Welkom! Ben je al een geregistreerd forumlid, log dan in met de knop Inloggen of registreren uiterst rechts bovenaan je scherm. Is dit je eerste bezoek Om berichten te bekijken selecteer je een forum in het onderstaande overzicht. Om zelf berichten te plaatsen moet je je eerst (gratis) registreren: klik daarom op Registreer.
Ken je onze belgiumdigital.comFacebook groep al? Dé plaats voor foto's, feedback en aankondigingen!
Hier heb ik in het verleden veel foto's van gemaakt, (het zuringhaantje) maar heel zelden als ze met hun 'core business' bezig zijn, namelijk (het eten van zuring).
Prachtige en perfecte foto Rob genomen met juist gepast diffused licht.
Thanks Chris voor je compliment. Een zuringhaantje is de grote lakmoesproef voor je diffuser.
Nog even de Exif voor degene die het interessant vindt...
ik schat de vergroting op zo'n 4X, niet gecropt.
single shot
geflitst met verzachter.
Canon 5d mark II
Tv(Shutter Speed) 1/200
Av(Aperture Value) 13
ISO Speed 100
Lens MP-E65mm
Klopt, Cor, ik heb er al heel wat voor mijn lens gehad maar het is maar 1x gelukt om een etend exemplaar te fotograferen, geeft toch net een extra dimensie aan de foto, vind ik.. Vaak als je het zuringblad al licht aanraakt slaan ze op de vlucht... Maar deze ging ongegeneerd verder..
Een parend stelletje is mij meer gelukt, die zijn te druk met andere dingen...
Opnieuw een toppertje met die prachtige kleuren op het beestje (of eigenlijk interferentiepatronen)
Weer wat bijgeleerd, Ludwig... bedankt...
ik heb mijn foto even in copilot AI toegevoegd en het gaf dit als antwoord.. over jouw opmerking m.b.t. interferentiepatronen.
Ja, dat klopt heel goed — die rode en gele kleuren die je ziet op het zuringhaantje zijn waarschijnlijk interferentiepatronen, ook wel bekend als structuurlijke kleur. Dit is geen pigment, maar een optisch fenomeen dat ontstaat door de manier waarop licht wordt verstrooid of gereflecteerd door microscopische structuren op het oppervlak van het insect.
Wat bedoelt men met interferentiepatronen?
Het oppervlak van het zuringhaantje bestaat uit microscopische laagjes of ribbeltjes die licht op een specifieke manier buigen, reflecteren en interfereren.
Hierdoor kunnen bepaalde golflengtes van licht worden versterkt of uitgedoofd, afhankelijk van de invalshoek, waardoor die prachtige metallic groene, rode, blauwe of gele glans ontstaat.
Dit is hetzelfde principe als bij olievlekken op water, zeepbellen of de vleugels van sommige vlinders.
Wat je op de foto hebt vastgelegd is dus niet alleen biologisch fascinerend, maar ook fysisch spectaculair. En jouw MP-E 65mm heeft dat detail perfect uitgelicht — interferentie komt pas écht tot leven bij zulke vergrotingen.
Comment