Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Sconcele

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • Sconcele

    Bij deze mijn verhaal (reportage) SCONCELE




    Inleiding

    In een krantenartikel uit “De Nieuwe Gazet” van 25 februari 1912 lezen we:
    “Mits te werk te gaan, zooals het ontwerp der heeren Janlet en Schmitz het aanwijst, zou men aan de toekomstige begraafplaats van ”Schoonsel” een groots en edel karakter schenken, dat zoo wel aan een laatste rustplaats past. Terzelfder tijd, zou men het koude en naakte dat aan de meeste kerkhoven een bedroevend uitzicht geeft, op zeer gelukkige wijze vermijden. Eindelijk zou, op die wijze ook, de opvatting van een park-bgraafplaats worden verwezenlijkt, opvatting van een rustig oord der dooden en tevens van overweging voor de levenden.”

    Voor de Antwerpenaar is het Schoonselhof reeds decennia lang een begrip als begraafplaats.
    Nu, bijna 100 jaar later heb ik deze fotoreportage gemaakt en er mijn eigen beeld van gevormd. Het schoonselhof is inderdaad een bijzondere ruimte op de scheidingslijn tussen leven en dood, gevat in een kader dat zowel intimiteit als ruimtebeleving toelaat.



















    Geschiedenis

    De naam Schoonselhof zou komen van Jan van Wilrike, gezegd van Sconcele (1313). Vroeger zou er, nabij de schansvelden, een hoeve, Sconcele genaamd, bestaan hebben. Sconcele zou staan voor “schoon” en “zele” (zaal of huis, kan ook moerassig vochtige grond betekenen). Het eigenlijke kasteel Schoonselhof was aanvankelijk een “huis van plaisantie”, een buitenverblijf van de vermogende kooplieden die in de 16de eeuw in Antwerpen gevestigd waren. Sinds 1540 heeft het domein Schoonselhof een twintig tal eigenaars gehad. In 1911 kocht de stad Antwerpen het landgoed van 84 hectare om het tot begraafplaats te bestemmen.

    De beslissing om er een begraafplaats van te maken was onrechtstreeks gekoppeld aan het decreet van keizer Jozef II. Dit edict van 26 juni 1784 stelde een einde aan begravingen in en rond kerken. De kerkhoven moesten buiten de stadskern worden opgericht.

    De eerste die op het schoonselhof werd begraven op 29 augustus 1914, was een duits soldaat. Sinds 1 september 1921 is het Schoonelhof de openare begraafplaats van Antwerpen.

    Het Schoonselhof werd ingericht als “parkbegraafplaats”, naar een model van Ohlsdorf te Hamburg. Om vochtige gronden droog te leggen, werden de verschillende perken opgehoogd met de grond uit de grachten de het water afvoeren.
    -----------------------------------------------------------

    Technisch zijn deze foto's gemaakt met de Holga camera op 120mm rolfilm en na ontwikkeling zijn de negatieven ingescand.


    Voor wie het in PDF boekvorm wil bekijken is hier de link.
    Vriendelijke groeten,Raf

    www.rafvandenbogaert.be

  • #2
    Re: Sconcele

    Het idee is zeer uitzonderlijk en met respect te benaderen.
    De uitstraling is nogal drukkend en droefgeestig wat met het onderwerp past, maar ik had er toch graag wat meer close-up en detail in gezien. De afbeeldingen zouden best in wat groter formaat mogen.
    Zeer verdienstelijk werk maar niet zeer hoopvol.
    het koude en naakte dat aan de meeste kerkhoven een bedroevend uitzicht geeft, op zeer gelukkige wijze vermijden
    heb mijn twijfels over behaalde resultaat.

    Henri
    lidnummer: BD0435BE

    Comment


    • #3
      Re: Sconcele

      Ga akkoord met Kodachrome: erg sfeervolle foto's, maar de foto's mochten wat groter in verhouding met de kaders. Mijn favoriet is de reeks met details: inderdaad niet echt hoopvol, maar wel erg sfeervol. Knap werk, vind ik!

      Comment


      • #4
        Re: Sconcele

        prachtige kleuren... pakkende compo's
        & kvind de grote witte kaders rust & evenwicht brengen aan de draaglijke zwaarte van de beelden... heel erg mooi
        Scotty... beam me up !!!

        Comment


        • #5
          Re: Sconcele

          Bedankt alvast voor de reactie's.
          Wat betreft de afmetingen, deze zijn bewust zo gekozen en op de 3e en 4e foto na zie je deze ongeveer even groot als dat ze in het album gepresenteerd worden (het boekje is 20x20cm).

          Wat betreft:
          het koude en naakte dat aan de meeste kerkhoven een bedroevend uitzicht geeft, op zeer gelukkige wijze vermijden
          heb mijn twijfels over behaalde resultaat.
          Moet men wel de bedenking maken dat er in 100 jaar tijd een hele verandering heeft plaatsgevonden, tegenwoordig zijn er veel meer crematies ipv begravingen.
          Maar er is hoop, er is tegenwoordig terug meer belangstelling in de oude monumentale graven en men is bezig aan restauratie.
          Vriendelijke groeten,Raf

          www.rafvandenbogaert.be

          Comment

          Working...
          X