Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Dubbel verscherpen in LR?

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • Dubbel verscherpen in LR?

    Als je in Lightroom Develop module je foto's verscherpt bvb 60% en je wil die vervolgens via de Library module exporteren, heb je een vakje voor "Output sharpening".
    Hier kan je kiezen voor screen of print en respectievelijke hoeveelheid sharpening (low, standard, high).

    Wat kies je hier en is dat dan geen dubbel gebruik met de Develop sharpening?

    Alvast bedankt voor tips!

  • #2
    Re: Dubbel verscherpen in LR?

    In het algemeen kan je op 3 momenten verscherpen: Bij het 'ontwikkelen' van de raw foto, omdat de Anti Aliasing filter voor je sensor het beeld wat zacht maakt. Je kan ook tijdens het bewerken selectief verscherpen (ogen, lippen...). En de laatste stap, output sharpening, hangt helemaal af van het medium waarop je je foto wilt laten zien.

    De verscherpingsalgoritmes in Lightroom 3 zijn heel hard verbeterd tov LR2. Zie bv http://www.youtube.com/watch?v=E9SBnjKJ2hI voor een tutorial over sharpening in LR3.

    Als je je afbeelding kleiner exporteert dan ie is, moet LR beginnen te resizen. Dat brengt wat onscherpte met zich mee, dus moet je dat wat compenseren door ook wat te verscherpen. Maar het beste lijkt me dat je gewoon wat experimenteert met de verschillende waarden.
    Mijn flickr

    Comment


    • #3
      Re: Dubbel verscherpen in LR?

      Je hebt idd 'capture sharpening' (in de develop module) en 'output sharpening': die laatste is verscherping, specifiek afgestemd op je outputmedium (een print, een scherm, ...)
      Omdat bij het afdrukken een foto weer wat softer wordt (door de afdruktechnologie) moet j'em wat opscherpen. De drie waardes hebben wat te maken met de grootte waarop je van plan bent af te drukken. Belangrijk is ook het papier dat je gebruikt: mat of glossy: bij gelijke amount zal mat meer verscherpt worden dan glossy (omdat mat papier meer verscherping kan 'verdragen').
      Het is dus geen dubbel gebruik.
      Lightroom 6/CC Ontmaskerd: 450 blz. Lightroom
      Bestel het eBook of gedrukte boek nu via deze link.
      GRATIS eBook 'Tien Tips voor Betere Reisfoto's'. Meer info hier.

      Comment

      Working...
      X