Welkom! Ben je al een geregistreerd forumlid, log dan in met de knop Inloggen of registreren uiterst rechts bovenaan je scherm. Is dit je eerste bezoek Om berichten te bekijken selecteer je een forum in het onderstaande overzicht. Om zelf berichten te plaatsen moet je je eerst (gratis) registreren: klik daarom op Registreer.
Wil jij ook de werking van Belgiumdigital ondersteunen? Verleng of start dan je vzw-lidmaatschap en geniet van voordelen bij activiteiten en kortingen bij onze partners.
VZW-leden: Je vindt hier de uitnodiging voor de (online) Algemene Vergadering op 28 december 2024.
De rest vd donkere laag gom ik weg met een zachte brede borstel zodat je geen lelijke overgangslijnen ziet.
Bedankt voor deze uiteenzetting...
Ik had in mijn topic 'Avondlucht op de hei'.. de donker laag (de voorgrond) met de harde borstel weggepoetst en da's een heel gedoe bij de overgangen, maar nu lees ik dat er ook zachte borstels zijn, en ik heb dit net even uitgeprobeerd en dat werkt een heel stuk beter....
Ik gebruik hier liever geen HDR omdat het ook de schaduwen en contrast verbleekt. Meestal bij gebruik van HDR gaat er ook een gedeelte fijnere details verloren en word de foto vlekkerig.Geen probleem als je achteraf slechts een kleine afdruk van de foto zou willen maken......wil je echter grotere prints dan zie je de nadelen van HDR snel.
In deze foto heb ik enkel de driehoek lucht bedekt met een donkerdere laag van een onderbelichte foto van dezelfde lucht. De transparantie van deze tweede foto op ong 30% zodat ik enkel de details in de bleekste delen van de lucht weer terug haal. De rest vd donkere laag gom ik weg met een zachte brede borstel zodat je geen lelijke overgangslijnen ziet. Ik let er wel op dat de lucht net ietsjes bleker is dan de reflectie in het water. Andersom zou het wat te onecht lijken.
De werkwijze beschreven is ook mijn favoriete manier van spelen met dynamisch bereik. Het oogt op die manier veel natuurlijker. Als je dan ook nog werkt met een Wacom tablet is het bijna schilderen
:-)
Comment