Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Review Qnap TS-419P+

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • Review Qnap TS-419P+

    Review QNAP TS-419P+

    Introductie
    Sinds enkele maanden ben ik bezig met het bouwen van een eigen home server welke voldoet aan mijn noden. Aangezien ik al een Drobo heb, wist ik vrij precies dat het volgende toestel mijn bestanden moest kunnen opslaan en overweg kunnen met technologieën als Time Machine back-up, iTunes server en bestanden delen over het netwerk. Zoals de meeste fotografen, bezit ik een grote hoeveelheid aan foto’s welke een serieuze bestandscapaciteit vraagt en welke ten alle tijd moet kunnen bewaard blijven.



    Nadat ik vernomen had dat de Qnap TS-419P+ RAID 0, 1, 5, 6 en online RAID expansie aankon, begon mijn interesse sterk te groeien. Daarbuiten waren er nog enkele andere toepassingen die mij erg interessant leken. Zou de Qnap dan toch al mijn verwachtingen invullen, was een vraag die ik me stelde.

    Toen ik aan de lokale Qnap dealer voorstelde om een review te schrijven van de TS-419P+, reageerde deze erg enthousiast. Er werd mij voorgesteld een exemplaar met 4 harde schijven van 1,5TB enkele dagen thuis te leveren en daar ging ik graag op in.

    Uitpakken
    Alles wat je nodig hebt om deze server te installeren zit in de doos, met name 2 ethernetkabels, 2zakjes met schroeven voor 2.5 inch en 3.5 inch harde schijven, voedingskabel met stroomadaptor, handleiding, CD met de software voor Apple, Windows en Linux gebruikers. Als extra zit er ook een briefje bij dat je gratis firmware upgrades kan installeren. Dit zou ik dan ook elke eigenaar van dergelijk product willen aanraden!

    Aan de voorkant van de Qnap TS-419P+ kan je enkele leds vinden met betrekking tot de status van je 4 interne harde schijven en een indicator voor lan, usb 2.0 en esata connecties. Hiernaast vind je ook een power knop, een USB 2.0 aansluiting en een “enter” en “select” knoppen om door het menu te gaan en weer te geven op het led display vooraan.

    Achteraan de Qnap TS-419P+ heb je 2 esata poorten, 2 gigabit Ethernet poorten, 3 usb 2.0 poorten, een stroom aansluiting, een K-lock beveiligingsslot en een uiterst stille 120mm ventilator.

    Installatie
    De installatie van de hard schijven gebeurt als volgt : elke harde schijf past in een speciaal ontwikkelde schuif welke zowel plaats biedt voor een 2.5 als 3.5 inch harde schijf. Om de harde schijven vast te zetten in de schuif, gebruik je de meegeleverde schroeven. Om een schuif uit de Qnap te halen, hef je de hendel omhoog en schuif je eenvoudigweg de schuif eruit.

    Als je overweegt deze nas aan te schaffen, zou ik je ten stelligste aanraden de Qnap website te controleren alvorens tot de aankoop van de harde schijven over te gaan. Op deze website zal je namelijk een lijst vinden van de meest gebruikte harde schijven onderverdeeld in categorieën gaande van “beste koop” tot “niet aanschaffen”. De hoofdreden dat een harde schijf in de “niet aanschaffen” categorie komt is eenvoudig: deze nas staat 24/7 te draaien en dit vraagt harde schijven die hiervoor ontwikkeld zijn!

    Tijdens de installatie, koos ik voor een RAID 5 configuratie voor de harde schijven, welke me de mogelijkheid gaf dat er een harde schijf kan stuk gaan, maar dat er toch nog 4TB capaciteit voor mijn bestanden overblijft.

    Qnap heeft de mogelijkheid ontwikkeld om de capaciteit van je nas kan verhogen “on the fly”. Je hoeft dus niet je data te kopiëren naar een andere plaats om vervolgens de grotere harde schijven erin te plaatsen en dan alle data terug over te pompen. Nu kan je schijf per schijf eruit halen en een grotere in de plaats steken zonder de data over-en-weer te moeten kopiëren.

    Momenteel geeft Qnap enkel ondersteuning voor harde schijven tot 2TB. Deze capaciteit zal in de komende maanden/jaar stelselmatig verhoogd worden. De boodschap blijft steeds dezelfde: kijk regelmatig op de Qnap website en koop en/of installeer nooit harde schijven die geen ondersteuning vanuit Qnap hebben!

    Installatie en configuratie
    Qnap geeft ondersteuning voor bijna alle besturingssystemen. Als je nu gebruik maakt van Linux, Mac OS of Windows, de software kan het allemaal aan. Persoonlijk heb ik de Qnap geïnstalleerd in een netwerk van Apple toestellen, startende met mijn eigen Mac Pro. Later heb ik de installatie overgedaan op mijn iMac en Macbook Pro.

    Op de cd staat een “Autorun Wizard”, maar jammer genoeg werkt deze enkel voor Windows gebruikers. Linux- en Mac gebruikers kunnen hiervan geen gebruik maken. Op de cd kan je wel manueel de nodige software installeren en als nodig de installatie vervolledigen met QFinder. Na de installatie zal het programma uw Qnap herkennen en je hoeft nog enkel op “Configure” te klikken.


    In de komende wizard kan je in zes stappen je nas instellen naar jouw wens en noden. Op het einde zal de software de TS-419P+ configureren (in mijn geval duurde dit ongeveer een half uurtje). Om de installatie helemaal te vervolledigen, diende de hele installatie wel te synchroniseren (dit duurde ongeveer 12 uur), maar ondertussen kan je de nas wel al in gebruik te nemen.

    Snelheid
    Het ontwerp en de toepassing zijn belangrijk voor een nas, maar snelheid is eens zo belangrijk. Voor snelheidstest van externe harde schijven gebruikte ik voorheen “AJA System Test”, maar deze herkent geen servers. Daarom ging ik op zoek naar een werkend alternatief en vond het met “Xbench”:
    - Lezen:89,22MB/s
    - Schrijven: 33,93MB/s

    Mijn persoonlijke Drobo 2de generatie is rechtstreeks verbonden met mijn Mac Pro door middel van een Firewire 800 kabel:
    - Lezen: 46,63MB/s
    - Schrijven: 28,85MB/s

    Deze testen geven duidelijk aan dat deze nas geweldig snel is!

    Geluidsproductie
    Als je de Qnap opstart hoor je elke schijf draaien, maar zonder hierdoor gestoord te worden. Eenmaal opgestart, kan je enkel de ventilator lichtjes horen. Dankzij de stille ventilator, is hierdoor het geruis erg miniem.

    UPS
    Deze nas geeft ondersteuning aan de meeste UPS modellen waardoor je bij een stroompanne de nas op een correcte manier kunt afsluiten en zo al je data veilig bewaren. Als je een ups model hebt gekocht en je verbindt hem met je nas, kan je alle instellingen manueel aanpassen in het configuratie paneel van je Qnap onder “Extern device / UPS settings”. Je hebt de keuze tussen “automatisch afsluiten” en “automatisch afsluiten & terug opstarten” als de elektriciteit zich hersteld heeft. Aangezien ik op dit moment geen UPS bezit, kan ik dit niet grondig uittesten, maar ik ben zeker van plan er één aan te schaffen in de nabije toekomst.

    Time Machine
    Qnap ondersteunt Time machine back-up van Apple (dit is gratis voor alle Apple gebruikers). Het enige wat je moet doen is een korte procedure volgen van een 3-tal stappen en je bent klaar om elke mac in je netwerk te voorzien van een automatische back-up. Belangrijke tip: stel een maximum grootte in van de plaats die deze back-up in beslag mag nemen. Voor je het goed beseft, neemt deze functie je hele capaciteit in beslag! Ik heb dit uitgetest door mijn Mac Pro te verbinden met een kabel aan de router en dit nam een uurtje in beslag. Met mijn iMac verbonden met het draadloos netwerk, duurde de eerste back-up verschillende uren. Als het mogelijk is, laat je best de eerste back-up lopen over een bedraad netwerk. Dit zal je veel tijd besparen of anders laat je de back-up gewoon tijdens de nacht lopen.

    Automatic copy met USB poort vooraan

    Aan de voorkant van het product, kan je een USB poort vinden en een knop “copy”. Als de knop zo geconfigureerd is, kan je een externe harde schijf aansluiten en door op de knop “copy” te drukken zal een eenvoudige en snelle kopie in een map op je Qnap geplaatst worden. Ik wou deze functie wekelijks gebruiken en dan deze externe harde schijf bewaren op een andere plaats dan de Qnap, maar dan wel voor meer dan een map. Om deze configuratie tot een goed einde te brengen, diende ik de functie “Backup / External drive” te gebruiken. In dit venster in het configuratie paneel van je Qnap, kan je elke map aanduiden die je wilt gebruiken in de back-up. Elke week sluit je dan de harde schijf aan (in de USB poort vooraan)? De Qnap herkent de harde schijf dan automatisch en maakt een back-up.

    Bestandserver

    Voor elke gebruiker maak je een gebruikersnaam en paswoord aan en stel je de rechten in voor elke map op je nas. Je bepaalt dan ook het maximum quota. Deze toepassing is een ware luxe voor vele gebruikers! Je maakt een map aan voor jezelf en voor elk lid op je netwerk of elke medewerker van je KMO. Bovendien kan je dus zelfs enkele mappen creëren die gedeeld kunnen worden tussen verschillende gebruikers.

    FTP-server

    Je eigen FTP server hebben is geweldig, maar jammer genoeg was mijn ICT kennis hiervoor te beperkt. Samen met een vriend (ICT expert) en de Deltalink helpdesk (lokale dealer), ben ik er uiteindelijk dan toch in geslaagd alles correct te laten werken. Als het werkt is het echt super: je maakt een ftp-map aan voor elke klant en stelt een gebruikersnaam en paswoord in. Elke klant kan nu aan zijn eigen ftp map zonder de gegevens van andere klanten te zien. Jij hoeft enkel de bestanden in de desbetreffende map te slepen. Elke zelfstandige zal deze toepassing veelvuldig gebruiken!


    Qmobile

    Als je in het bezit bent van een Apple iPhone, iPod touch, iPad of een Android telefoon, kan je een “app” installeren op je telefoon en je foto’s & muziek bestanden draadloos bekijken/beluisteren. Na een korte configuratie, plaats je de foto’s en muziekbestanden in de juiste map op je nas en start je de applicatie. Om foto’s te bekijken open je de desbetreffende map en je foto’s verschijnen. Na enkele testen begon ik echt van deze toepassing te houden, maar als je camera hebt zoals ik een Nikon D3 die erg grote jpg bestanden maakt, duurt het wel even voor ze allemaal correct weergegeven worden. Bovendien vind ik het erg jammer dat de toepassing geen RAW bestanden kan lezen. Hopelijk komt hier binnenkort verandering. Volgens de specificaties en volgens de uitleg van de helpdesk van Deltalink, moet het ook mogelijk zijn je gegevens op te halen buiten je netwerk en zo je portfolio te bekijken van over de hele wereld (vanzelfsprekend van een plek waar er internet toegang is), maar dit werkte bij mij niet.

    Adobe Lightroom
    Als fotograaf werk ik geregeld met Adobe Lightroom. Dit programma werkt met een database met een link naar elke foto. Toen ik de database & foto’s op mijn Drobo plaatste was de snelheid te laag om alles vlot te laten werken. Met de Qnap heb je dit probleem echter niet en werkt alles erg vlot!

    iTunesserver

    Met dit product is het mogelijk je MP3 muziek bestanden te “streamen” over een bedraad- of draadloos netwerk. Na een snelle en tevens erg eenvoudige installatie, ben je klaar. Open iTunes, selecteer je Qnap bij het onderdeel “shared folders” en selecteer je nummers of playlist dat jij wilt horen. Eindigen doe je door aan te duiden waar de muziek moet spelen. Kan het nog eenvoudiger?

    Download station / Qget
    Een volgende toepassing op je Qnap is het “Download station” of “QGet”. Laat me starten met het verschil tussen beide uit te leggen: “Download station” is de naam die gebruikt word als je inlogt op de Qnap zelf. “QGet” is een apart programma op je computer, maar wel met dezelfde functies. Als je aanwezig bent op je eigen netwerk, kan je beide gebruiken. Als je niet aanwezig bent op je netwerk, kan je wel via de browser inloggen op je Qnap en Download station gebruiken. De definitie van deze toepassing is om bestanden te downloaden van het internet en dit zelfs als je computer af staat! Als je een gebruiker bent die elke maand maar enkele bestanden van het internet wil binnenhalen, is dit een weinig gebruikte toepassing. Voor de “download-freaks” onder ons, is dit een droom-toepassing, maar aangezien ikzelf niet zo veel download, gebruikte ik de toepassing dan ook niet zo vaak.

    Conclusie
    Qnap ontwikkelde een schitterend product, genaamd TS-419P+ met schitterende specificaties en enkele geweldige toepassingen. Zoals je kon lezen in de review, is de Qnap erg geschikt voor elke thuis en/of KMO omgeving om alle data (documenten, foto’s, …) te beveiligen tegen verlies! Persoonlijk vind ik de Qnap een perfecte oplossing en ik vind dan ook dat het één van de beste toestellen is die ik tot nu toe getest heb.

    Voor dit product betaal je 499 Euro (zonder harde schijven). Voor de 4 harde schijven zal je ongeveer hetzelfde bedrag op tafel moeten leggen. Als je kiest voor de harde schijven die speciaal ontwikkeld zijn voor dergelijke servers, dien je rond de 200 Euro te betalen per harde schijf van 2TB!

    Tot slot wil ik nog graag de Qnap dealer voor België te danken (Deltalink - http://www.deltalink.be).

    Met vriendelijke groeten,
    Sven Michiels

    PS Wil je meer reviews lezen, klik dan HIER
    Last edited by Forumleiding; 8 maart 2011, 07:44. Reden: Geen eigen foto

  • #2
    Re: Review Qnap TS-419P+

    het is inderdaad een top-product !

    de TS-419 U in rack-versie draait hier al een jaartje vlot zonder panne of herstart...
    supersnel !
    www.loft6.be

    Comment


    • #3
      Re: Review Qnap TS-419P+

      Mooi review Sven ,

      Ik heb ook plannen om een Qnap aan te schaffen, maar dan ook voor streaming audio. Ik had de 459 pro + in gedachte voor de iets snellere writes

      MVG,

      Comment


      • #4
        Re: Review Qnap TS-419P+

        Zucht... ..en nu had ik mijn zinnen al gezet op de Drobo FS. Sven, heb je enig idee waarom ik deze zou verkiezen boven de Drobo?
        http://www.digifotofreak.nl

        Comment


        • #5
          Re: Review Qnap TS-419P+

          Oorspronkelijk geplaatst door MarcFoto Bekijk bericht
          Sven, heb je enig idee waarom ik deze zou verkiezen boven de Drobo?
          Mijn kennis over de verschillende plug-in's van Drobo is redelijk beperkt (+ de FS-versie heb ik nooit getest op snelheid), maar ik denk dat het eigenlijk afhangt waarvoor het moet dienen

          Wil je gewoon een nas die een "veilige" back-up maakt van jouw pc (of alle pc's op je netwerk) of moet je nas meer kunnen? Met meer heb ik het dan vooral over iTunes, FTP, Qmobile, ...

          In het eerste geval heb je 2 producten die gelijkwaardig zijn, maar de Drobo kost wel 100 euro meer

          In het tweede geval, steekt de Qnap er toch bovenuit.

          Lees even alles van Drobo en Qnap goed door en je zult wellicht een goede keuze kunnen maken! Succes met je aankoop

          Comment


          • #6
            Re: Review Qnap TS-419P+

            Da's snel! Txs Sven!

            Mijn achtergrond is als volgt: eerst had ik een WD MyBook, maar toen die te vol geraakte heb ik mij de WD MyBookWorld aan laten praten. Op zich ben ik er tevreden over, al is dat ding heel t-r-a-a-g en maakt het best wel wat lawaai.

            Nu deze vol aan het geraken is (heb twee 0,5 TB in RAID staan; dus O,5 TB) ben ik aan het kijken naar iets groter en vooral sneller. Veel moet dat niet kunnen: er komen alleen mijn foo's op te staan en het wordt gebruikt icm. Lightroom. Als er ruime geoeg is, zou ik het misschien ook combineren met Time Machine (kan dat gecombineerd worden op dezelfde NAS?)

            Ik was wat aan het google op Drobo FS (de beyond RAID spreekt me we aan - wordt dit systeem ook gebruikt door de QNAP?) en kwam op je review(s) uit; waarvoor dank. Zie dat je trouwens je Drobo te koop aanbiedt. Is die heel verschilend met de FS versie. 't Feit natuurlijk dat je een netwerk schijf hebt is natuurlijk wel handig om je infrmatie vanaf verschillende Mac's e benaderen - al is dat geen echte vereiste...
            http://www.digifotofreak.nl

            Comment


            • #7
              Re: Review Qnap TS-419P+

              Oorspronkelijk geplaatst door MarcFoto Bekijk bericht
              Mijn achtergrond is als volgt: eerst had ik een WD MyBook, maar toen die te vol geraakte heb ik mij de WD MyBookWorld aan laten praten. Op zich ben ik er tevreden over, al is dat ding heel t-r-a-a-g en maakt het best wel wat lawaai.
              Het hangt af hoe je je back-up wilt, maar als je foto's op een interne hdd staan en er een kopie op die WD staat, maakt het toch niet uit dat hij traag is? Stel het zo in dat hij een kopie start tijdens de nacht

              Oorspronkelijk geplaatst door MarcFoto Bekijk bericht
              Nu deze vol aan het geraken is (heb twee 0,5 TB in RAID staan; dus O,5 TB) ben ik aan het kijken naar iets groter en vooral sneller. Veel moet dat niet kunnen: er komen alleen mijn foto's op te staan en het wordt gebruikt icm. Lightroom. Als er ruime geoeg is, zou ik het misschien ook combineren met Time Machine (kan dat gecombineerd worden op dezelfde NAS?)
              Bij de Qnap kan je dit zeker combineren met LR en TM. Bij Drobo weet ik het niet zeker.

              Oorspronkelijk geplaatst door MarcFoto Bekijk bericht
              Ik was wat aan het google op Drobo FS (de beyond RAID spreekt me we aan - wordt dit systeem ook gebruikt door de QNAP?) en kwam op je review(s) uit; waarvoor dank.
              Doet altijd deugd dat ik je kan verder helpen met mijn reviews

              Oorspronkelijk geplaatst door MarcFoto Bekijk bericht
              Zie dat je trouwens je Drobo te koop aanbiedt. Is die heel verschilend met de FS versie. 't Feit natuurlijk dat je een netwerk schijf hebt is natuurlijk wel handig om je infrmatie vanaf verschillende Mac's e benaderen - al is dat geen echte vereiste...
              Mijn Drobo kan je niet aan je netwerk koppelen. Persoonlijk ben ik er nog niet uit of ik hem niet beter kan houden als back-up van de Qnap

              Extra info:
              Een Drobo kan een kind installeren, voor een Qnap heb je iets meer kennis hebben. Maar de handleiding is vrij lijvig (440blz.) en zal alle antwoorden op je vragen bieden.

              Comment


              • #8
                Re: Review Qnap TS-419P+

                heb net de Iomega storcenter in mijn netwerkje staan , doet dezelfde dingen ( 4 x 1.5TB)
                mvg erwin
                Nikon D300s + D70s + 70-200/2.8/VR + 18/70 Dx Ed +17/55 dx 2.8 +Sigma 8-16 + SB900 & Canon Powershot G10 voor in de zakken

                Comment


                • #9
                  Re: Review Qnap TS-419P+

                  Oorspronkelijk geplaatst door Svenmichiels Bekijk bericht
                  Het hangt af hoe je je back-up wilt, maar als je foto's op een interne hdd staan en er een kopie op die WD staat, maakt het toch niet uit dat hij traag is? Stel het zo in dat hij een kopie start tijdens de nacht
                  Dat is het nu net: de Imac (nog een oude witte 24" heeft slechts 160GB of zo aan boord.) De MyBook gebruik ik rechtstreeks. Al mijn foto's staan er op, en de LR database ook...

                  Oorspronkelijk geplaatst door Svenmichiels Bekijk bericht
                  Bij de Qnap kan je dit zeker combineren met LR en TM. Bij Drobo weet ik het niet zeker.
                  Dat is uiteindelijk niet zo belangrijk, hoor...

                  Oorspronkelijk geplaatst door Svenmichiels Bekijk bericht
                  Doet altijd deugd dat ik je kan verder helpen met mijn reviews
                  Ik zou zeggen: bring them on. Heb er al veel aan gehad. Je kan er zoveel over lezen wat je wil, uiteindelijk zijn gebruikerservaringen nog he nuttigst...

                  Oorspronkelijk geplaatst door Svenmichiels Bekijk bericht
                  Mijn Drobo kan je niet aan je netwerk koppelen. Persoonlijk ben ik er nog niet uit of ik hem niet beter kan houden als back-up van de Qnap

                  Extra info:
                  Een Drobo kan een kind installeren, voor een Qnap heb je iets meer kennis hebben. Maar de handleiding is vrij lijvig (440blz.) en zal alle antwoorden op je vragen bieden.
                  440 blz! Pffft! Lijkt me dan al niks voor mij.

                  Bon, k lees nog even verder... Nog een laatste algemene vraag: waar kan ik Drobo of QNAp op de kop tikken? Zijn er verdelers in het Antwerpse?

                  @Dewiene: welke heb je juist en waarom ben je voor de Iomega gegaan?
                  http://www.digifotofreak.nl

                  Comment


                  • #10
                    Re: Review Qnap TS-419P+

                    Oorspronkelijk geplaatst door MarcFoto Bekijk bericht
                    Nog een laatste algemene vraag: waar kan ik Drobo of QNAp op de kop tikken? Zijn er verdelers in het Antwerpse?
                    De Drobo/Qnap kan tegenwoordig in veel winkels kopen, maar best kijk je even op hun website voor de verdelers.
                    Als je hem niet online wilt kopen, denk ik dat je best even langsgaat bij Coolblue in Antwerpen.

                    Comment


                    • #11
                      Re: Review Qnap TS-419P+

                      Oorspronkelijk geplaatst door MarcFoto Bekijk bericht
                      440 blz! Pffft! Lijkt me dan al niks voor mij.
                      Ik lees ook geen 440blz. in een keer hoor
                      Ik zoek alleen antwoorden op als ik met een vraag zit

                      Comment

                      Working...
                      X