Een van de laatste en meest interessante uitstapjes die we gemaakt hebben in Mexico is een bezoekje aan de Tequila stookerij Corralejo gelegen in hetzelfde genaamde dorp Corralejo in de staat Guanajuato kortbij de grens van Jalisco.
Officieel mag een product enkel de naam tequila dragen als deze aan de hoogste eisen voldoet, dat wil zeggen dat elke agave die gebruikt wordt aan een bepaalde criteria moet voldoen (wordt na 8 jaar geoogst, niet eerder), ook moet de agave in de staat Jalisco geteeld zijn en gestookt worden, maar er zijn hier en daar uitzonderingen. Corralejo teelt niet zelf agave's, maar koopt deze in in de staat Jalisco.
De grote scherpe bladen worden afgesneden tot er een "piña" bekomen word (best vergelijkbaar met een kale ananas), deze word in ovens gegrild, daarna versneden om het sap te winnen, het sap ruikt naar wijn en ziet bruin van kleur, het sap koelt 1 dag af en dan gaat het door een stel filters voor het stookproces. Het eindproduct is een mengsel van een hoog concentraat alcohol gemengd met water.
De "Blanco" gist voor 1 dag in een aluminium vat en word dan gebotteld, deze kan bitter, scherp en een branderige afdronk geven.
De reposado is van basis dezelfde tequila als de blanco, maar gaat voor 7 maanden in eiken vaten, door deze in de vaten te laten rusten krijgt de tequila een licht caramel achtige kleur en bekomt een zachtere smaak met een tintje vanille met een licht branderige afdronk.
De Añejo (aged) is van basis ook dezelfde als de blanco, maar deze gaat 1 tot 2 jaar in een ander type eiken vaten en krijgt een donker amberachtige kleur, de smaak is zoeter en heeft tinten van vanille, eik en honing, een waar genot om te drinken.
In deze stokerij maken ze verschillende soorten tequilla, Corralejo (Blanco, Reposado en Añejo), Gran Corralejo Añejo, Los Arango (Reposado), Corralejo tripple distilated (Reposado), Quita Penas (Reposado), ...
Bij dit bezoek hebben we uiteraard de nodige tequila ingekocht voor onze terugreis naar België. Meest opmerkelijke tequila die we bij hebben is een van Los Arango gebotteld in de typisch blauwe fles voor dit merk tequila, voorzien van lederen labels en aluminium agave in het middel van het label. De tequila is handgebotteld, net als het label handgemaakt is en smaakt uitermate goed af.
Salut! (Proost!)
Canon EOS 350D
Belichting : 1/125 sec.
Diafragma : f/14
ISO-200
De Reposado en Añejo rusten in een donkere kamer waar enkel licht via blauw sierglas binnen valt. Deze glazen ramen zijn gemaakt van de gebruikte blauwe flessen die eigen zijn aan deze stokerij (Tequileria).
Canon EOS 350D
Belichting : 20 sec.
Diafragma : f/5.6
ISO-200
Voor de geïnteresseerden heb ik ff de link van de site opgezocht.
Officieel mag een product enkel de naam tequila dragen als deze aan de hoogste eisen voldoet, dat wil zeggen dat elke agave die gebruikt wordt aan een bepaalde criteria moet voldoen (wordt na 8 jaar geoogst, niet eerder), ook moet de agave in de staat Jalisco geteeld zijn en gestookt worden, maar er zijn hier en daar uitzonderingen. Corralejo teelt niet zelf agave's, maar koopt deze in in de staat Jalisco.
De grote scherpe bladen worden afgesneden tot er een "piña" bekomen word (best vergelijkbaar met een kale ananas), deze word in ovens gegrild, daarna versneden om het sap te winnen, het sap ruikt naar wijn en ziet bruin van kleur, het sap koelt 1 dag af en dan gaat het door een stel filters voor het stookproces. Het eindproduct is een mengsel van een hoog concentraat alcohol gemengd met water.
De "Blanco" gist voor 1 dag in een aluminium vat en word dan gebotteld, deze kan bitter, scherp en een branderige afdronk geven.
De reposado is van basis dezelfde tequila als de blanco, maar gaat voor 7 maanden in eiken vaten, door deze in de vaten te laten rusten krijgt de tequila een licht caramel achtige kleur en bekomt een zachtere smaak met een tintje vanille met een licht branderige afdronk.
De Añejo (aged) is van basis ook dezelfde als de blanco, maar deze gaat 1 tot 2 jaar in een ander type eiken vaten en krijgt een donker amberachtige kleur, de smaak is zoeter en heeft tinten van vanille, eik en honing, een waar genot om te drinken.
In deze stokerij maken ze verschillende soorten tequilla, Corralejo (Blanco, Reposado en Añejo), Gran Corralejo Añejo, Los Arango (Reposado), Corralejo tripple distilated (Reposado), Quita Penas (Reposado), ...
Bij dit bezoek hebben we uiteraard de nodige tequila ingekocht voor onze terugreis naar België. Meest opmerkelijke tequila die we bij hebben is een van Los Arango gebotteld in de typisch blauwe fles voor dit merk tequila, voorzien van lederen labels en aluminium agave in het middel van het label. De tequila is handgebotteld, net als het label handgemaakt is en smaakt uitermate goed af.
Salut! (Proost!)
Canon EOS 350D
Belichting : 1/125 sec.
Diafragma : f/14
ISO-200
De Reposado en Añejo rusten in een donkere kamer waar enkel licht via blauw sierglas binnen valt. Deze glazen ramen zijn gemaakt van de gebruikte blauwe flessen die eigen zijn aan deze stokerij (Tequileria).
Canon EOS 350D
Belichting : 20 sec.
Diafragma : f/5.6
ISO-200
Voor de geïnteresseerden heb ik ff de link van de site opgezocht.
Comment