Kan me iemand het verschil eens uitleggen en wat het eigenlijk is, wat die cropfactor wil zeggen en wat de waarde 1,6 die je zo dikwijls tegenkomt eigenlijk wil zeggen?
Aankondiging
Collapse
No announcement yet.
Full frame - crop - ...
Collapse
X
-
-
Re: Full frame - crop - ...
voor de digitale fotografii hadden de meeste amateurfotografen en reportagefootgrafen "kleinbeeld" dit was een analoog fototoestel met een film van 35mm breed en elke foto gebruikte van die film een oppervlak van 24x36mm.
Toen de digitale fotografie opkwam waren de sensors moeilijk zo groot te maken zonder dat er veel in de vuilbak "gescraped" moesten worden. Om kosteffectief sensors te ontwikkelen koos men ervoor om de sensors kleiner te maken. bij compacte toestellen plaatste men de lens dichter bij de sensor en men maakte de lenzen specifiek op maat van de sensor (met een kleinere beeldcirkel) zodat een brandpuntafstand van bv. 3mm eenzelfde beeldhoek gaf als een foto op een kleinbeeldcamera van 35mm brandpuntsafstand.
Toen de digitale reflexen er kwamen wareren de sensors al groter dan aanvankelijk (Kodak had reeds een digitaal fototoestel in 1976) en de afstand van de sensor tot de lens werd gelijk gehouden zoals bij de kleinbeeldcamera's zodat de meeste eigenschappen bij het fotograferen gelijk bleven ...
MAAR
doordat de sensor kleiner was, was je foto een uitsnede (crop) van de foto die je gewend was te nemen met een kleinbeelcamera waar je een negatief van 24x36mm had.
Bij canaon was de sensor 1.6x kleiner dan kleinbeeld, bij Nikon was het vergelijkbaar: 1.5x kleiner dan kleinbeeld. sommige camera's hadden een iets grotere sensor: 1.3x kleiner dan kleinbeeld.
omdat veel fotografen al jaren ervaring hadden met kleinbeeld en uit gewoonte wisten welke beeldhoek overeenkwam met een bepaalde brandpuntafstand werd steeds een "cropfactor" gebruikt om de brandmuntafstand om te rekenen naar de digitale sensor van je toestel
als je een canon had met een sensor die 1.6x kleiner was dan kleinbeeld, moest je gewoon je brandpuntafstand x 1.6 doen om de brandpuntafstand te kennen van een lens die op kleinbeeld dezelfde beeldhoek gaf dan je lens op je digitale body
Om de rekenles te vereenvoudigen ga ik even van Nikon uit omdat je daar een cropfactor van 1.5 hebt (rekent vlotter dan 1.6)
als je op je analoge kleinbeeldcamera met negatief van 24x36 mm een 300mm teleobjectief gebruikte had je een beeldhoek die vergelijkbaar is met een 200mm objectief op een camera met een sensor die 1.5x kleiner is dan je kleinbeeldnegatief.
je lens van 200mm op een cropfactor camera had dus de beeldhoek van een 300mm abjectief op een kleinbeeld negatief. (200 x 1.5 = 300)
Mensen vereenvoudigden dit door te stellen dat je digitaal je brandpuntafstand moest verlengen met je cropfactor om je "echte" brandpuntafstand te kennen, maar dat is een bocht te snel: je brandpuntafstand vernaderde niet, enkel de beeldhoek veranderde. Perspectief bv. was niet identiek.
Comment