Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Hulp: EV correctie

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • Hulp: EV correctie

    Beste mensen,

    Kan er iemand juist uitleggen in welke situaties je zowieso EV correcties moet maken?
    Kan er iemand er alles van uitleggen van EV correcties?

    Hopelijk is dit het juiste forum.

    Mvg
    "I've said it before and I'll say it again. Life moves pretty fast. If you dont stop to look around once in a while, you could miss it."

  • #2
    Re: Hulp: EV correctie

    Hoi,

    Ik ben geen ster in het uitleggen, maar probeer het toch.
    EV correctie pas je toe als je bv een donker onderwerp op een lichte achtergrond, of een licht onderwerp op een donkere achtergrond, of een donker onderwerp op een donkere achtergrond, of een licht onderwerp op een lichte achtergrond wilt fotograferen.
    De camera vertaald het naar grijs en past daar de sluitertijd/diafragma op af, en met de ev correctie kan je dit rehttrekken cq corrigeren.
    bv als je een model in een witte jurk tegen een witte achtergrond fotografeerd zal de camera het vertalen naar grijs. Zonder correctie is het witte grijs geworden.
    Door nu de ev waarde positief (+1,0) aan te passen zal het witte wit worden.
    Bij zwart pas je de waarde negatief aan (-1,0).


    Ik hoop dat je er wat mee kan.
    Groeten,
    Johan van den Broek

    Comment


    • #3
      Re: Hulp: EV correctie

      In het algemeen kun je zeggen dat je EV-correcties moet aanbrengen als je kunt verwachten dat de 'intelligentie' van de lichtmeting het niet aankan. Een bekend voorbeeld is een wei vol met sneeuw ed. De lichtmeting 'denkt' dan iets van "oei, da's wel erg veel en helder wit" en weet niet dat dat idd allemaal wit moet worden. Resultaat zonder EVC: grijze sneeuw. Je moet dus overbelichten in dit geval. Een omgekeerd voorbeeld: Donker persoon tegen een muur in de schaduw. De lichtmeting zal deze te licht maken.

      Een tweede reden voor EV-correctie doet zich voor bij sterke contrasten, waarbij je op één van de gemiddelde gedeelten meet. De lichtere delen zullen dan overbelicht zijn, wat bij digitale fotografie niet wenselijk is. Je kunt dan beter bewust onderbelichten, aangezien het bereik aan de schaduwkant meestal groot genoeg is om dit achteraf te corrigeren.

      Laatste reden voor EV-correctie: De gebruikte lens. Uit praktisch gebruik zul je na verloop van tijd weten dat je bij een bepaalde lens een vaste correctie kunt (moet?) uitvoeren. Vb: standaard gebruik ik de Sigma 15mm fisheye op een 10D met EV-0,5. Als ik deze (bv met sneeuw) dus één stop wil overbelichten, wordt dat voor deze lens EV+0,5.

      Comment


      • #4
        Re: Hulp: EV correctie

        Bedankt voor de uitleg.

        MAAR: Moet je die correcties tegenwoordig ook toepassen met die MAtrix metingen bijvoorbeeld waarbij deze gemiddelden neemt van verschillende meetvelden?

        Of heeft dit er niets mee te maken en moet je die EV correcties bij ALLE lichtmeter standen toepassen?

        Mvg
        "I've said it before and I'll say it again. Life moves pretty fast. If you dont stop to look around once in a while, you could miss it."

        Comment


        • #5
          Re: Hulp: EV correctie

          Matrix of spot staat feitelijk los van de EV-corr. Simpel gezegd betekent matrixmeting dat je het licht meet in de hele foto (bv verdeeld in 256 vlakken of wat dan ook), spot betekent dat je het licht alleen in het middelste rondje meet.

          Stel nu een foto van een besneeuwd grasveld. Of je nu het hele veld meet of alleen een klein stukje ervan, de foto wordt zonder correctie toch helemaal grijs. De soort lichtmeting komt er enkel bij wanneer het veld niet egaal van belichting is. Stel bv dat je met spotmeting meet op een donker houten paaltje midden in een sneeuwveld. Dan krijg je automatisch al overbelichting; je meet op donkerbruin, dus zal de sluitertijd/diafragma worden aangepast zodat het donkere paaltje wat meer worden belicht. En dus wordt de sneeuw tegelijkertijd ook al witter. Meet je op de sneeuw met spot (of met matrix het gehele beeld) dan wordt de sneeuw grijs (onderbelicht) en het paaltje zwart ipv donkerbruin. Maar dus zeker bij matrixmeting zal de foto zonder correctie worden overbelicht (er wordt nl op alle sneeuw gemeten). Bij spot kun je het geluk hebben dat het paaltje zodanig wordt opgehaald dat tegelijkertijd de sneeuw wit wordt. Maar dat is dan gokken...

          Zoals in mijn eerste reply aangegeven, is EV-correctie nodig wanneer je kunt verwachten dat de lichtmeting (en of dat nu spot is of matrix) de fout in gaat.

          Comment


          • #6
            Re: Hulp: EV correctie

            Ok bedankt voor de info!
            Nu is het alleen nog maar een kwestie om de situaties zelf in te schatten, wat wel wat ervaring vereist denk ik....

            Mvg
            "I've said it before and I'll say it again. Life moves pretty fast. If you dont stop to look around once in a while, you could miss it."

            Comment

            Working...
            X