Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

De commercie van de Mursi in Ethiopië

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • De commercie van de Mursi in Ethiopië

    Zo juist terug van een 25 - daagse reis doorheen Ethiopië . Wat een schitterend land met een prachtige natuur en met zijn Simiens een van meest bekende plekken om aan trekkings te doen . Maar wat mij van het hart moet is de ongekende commercie bij de stammen in het Zuiden en dan voornamelijk bij de Mursi . Hier klapt men niet meer van 1 of 2 birr voor een foto , integendeel men wordt er ontvangen door het stamhoofd die aan komt draven met een uitgeprinte menulijst waar op dan de prijzen staan vermeldt die er momenteel worden gevraagd .
    Voor één persoon , man of vrouw , 3 birr . Voor vrouw met kind 5 birr en voor meerdere personen 7 birr . Ik heb hier jeeps met toeristen zien aankomen die met deze prijslijst voor hun ogen rechtsomkeer maakten . Zelf heb ik aan dit spelletje mee gedaan omdat ge als fotograaf toch één of enkele foto's wilt nemen van deze vrouwen met hun 10 cm doorsnede lipschijf . Maar of dit nog lang gaat duren betwijfel ik .
    Voor de rest een schitterend land met al eerder aangehaald prachtige landschappen en een Simiens gebergte met hoogtes tot 4200 meter waar men 's morgens wakker wordt in je tentje met de rijm om je heen .

  • #2
    Re: De commercie van de Mursi in Ethiopië

    Lol, hoe zou je zelf zijn als er dagelijks toeristen bij je huis passeren die foto's nemen van jou en je familie alsof je een attractie in de zoo bent? Ik denk niet dat je dit jarenlang zomaar zou aanvaarden. Dus resten 2 opties: de toeristen wegjagen, of er van profiteren en er geld voor vragen. In hun geval kunnen ze het geld goed gebruiken

    Comment


    • #3
      Re: De commercie van de Mursi in Ethiopië

      Maar als dit geld gebruikt wordt voor de drankverslaving van hun mannen te bekostigen is het nog tragischer .

      Comment


      • #4
        Re: De commercie van de Mursi in Ethiopië

        Oorspronkelijk geplaatst door noliko Bekijk bericht
        Zelf heb ik aan dit spelletje mee gedaan omdat ge als fotograaf toch één of enkele foto's wilt nemen van deze vrouwen met hun 10 cm doorsnede lipschijf .
        Waarom klaag je dan ?
        Minder glas dan vroeger, maar beter.

        Comment


        • #5
          Re: De commercie van de Mursi in Ethiopië

          Ik begrijp die mensen ginder wel.
          Als je elke dag een aantal rijke fotografen over de vloer krijgt, en je moet elke keer opnieuw poseren voor die camera's, dan wil je daar ook wel iets voor terug.
          (In vergelijking met wat ze zelf hebben zijn al die fotografen héél rijk, anders kunnen die hun reis niet betalen om daar wat foto's te komen maken).
          http://barthuysmans.smugmug.com/
          BD0338BE

          Comment


          • #6
            Re: De commercie van de Mursi in Ethiopië

            Het is niet dat ze moeten poseren , integendeel . Ze sleuren aan je mouw om toch maar gefotografeerd te worden . Het is bijna op het agressieve af . Na verloop van tijd ben ik terug in de jeep gaan zitten om er van af te zijn en zelfs daar komen ze aan het raampje nog bedelen om toch maar een foto te maken . Je moet het hebben meegemaakt want anders gelooft geen mens je .

            Comment


            • #7
              Re: De commercie van de Mursi in Ethiopië

              Het fenomeen is mij genoeg bekend, maar de schuld ligt niet bij de inwoners, maar is gegroeid uit het (massa)toerisme. Zie maar naar Kenya, Egypte, de Dogons...
              Ofwel draai je mee in de mallemolen en betaal je voor je foto's, ofwel weiger je halstarrig en steek je je fototoestel vooraf weg zonder foto's.
              Zijn de Mursi's arrogant ? Moeilijke vraag. Ogenschijnlijk wel, maar eigenlijk dan ook weer niet.
              Hebben wij het recht om lukraak foto's te maken van inheemse bewoners, om die mogelijks nadien te commercialiseren (websites, fotoboeken...) ?
              Zonder auteursrechten of wat dan ook ?
              Kan je het de Mursi's kwalijk nemen dat zij iets willen verdienen aan hun bestaan als zij een hoop rijke Westerlingen zien afkomen?
              Of moet er een omheining geplaatst worden met een toegangsloket om entree te innen ? Voelt dat beter aan ?
              Het is maar vanuit welke hoek je het bekijkt.
              Minder glas dan vroeger, maar beter.

              Comment


              • #8
                Re: De commercie van de Mursi in Ethiopië

                Mijn ervaring is dat er bij elke "stam" twee types zijn; diegenen die het doen voor de commercie, en de anderen.

                Ga je naar Tanzania, dan kan je Maasai dorpen bezoeken, en de meeste mensen doen dat natuurlijk liever zonder speciaal ommetjes te moeten maken. Het gevolg is dat geen enkele Maasai kraal tussen Arusha en Naabi gate nog authentiek is. Er zijn er zelfs bij die 100% fake zijn. Er zijn er zelfs met een asfalt parking, om de bussen te kunnen ontvangen! Voor de fotografie zijn ze fantastisch; fiere grote krijgers in rode gewaden die hun hoge sprongen maken, vrouwen zingend en handenklappend in een circel errond... Daarna komt een rondleiding in het dorp. Dat ziet er netjes uit. En je krijgt ook het schoolgebouwtje te zien. Maar ze hebben nog geen geld voor een bord en krijt. Dus je kan sponsoren. En daarna komt een supergrote souvenirwinkel. Voor de duidelijkheid; in dat schoolgebouw heeft nog geen echte leerling gezeten, en dat zal ook nooit het geval zijn. In hun boma heeft nog geen koe gestaan, en dat zal nooit het geval zijn. En aan de achterkant van de souvenirshop staan lege dozen met "made in China" erop. Suspension of disbelief hee gasten.

                Wil je échte Maasai zien, dan moet je ver in het achterland trekken. Wat wij zagen was een kraal gemaakt van mest, zwermen vliegen, kinderen in afgewassen kleren die voor de kuddes zorgen, mannen die liggen te slapen in een vuile hut terwijl vrouwen de huishoudtaken doen. Eén vrouw zat in een hoekje te rillen van de koorts. Volgens haar man ging ze snel sterven, "maar da's niks want ik heb er nog 11". Geen van deze mensen heeft zin om voor je te dansen hoor. Geen van hen heeft mooie kleding. Er is geen schoolgbouw. En al zeker geen souvenir shop. Wat je wel ziet is dankbaarheid. Niet voor baar geld (want dat zou worden opgedronken). Niet voor eten dat je afstaat (want zij eten bloed met melk). Niet voor pennen (geen van hen kan schrijven, laat staan dat er papier is). Maar wél voor een simpele voetbal die de kinderen meteen aanzet tot een voetbalmatch. Die voetbalmatch (waar we trouwens serieus werden afgedroogd door die kleine snotapen), die draag ik mijn heel leven mee en brengt nog altijd een smile op mijn gezicht. De foto's waren een pak minder. Die moet ik hier op BD niet plaatsen, want hier verwacht men pics "mooier en perfecter dan Afrika zélf".

                Dit is maar een voorbeeld, maar zo is het overal. Over de Himba in Namibië heb ik een soortgelijk verhaal. Als je de pics op het web ziet van Himba, die het eerst naar boven komen in Google, dan zijn die zo fake als wat (tenzij misschien close-ups van gezichtjes). Die foto's zijn genomen in dorpjes die er raar genoeg zeer netjes uitzien, en die in het zand staan (want een toerist associeert Namibië met zand), en in dat dorp zijn geen westerse invloeden te bespeuren. Ik trok ook naar zo'n stam, maar de lodge waar ik verbleef is een community project, en die mensen namen ons mee naar een échte stam. Niet eentje toevallig dicht bij de lodge. Neen, het was vier uur rijden. Hun "dorp" stond niet in het zand, maar op een mengeling van stenen en opgedroogde st*nt (ja sorry maar zo was het). Overal vuilnis (in onze ogen) maar elk verschaald dekentje werd gebruikt, en elke oude pot en pan ook. Overal stonden plastic containers in van alle kleuren (die ze gebruikten voor het bewaren van water, vet, enz). Het oogde afschuwelijk, en als gevolg trekken mijn pics wéér op niks. Ik heb wel pics van hen, en ja ze zijn met rode kleur ingesmeerd en zeer mooi in hun traditionele klederdracht. Maar elke achtergrond is lelijk. Dus enkel de extreme close-ups, bvb van een hoofd, zijn evenwaardig als wat je in Google image search ziet. Toch ben ik tevreden over ons bezoek. Het gesprek met één van de dames was een ogen-openener (onze gids speelde tolk). Ik begreep niet waarom ze hun vier ondserste tanden lieten uitmeppen als ze trouwden. Zij kon niet vatten hoe groot de wereld is en waar we vandaan kwamen. Beiden hebben we enorm gelachen omwille van elkaars onbegrip. Twee leefwerelden, zo ver verwijderd. Bijna geen brug mogelijk, tenzij dan de lach.

                Bottom line voor mij is dat het toerisme de authenticiteit van deze volkeren serieus om zeep kan helpen. Ik zeg weldegelijk KAN, en niet MOET. Want veel hangt af van de lokale organisator van zo'n bezoeken. In beide bovenstaande gevallen heeft onze gids op het hart gedrukt hen niet te overladen met "westerse" cadeaus, en al zeker niet met geld. Een simpel gebaar kon wel (bvb de voetbal). Het is ook niet alsof ze elke dag toeristen zien. Verder deed de gids/organisator/lodge het nodige voor deze mensen. Bij de Himba bvb, werd er een zak meelie meal en wat kookolie gegeven vanuit de lodge. Maar niks dat hun levenswijze verandert.

                Vooraleer we echter de lokale organisatoren van zo'n trips gaan vingerwijzen als de schuldige; we moeten ook beseffen dat zij vaak bieden waar "de markt" om vraagt. En die "markt", da's de meestal niet zo geïnformeerde toerist, die zijn neus ophaalt als hij tussen de koeiestr*nt moet gaan staan, maar een blij gezicht trekt "als de negerkes beginnen te dansen". Sorry dat ik het zo cru stel, maar het is nu eenmaal niet anders.

                De vraag is natuurlijk; hoe kan je als toerist ervoor zorgen dat zo'n bezoek voor jou op de goede manier wordt aangepakt? En het eerlijke antwoord is; dat kan je maar in beperkte mate. Je kan zo'n "toerist traps" zo goed mogelijk proberen te vermijden door je te informeren op het web, maar meer kan je niet doen. En in sommige gevallen bestaat een traditionele stam nog enkel als folklore. Ooit bezocht ik een Zulu stam, waar iedereen zijn traditionele kleding om 18h aan de haak hing en naar huis reed per auto. Ik weet niet hoe het zit met de Mursi. Hopelijk zijn er nog "echte"...

                Mvg,

                J.
                http://www.theafricabug.com

                Comment


                • #9
                  Re: De commercie van de Mursi in Ethiopië

                  Sorry hoor, maar ik begrijp je wrevel niet goed, dus daarom nog even naar de koers gekeken. 24 birr voor 1 euro oftewel nog geen 10 eurocent voor een foto

                  Wie een reis maakt van duizenden euros, een jeep huurt voor 150 euro per dag gaat toch niet zeuren over eurocenten? Of mis ik hier iets?

                  Zelf was ik dit jaar bij de Himba's in Namibia, met lokale gids eten gekocht voor 10 euro + 7 euro gidsgeld dacht ik, hiervoor heb ik mooie fotos kunnen maken waar ik zeer blij mee ben. Dit was goedkoper dan in vele safarilodges een dinner. Ik zie het als extra steun aan een regio, iedereen wordt er beter van.

                  En idd, sommige Himba's willen fotogeld, daarom met gids een dorp bezocht. Zo heb je toch nog een communicatie en ben je geen "dieren"fotografie aan het doen.

                  Sorry hoor, maar ik kan echt niet volgen met je onvrede, behalve dat er inderdaad veel mensen reisen en dat het druk kan worden op sommige plekken die je voor jezelf zou willen hebben.
                  Ex Oriente Lux
                  www.soefisinjoor.be

                  Comment


                  • #10
                    Re: De commercie van de Mursi in Ethiopië

                    Ben zelf ook naar Afrikaanse landen op reis geweest, waaronder ook Ethiopië (inderdaad een mooi land en ben er nu al 2 maal geweest en het blijft mij fasineren, en volgende week gaan we voor een 3de keer). Wij hebben ook bij de Mursi geld moeten geven om fofo's te mogen trekken. Terwijl we bij de Arsi een bulljumping for free hebben meebeleefd. Maar ik begrijp deze mensen en net als de Massai, of andere stammen komen er stromen toeristen langs die niets anders willen dan foto's nemen, met hun dure camera's, all safari dressed up en dit bij mensen die geen stromend water hebben, laat staan voldoende eten. Wat verwacht je dan. Deze mensen zien hierin een inkomen, ik denk dat wij hetzelfde zouden doen.

                    Comment

                    Working...
                    X