Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Belgische mayonaise

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • #16
    Re: Belgische mayonaise

    Oorspronkelijk geplaatst door korandoke Bekijk bericht
    mayonaise,

    1 eierdooier, koffielepel mosterd, zout en peper al roerend met toevoeging van slaolie tot het geheel opgesteven is.
    afwerken met witte azijn of citroen.

    voor de frietjes zelf, de late bewaaraardappels zijn ideaal of zoals we zeggen de frietaardappelen de diksten uit de laatste oogst.
    geschild en daarna gespoeld/ gewassen onder de kraan.
    waarna ze afgedroogd worden en versneden op een dikte van 8 a 10 mm naargelang de voorkeur.
    de versneden frietjes worden voorgebakken op 150° de eerste maal en volledig afgekoeld afgebakken op 180° in frituurolie.

    smakelijk
    Hier het recept volgens Goossens. Ik neem trouwens ook altijd een potje van DL met citroensmaak. De andere is gewoon te zwaar.

    Comment


    • #17
      Re: Belgische mayonaise

      Oorspronkelijk geplaatst door ccc Bekijk bericht
      Hier het recept volgens Goossens. Ik neem trouwens ook altijd een potje van DL met citroensmaak. De andere is gewoon te zwaar.
      Inderdaad, had dat ook al eens langer willen doen met druivenpitolie. Wordt wanneer ik thuis ben zeker geprobeerd. Thx.

      Comment


      • #18
        Re: Belgische mayonaise

        Oorspronkelijk geplaatst door johan de man Bekijk bericht
        Ik snap niet wat daar zo hollands aan is, da's t zelfde recept als de Belgen gebruiken.

        Wat is zoete mayonnaise ? Zit daar suiker in ?
        Zeker en in ketchup zit meer suiker dan in Cola.

        Voor de doe-het-zelf-mayonaise-mannen: zorg er wel voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
        (anders kan het mengsel direct schiften)
        Gebruik ook goede neutrale olie en gene brol
        (waarom neutraal: veel (maar toch goede) olie heeft een noten-smaak.
        Voor de olie van den otto kijkt ook niemand op ne euro meer of minder.

        PS. En daar is nog dat fabeltje dat mayonaise steeds mislukt als een dame
        in een bepaalde toestand is, de mayonaise steeds zal mislukken
        Last edited by theokus; 1 juli 2011, 13:10.
        Ubi bene, ibi patria.
        BD0388BE
        Een website

        Comment


        • #19
          Re: Belgische mayonaise

          receptje van meesterchef Goossens
          njam! is een platform voor een hele waaier aan kookprojecten. Op de njam! website vindt u tal van gerechten, info over de chefs, de tv-programma"s en zo veel meer...

          Comment


          • #20
            Re: Belgische mayonaise

            Oorspronkelijk geplaatst door Appendix Bekijk bericht

            De gewone, ouderwetse Belgische mayonaise met een lichtzurige smaak, daar gaat toch niets boven???

            In mayonaise schep je geen suiker, net zoals je in koffie geen scheut azijn kiepert...

            Geert
            Nee, de azijn gaat op de friet, en dan in krantenpapier, heb ik wel eens aan een kraam zo geserveerd gekregen. En dat is verboden, dus extra aantrekkelijk.

            Comment


            • #21
              Re: Belgische mayonaise

              Oorspronkelijk geplaatst door Poza Bekijk bericht
              Nee, de azijn gaat op de friet, en dan in krantenpapier, heb ik wel eens aan een kraam zo geserveerd gekregen. En dat is verboden, dus extra aantrekkelijk.
              Doet me denken aan de 'fish and chips' in England
              Ubi bene, ibi patria.
              BD0388BE
              Een website

              Comment


              • #22
                Re: Belgische mayonaise

                Oorspronkelijk geplaatst door theokus Bekijk bericht
                ..........

                PS. En daar is nog dat fabeltje dat mayonaise steeds mislukt als een dame
                in een bepaalde toestand is, de mayonaise steeds zal mislukken
                je bent in de war met Erwtensoep/Snert.
                grt,bouk.
                wie niet spreekt wordt niet gehoord, wie niet schrijft wordt niet gelezen.
                http://s281.photobucket.com/user/tut...0polder?sort=3
                https://www.facebook.com/profile.php?id=100008593234290

                Comment


                • #23
                  Re: Belgische mayonaise

                  Oorspronkelijk geplaatst door theokus Bekijk bericht
                  Doet me denken aan de 'fish and chips' in England
                  Inderdaad, maar daarmee weet ik nog steeds niet of die zoete hollandse mayo in Belgie de benaming mayonaise mag voeren.

                  Comment


                  • #24
                    Re: Belgische mayonaise

                    Oorspronkelijk geplaatst door bouk Bekijk bericht
                    je bent in de war met Erwtensoep/Snert.
                    grt,bouk.
                    Niks in de war Bouk....

                    Vroeger mocht moeder de vrouw geen mayonaise maken als ze "haar regels" had.
                    Dan kabbelde die mayonaise zei men.

                    Er waren nog wel zo enkele gerechten die dan uit den boze waren.
                    perman
                    canon EOS 350D, EOS 60D en een beetje glaswerk

                    Comment


                    • #25
                      Re: Belgische mayonaise

                      Oorspronkelijk geplaatst door Poza Bekijk bericht
                      Inderdaad, maar daarmee weet ik nog steeds niet of die zoete hollandse mayo in Belgie de benaming mayonaise mag voeren.
                      Met "dressing" kan je veel camoufleren.
                      Maar idd. ik heb geen antwoord op jouw terechte overigens, vraag.
                      Ubi bene, ibi patria.
                      BD0388BE
                      Een website

                      Comment


                      • #26
                        Re: Belgische mayonaise

                        Oorspronkelijk geplaatst door Poza Bekijk bericht
                        Dat is heel lekker, maar ik weet niet of je het in Belgie officieel mayonaise mag noemen. Nederlanders zeggen overigens: mayo.
                        En wat de klacht van de ts over de Belgische pattaten betreft: Roemenie heeft sinds jaar en dag een goedbeschermde kweek. De import daarvan zit in een stroomversnelling.
                        copy past van internet:

                        Door de Europese industrie is een Code of Practice voor mayonaise vastgesteld. In deze code is vastgelegd dat "de aanduiding mayonaise alleen gebruikt mag worden voor een olie in water- emulsie met minimaal 70% vet en minimaal 5% eigeel"

                        vroeger dat dat zelfs 80% olie
                        dat is wat afgezwakt sinds 2005



                        Comment


                        • #27
                          Re: Belgische mayonaise

                          Oorspronkelijk geplaatst door theokus Bekijk bericht
                          Met "dressing" kan je veel camoufleren.
                          Maar idd. ik heb geen antwoord op jouw terechte overigens, vraag.
                          In Nederland zou ze minstens 70% vet en 5% eigeel moeten bevatten. Die regel is echter niet van toepassing op ingevoerde producten.
                          In Belgie moet er wettelijk minstens de helft meer eigeel in, maar dat zouden sommigen niet lekker vinden.
                          Als er "Mayonaise" op staat eet je in beide landen vooral vet, en in de eeg-richtlijnen staat dat er ook suiker in mag. Het onderscheid tussen dierlijke en plantaardige vetten zie ik echter nergens belangrijk gevonden.
                          5% eigeel zou ook voldoende zijn om handgeklopte mayonaise niet te doen mislukken. Wie echt minder kwaliteit wil moet maar een bokalleke invoeren.
                          Last edited by Poza; 1 juli 2011, 19:10.

                          Comment


                          • #28
                            Re: Belgische mayonaise

                            Ik ben schuldig aan het vragen van zoete mayonaise in een frituur als we een frietje gaan eten Dat is toch zo lekker!
                            Thuis hebben we alleen de goede mayonaise

                            Comment


                            • #29
                              Re: Belgische mayonaise

                              Ik lees hier zo vaak dat mosterd gebruikt wordt in een basisrecept van mayonaise, maar niets is minder waar!

                              Volgens de bijbel van de keuken (Le Repertoire De La Cuisine) -destijds heel vaak nodig gehad in m'n opleiding als kok- wordt een mayonaise gemaakt van:
                              - eierdooiers
                              - olie
                              - zout
                              - cayennepeper (die smelt weg en laat geen pepersporen na in de mayonaise)
                              - azijn
                              - een scheutje water

                              Maak je hem echter door ook mosterd te gebruiken, dan spreken we over een Dijonaisesaus!

                              Mvg,
                              Frederic

                              Comment


                              • #30
                                Re: Belgische mayonaise

                                Oorspronkelijk geplaatst door Frederic De Smet Bekijk bericht
                                Ik lees hier zo vaak dat mosterd gebruikt wordt in een basisrecept van mayonaise, maar niets is minder waar!

                                Volgens de bijbel van de keuken (Le Repertoire De La Cuisine) -destijds heel vaak nodig gehad in m'n opleiding als kok- wordt een mayonaise gemaakt van:
                                - eierdooiers
                                - olie
                                - zout
                                - cayennepeper (die smelt weg en laat geen pepersporen na in de mayonaise)
                                - azijn
                                - een scheutje water

                                Maak je hem echter door ook mosterd te gebruiken, dan spreken we over een Dijonaisesaus!

                                Mvg,
                                Frederic
                                Spaanse peper Frederic??
                                Nooit van gehoord dat men dit zou doen.

                                (chili en chocolade wel )

                                Le Guide Culinaire = ook een bijbel.
                                En SOS Piet is de nieuwe "Sint-Pieter" om in het bijbel-verhaal te blijven

                                Toch ga ik liever de Duitse toer op:

                                Johan Lafer

                                Alfons Schuhbeck

                                alexander Hermann
                                - die heeft nog stage gelopen in "Scholteshof" in Stevoort.
                                Last edited by theokus; 1 juli 2011, 22:35.
                                Ubi bene, ibi patria.
                                BD0388BE
                                Een website

                                Comment

                                Working...
                                X