Zondag 20 september ben ik naar de opendeur van de Rijkevorselse brandweer geweest,
en daar heb ik de demonstratie gevolgd over het blussen van een brandende frietketel.
Eerst wordt de olie opgewarmd tot er zelfontbranding optreedt.
Controleren of de olie al heet genoeg is, verse olie heeft een zelfontbrandingstemperatuur van zo'n 280°C,
gebruikte frituurolie kan zelfs op 230°C al spontaan beginnen te branden.
Hier is de temperatuur nog iets te laag.
Een brandende frietketel blussen, dat gaat het best met een blusdeken of een vochtige dweil.
Hier zie je hoe je zo'n deken moet vasthouden om te voorkomen dat je je vingers verbrandt tijdens het blussen.
Hier zie je hoe je die brandende ketel het best benadert, het blusdeken hou je omhoog, dan bescherm je je gezicht.
Vooralleer je dit doet, schakel je de stroomtoevoer (of gas) naar de frietketel uit.
(Het is dus heel handig dat de zekeringen in de zekeringkast juist gemerkt zijn...)
Dan leg je het blusdeken rustig over de brandende frietketel, je schuift het er niet overheen,
want dan is de kans groot dat je de boel omver gooit.
En dan is het vuur gedoofd.
Als je een vochtige dweil of handdoek hebt gebruikt, dan zal je er nadien best nog een paar vochtige handdoeken bij opleggen, want zodra het vocht verdampt is kunnen de gassen weer vanzelf ontbranden. Je mag de dweil of handdoek ook blijven bevochtigen met een plantenspuit of iets dergelijks tot de olie voldoende is afgekoeld.
Zet die hete frietketel niet zelf buiten, laat dat maar over aan de brandweer.
Die kan dan ook nog controleren of er nergens secundaire brandhaarden ontstaan zijn, bijvoorbeeld in de dampkap of het afvoerkanaal.
Het is dus wel best dat de brandweer ter plaatse komt, als je alleen thuis bent, dan zal je die achteraf moeten verwittigen.
Als er nog iemand anders aanwezig is, dan kan die de brandweer al bellen terwijl je zelf probeert om het vuur te doven op de juiste manier.
Daarmee voorkom je dat het hele huis afbrandt terwijl de brandweer onderweg is...
Wat je zeker NOOIT mag doen, is water in de brandende olie gieten.
Hier zie je wat er dan gebeurt, ik heb deze foto's tegen de hoogst mogelijke snelheid gemaakt met de 1D MKIII (10fps), tussen de eerste en de laatste zit ongeveer één seconde.
Hier werd ongeveer 1/4 liter water in de olie gegoten, het geeft wel erg spectaculaire foto's, maar ik zou dit niet graag van dichtbij meemaken in mijn keuken.
Toevallig mocht ik vorige vrijdag via het werk ook nog een cursus "omgaan met kleine blusmiddelen" volgen, en daar mochten we een iets groter brandje blussen met een blusdeken. Met een deken van 200cm x 120cm mochten we een bak van 90x90cm blussen, dat is net iets groter dan een gewone frietketel, en dat ging ook zonder problemen.
Daarna mochten we nog een groter brandje blussen met een CO2 brandblusser, maar ik had toen geen fototoestel bij, dat kan ik hier dus niet laten zien...
en daar heb ik de demonstratie gevolgd over het blussen van een brandende frietketel.
Eerst wordt de olie opgewarmd tot er zelfontbranding optreedt.
Controleren of de olie al heet genoeg is, verse olie heeft een zelfontbrandingstemperatuur van zo'n 280°C,
gebruikte frituurolie kan zelfs op 230°C al spontaan beginnen te branden.
Hier is de temperatuur nog iets te laag.
Een brandende frietketel blussen, dat gaat het best met een blusdeken of een vochtige dweil.
Hier zie je hoe je zo'n deken moet vasthouden om te voorkomen dat je je vingers verbrandt tijdens het blussen.
Hier zie je hoe je die brandende ketel het best benadert, het blusdeken hou je omhoog, dan bescherm je je gezicht.
Vooralleer je dit doet, schakel je de stroomtoevoer (of gas) naar de frietketel uit.
(Het is dus heel handig dat de zekeringen in de zekeringkast juist gemerkt zijn...)
Dan leg je het blusdeken rustig over de brandende frietketel, je schuift het er niet overheen,
want dan is de kans groot dat je de boel omver gooit.
En dan is het vuur gedoofd.
Als je een vochtige dweil of handdoek hebt gebruikt, dan zal je er nadien best nog een paar vochtige handdoeken bij opleggen, want zodra het vocht verdampt is kunnen de gassen weer vanzelf ontbranden. Je mag de dweil of handdoek ook blijven bevochtigen met een plantenspuit of iets dergelijks tot de olie voldoende is afgekoeld.
Zet die hete frietketel niet zelf buiten, laat dat maar over aan de brandweer.
Die kan dan ook nog controleren of er nergens secundaire brandhaarden ontstaan zijn, bijvoorbeeld in de dampkap of het afvoerkanaal.
Het is dus wel best dat de brandweer ter plaatse komt, als je alleen thuis bent, dan zal je die achteraf moeten verwittigen.
Als er nog iemand anders aanwezig is, dan kan die de brandweer al bellen terwijl je zelf probeert om het vuur te doven op de juiste manier.
Daarmee voorkom je dat het hele huis afbrandt terwijl de brandweer onderweg is...
Wat je zeker NOOIT mag doen, is water in de brandende olie gieten.
Hier zie je wat er dan gebeurt, ik heb deze foto's tegen de hoogst mogelijke snelheid gemaakt met de 1D MKIII (10fps), tussen de eerste en de laatste zit ongeveer één seconde.
Hier werd ongeveer 1/4 liter water in de olie gegoten, het geeft wel erg spectaculaire foto's, maar ik zou dit niet graag van dichtbij meemaken in mijn keuken.
Toevallig mocht ik vorige vrijdag via het werk ook nog een cursus "omgaan met kleine blusmiddelen" volgen, en daar mochten we een iets groter brandje blussen met een blusdeken. Met een deken van 200cm x 120cm mochten we een bak van 90x90cm blussen, dat is net iets groter dan een gewone frietketel, en dat ging ook zonder problemen.
Daarna mochten we nog een groter brandje blussen met een CO2 brandblusser, maar ik had toen geen fototoestel bij, dat kan ik hier dus niet laten zien...
Comment