Welkom! Ben je al een geregistreerd forumlid, log dan in met de knop Inloggen of registreren uiterst rechts bovenaan je scherm. Is dit je eerste bezoek Om berichten te bekijken selecteer je een forum in het onderstaande overzicht. Om zelf berichten te plaatsen moet je je eerst (gratis) registreren: klik daarom op Registreer.
Wil jij ook de werking van Belgiumdigital ondersteunen? Verleng of start dan je vzw-lidmaatschap en geniet van voordelen bij activiteiten en kortingen bij onze partners.
Kan er iemand een link delen waar je informatie kan vinden omtrent instellingen en omgaan met een systeemcamera...?
Bij voorkeur liefst in het Nederlands.
Fotografie is fotografie. Het basis principe blijft gelijk met elk een doosje wat helpt om een beeld vast te leggen.
Pak een paar basis fotografie zaken en je bent er.
Jouw camera leren kennen is de handleiding er bij pakken en bezien wat de instellingen alle kunnen bewerkstellingen door gewoon te doen.
Als het een specifieke camera betreft, bv. een Panasonic FZ1000, dan kan je googelen met een zin als: 'Panasonic FZ1000 setup' of 'Panasonic FZ1000 instellingen'.
Er zijn gebruikers die hun ervaring met de setup van een bepaald toestel op een website gezet hebben en dat graag met je delen. Dat is hun visie natuurlijk want iedereen gebruikt zijn toestel een beetje anders. Iedereen heeft uiteindelijk eigen voorkeuren en camera's zijn vandaag de dag zo veelzijdig dat ze erg veel verschillende werkwijzen ondersteunen via menuinstellingen.
Als het niet over een specifeke camera gaat, dan is er qua instellingen niet zoveel verschil tussen een DSLR en een systeemcamera.
Zoals in2lapland reeds aanhaalde: Zelf uitdokteren via de handleiding en uitproberen. Een instelling wijzigen en er het gevolg van ervaren en dan kiezen of dit jouw voorkeur wegdraagt.
Ik geef je gewoon wat algemene kennis en bedenkingen mee....
De keuze van de camera en in combinatie met de lens(en) er op en de extra´s er rond zal grotendeels bepalen wat je mogelijkheden maar vooral ook je beperkingen zijn.
Over dit soort informatie ga je niet snel algemene informatie vinden in de vorm van een cursus. Het is eerder vakkennis die je leert door de jaren en eigen ondervinden.
Meestal starten mensen met een bepaalde camera die perfect voldoet voor algemeen werk. En gaande weg loop je tegen de beperkingen aan van je toestel als je begint te vorderen en te specialiseren.
Soms hebben starters al een idee welk soort fotografie ze willen doen en gaan dan ook adviezen krijgen voor materiaal die daar meer op gericht is.
Er bestaat tegenwoordig zoveel materiaal dat je keuze zat hebt.
Het materiaal dat je nodig hebt om bv vogels te fotograferen is anders dan bv het maken van foto´s van paddenstoelen of bv insecten.
Het is zeker geen slecht idee om daar nu al eens bij stil te staan zodat je geen toestel/lens combinatie gaat kopen die misschien minder geschikt is voor je doel.
Echter gaat een algemene vorming rond fotografie u ook sterk vooruit helpen met eender welk toestel voor het meeste van het werk als dit is wat je zoekt.
Het komt er dan enkel op aan hoe je je toestel moet instellen maar dat vind je dan terug in de handleiding.
De basis dingen is iets wat je meestal ook snel onder de knie zal hebben.
Het is pas als het zeer gespecialiseerde fotografie wordt dat je aangepast materiaal en ook de nodige extra kennis nodig hebt. Die dingen leer je wel op termijn.
Als voorbeeld zou ik kunnen nemen hoe je de autofocus het beste kan inzetten bij het fotograferen van racewagens.
Hiervoor heeft bv Canon een workshop ingericht waarbij ze toelichten hoe je de specifieke autofocus functies op hun duurdere toestellen kan gebruiken bij dit soort fotografie.
Daar kom je al snel tot inzicht dat de keuze van een goedkoop toestel misschien dan toch niet de beste keuze was en je dus een nieuw toestel moet aankopen.
Het is het soort informatie waar je maar achter komt eens je aan die specialisatie toe komt.
Je kan dit soort vragen hier ook kwijt op het forum waar voldoende expertise aanwezig is om je te helpen bij welke specialisatie dan ook.
Zoek je meer iets over algemene vorming dan bestaan er veel boeken rond dat thema. Ook in het nederlands.
Anderzijds kan je ook overwegen een cursus te gaan volgen in avondschool wat je al snel veel vooruit zal helpen. Met de vele feedback en persoonlijke begeleiding zal je daar nog meer uit halen want aan een boek kan je geen vragen stellen natuurlijk.
Een uitgebreide Nederlandstalige gratis online cursus fotografie kan je vinden op https://fotoloft.be. Er zijn 17 afleveringen (lessen) en je kan 11 verschillende foto-opdrachten maken.
Comment