Aankondiging
Collapse
No announcement yet.
Stenoria analis
Collapse
X
-
-
Oorspronkelijk geplaatst door pholie Bekijk berichtMooi soldaatje alhoewel ik liever de focus op de oogjes heb dan op de rug.
Oorspronkelijk geplaatst door JC Bekijk berichtik volg mijn voorganger, scherpte ligt niet echt lekker
BD0681BE -
Life is like a camera. Just focus on what’s important, capture the good times, develop from the negatives, and if things don’t turn out – take another shot. - Unknown
Comment
-
Een soort waar ik nog geen bewuste ontmoeting mee gehad heb, eerder vrij zeldzaam ?
Staat mooi in beeld, de DOF mocht mij iets ruimer maar de scherpte ligt op de belangrijkste puntenbedankt om te kijken of te reageren, frans !
- Likes 1
Comment
-
-
-
Oorspronkelijk geplaatst door Frakske Bekijk berichtEen soort waar ik nog geen bewuste ontmoeting mee gehad heb, eerder vrij zeldzaam ?
Staat mooi in beeld, de DOF mocht mij iets ruimer maar de scherpte ligt op de belangrijkste punten
Daardoor kon ik het beestje op naam brengen.
Blijkbaar niet zo zeldzaam, maar wel een korte periode dat deze kever actief is.
De oliekever Stenoria analis is een kever met een lengte van 8 tot 14 mm. De kever komt voor van half augustus tot half september. Het is een roodbruine kever met een zwarte kop en borststuk.
Het is een parasitaire kever bij de Klimopbij Colletes hederae. De kever kan vliegen, maar de larven moeten zich door transport op een Klimopbij verspreiden.
Het vrouwtje klimt in een stengel. Het mannetje zoekt een vrouwtje op en paart ermee. Na de paring plakt de vrouwtjeskever een groot aantal eitjes aan een plant (vaak Brem, Struikhei), boom (Wilg, Eik, Kastanje) of een ander voorwerp, zoals prikkeldraad in de buurt van een nest van de Klimopbij. De eitjes worden doorgaans afgezet op een hoogte van 10 tot 40 cm. De eitjes zijn door een kleverige stof geclusterd en kunnen tot 400 exemplaren tellen.
Ook de larven houden zich gegroepeerd in een beweeglijk kluitje. De larven hebben een soort “zuignapje” op het einde van het achterlijf (postpedis), dat ze gebruiken om zich te verplaatsen. Het kluitje vormt een balletje dat in de wind hangt te bungelen. Ook als de larven in de grond vallen, blijven ze bij elkaar.
Een mannetje van de Klimopbij wordt door het kluitje larven aangetrokken en landt erop, kennelijk in de waan dat het kluitje een vrouwtje betreft. Waarschijnlijk verspreiden de larven de geur (feromonen) van een vrouwtje. De larven zijn zogenaamde triungulinen, eerste stadium-larven. De larven zijn voorzien van poten die eindigen op 3 opvallend grote klauwtjes.
Onmiddellijk hechten zich een aantal keverlarven op het mannetje. Soms bevinden zich meer dan 50 triungulinen op 1 mannetje. Bij de paring stappen de larven over naar een vrouwtjesbij en laten zich door het vrouwtje overbrengen naar het nest van de Klimopbij. De larven zijn niet alleen voorzien van de 3 klauwtjes maar ook van gezaagde kaken die worden gebruikt om zich aan de haren van de bij vast te klemmen. Bij het binnenkomen van de bijencel doden ze eerst het ei en consumeren ze daarna de voedselvoorraad.
Oorspronkelijk geplaatst door blauwzwart Bekijk berichtHeel leuk beeld !
BD0681BE -
Life is like a camera. Just focus on what’s important, capture the good times, develop from the negatives, and if things don’t turn out – take another shot. - Unknown
Comment
Comment