan zeggen dat het leek of EF naar iemand op zoek was?

          De vragen die die avond naar boven kwamen zouden in elk geval nog tot volgende week dinsdag blijven hangen…

          Groeten uit Spanje

          Wordt vervolgd...
          Last edited by Leonidas; 18 januari 2012, 16:10.

          Comment


          • #6
            Re: Sommige mensen leren het nooit...

            Hallo,
            Ik ben nieuw hier, het is te zeggen, geregistreerd.
            Ik volg het forum al enkele jaren, als lurker zeg maar.
            Ben ik nou de enige die wil weten hoe dit spannende
            verhaal is afgelopen? Alles gelezen en dan geen slot?
            Moet ik me daarvoor registreren?

            Vraag me trouwens af of EF en OP dezelfde zijn?

            H e l p

            Comment


            • #7
              Re: Sommige mensen leren het nooit...

              wat een verhaal zeg....ben nu ook wel benieuwd naar de afloop van deze toch wel vreemde story....
              http://www.jvs-photography.be/

              Comment


              • #8
                Re: Sommige mensen leren het nooit...

                Amaai, bijna 900 lezers en haast geen belangstelling voor het slot?
                Waar is hij eigenlijk?
                Ik zie de OP al in een koude Spaanse cel met de
                Kerstdagen.
                De laatste foto op zijn site voorspelt ook weinig goeds.
                Iemand een idee?

                Comment


                • #9
                  Re: Sommige mensen leren het nooit...

                  Denk dat de meesten (ik toch) wachten tot het verhaal gedaan is vooraleer te reageren ?
                  Leer over flipperkasten op www.flippers.be - Mijn Flickr fotos

                  Comment


                  • #10
                    Re: Sommige mensen leren het nooit...

                    Ik heb het al eens helemaal gelezen en ik ben het ondertussen al terug vergeten, ik zal dus mogen herbeginnen. Maar ik ben wel benieuwd naar het einde
                    ::: Flickr :::

                    Comment


                    • #11
                      Re: Sommige mensen leren het nooit...

                      Oorspronkelijk geplaatst door JV-foton Bekijk bericht
                      Amaai, bijna 900 lezers en haast geen belangstelling voor het slot?
                      Waar is hij eigenlijk?
                      Ik zie de OP al in een koude Spaanse cel met de
                      Kerstdagen.
                      De laatste foto op zijn site voorspelt ook weinig goeds.
                      Iemand een idee?
                      Laatste activiteit van de TS op 17 december 2011, dus nog niet echt ongerust...

                      Maar zou wel graag het einde van het verhaal kennen.
                      Geniet van foto's maken

                      Comment


                      • #12
                        Re: Sommige mensen leren het nooit...

                        Voor mij mogen er nog afleveringen komen. Maar niet zoveel als familie en thuis.
                        Ben benieuwd naar het verdere verloop.
                        perman
                        canon EOS 350D, EOS 60D en een beetje glaswerk

                        Comment


                        • #13
                          Re: Sommige mensen leren het nooit...

                          Is er niemand die deze persoon kent, die hem kan contacteren zodat we weten of alles wel goed gaat ?
                          Maakt niemand zich zorgen ?
                          Alvast een zeer spannend verhaal.

                          Comment


                          • #14
                            Re: Sommige mensen leren het nooit...

                            Huh, wat is dit nu? Ik ben via email attent gemaakt op dit topic (waarvoor dank) maar ik ben er eigenlijk toch 100% zeker van dat ik het slot van dit verhaal hier al een hele tijd geleden geplaatst heb. Of er is toen toch iets misgegaan of het slot is later verwijderd.

                            Anyway, ik ben nu weer in Spanje en heb de tekst hier niet bij me. Ik zit hier in de laatste fase van een verbouwing dus veel tijd heb ik op het moment niet. Of ik schrijf het een van de komende dagen toch opnieuw of ik wacht tot ik weer thuis ben en doe het dan via copy/paste.

                            In elk geval bedankt voor de reacties en een 2012 gewenst aan iedereen!

                            Oh ja, ik kan wel dit verklappen: EF heeft hier vorige week weer wat foto's gemaakt op straat.
                            Last edited by Leonidas; 1 januari 2012, 18:36.

                            Comment


                            • #15
                              Re: Sommige mensen leren het nooit...

                              Oorspronkelijk geplaatst door Leonidas Bekijk bericht
                              Huh, wat is dit nu? Ik ben via email attent gemaakt op dit topic (waarvoor dank) maar ik ben er eigenlijk toch 100% zeker van dat ik het slot van dit verhaal hier al een hele tijd geleden geplaatst heb. Of er is toen toch iets misgegaan of het slot is later verwijderd.

                              Anyway, ik ben nu weer in Spanje en heb de tekst hier niet bij me. Ik zit hier in de laatste fase van een verbouwing dus veel tijd heb ik op het moment niet. Of ik schrijf het een van de komende dagen toch opnieuw of ik wacht tot ik weer thuis ben en doe het dan via copy/paste.

                              In elk geval bedankt voor de reacties en een 2012 gewenst aan iedereen!

                              Oh ja, ik kan wel dit verklappen: EF heeft hier vorige week weer wat foto's gemaakt op straat.
                              maar een dikke week later is de soap nog niet afgelopen,
                              Niet dat ik je wil opjagen ofzo he
                              It's a basic truth of the human condition that everybody lies. The only variable is about what.

                              Comment

                              Working...
                              X