soms zie je op foto's dat het wit echt is uitgebrand , hoe hou je zoiets tegen e, en als je het tegenkomt kan je het dan met een fotobewerker wegkrijgen en hoe ???
Aankondiging
Collapse
No announcement yet.
uitbranden ?? hoe hou je dit tegen
Collapse
X
-
-
Re: uitbranden ?? hoe hou je dit tegen
Uitgebrande delen zijn volledig wit inderdaad, en hierdoor kun je in een bewerkingsprogramma dan ook het detail niet gaan terug halen omdat het nu éénmaal niet aanwezig in de foto. Daarom heet het ook 'uitgebrand'.
Je kan aan het wit wel een klein beetje kleur gaan geven maar dat helpt je foto er geen 'flikker' op vooruit.
Voorkomen dat je op de foto uitgebrande delen hebt is het simpelst.
Als je in RAW trekt kan je het eventueel wel ietsje gaan verbeteren.Nikon D90 - Nikon 18-135mm f3.5-5.6 - Sigma 24-70mm f2.8 - Sigma 70-200mm f2.8 - Nikon SB600
Sigma 70-200 f2.8 te koop!
-
Re: uitbranden ?? hoe hou je dit tegen
Foto wat onderbelichten tijdens het fotograferen.
In een overbelicht deel zit er geen beeldinformatie meer, dus corrigeren zal moeilijk zijn (enkel bijschilderen of kopieren van niet overbelichte delen zal werken)
Comment
-
Re: uitbranden ?? hoe hou je dit tegen
Ofwel tijdens je opname onderbelichten met het gevaar dat de donkere delen achteraf lichter moeten gemaakt worden. Daar ontstaat dan vaak erg veel ruis.
Ofwel vanop statief verschillende opnames maken met meerdere belichtingen. Achteraf kan je die samenvoegen met HDR/tonemapping software.
Ofwel achteraf in het overbelichte deel zelf wat bijtekenen. Vaak gaat het om een lucht en die kan je relatief makkelijk inplakken. Het is wel al iets meer kunst om dat inplakken zo realistisch mogelijk te laten lijken.
Specifiek voor luchten en een horizontale horizon kan je gebruik maken van een skyfilter op je lens, die gradueel van 't midden naar boven toe minder licht doorlaat.
Ofwel leer je ermee leven: in sommige gevallen storen uitgebrande delen immers niet. Net door alles binnen het dynamisch bereik van je camera te houden, ga je een weinig contrastrijk beeld in de hand brengen. En veel indrukwekkende foto's zijn foto's waar je net grotere contrasten in hebt.
Alles komt met voordelen en beperkingen en elke situatie schept een arbitraire gelegenheid.Voeten hoeven de grond niet te raken voor wie in gedachten stapt.
Comment
-
Re: uitbranden ?? hoe hou je dit tegen
Als je in raw werkt kan je veelal 'licht' uitgebrande delen toch terugwinnen door in je rawconverter je belichting iets naar links te schuiven. Voor de jpg valt er niks meer te redden. Velen zweren bij iets onderbelichten. Dan heldert men de donkere partijen op met meer ruis als gevolg. Maar ik geloof meer in het 'expose to the right' verhaal. Daarmee belicht je tot je histogram op je camera nog veel beeldinfo ziet in je vierde zone en zelfs in je vijfde zone uiterst rechts. Zit je dan uiteindelijk iets overbelicht. Dan pas je de belichting iets aan in je rawconverter. Resultaat is mooier in de donkere partijen met minder ruis.
Mvg KristofWebsite http://www.kristofpattyn.be
a lotta canonstuff
Comment
-
Re: uitbranden ?? hoe hou je dit tegen
Mbt tot jpg is het best dat je de contrast- en verscherpingsinstellingen in je toestel lager dan normaal zet.
Zolang niet elk kanaal is uitgebrand kan je via RAW idd op verschillende wijzen het leed verzachten. In ACR 4.1 is daarvoor ook nog een "recover" slider bijgekomen.
Voor jpg moet je ook altijd eens shadow/highlight proberen, want ook de instellingen bij highlight kunnen het mogelijk iets minder erg maken in de buurt v/d ergste uitbrandingen. Werkt dikwijls goed om het geheel wat beter in balans te brengen.
In LAB bestaan nog gespecialiseerde bewerkingen, maar die zijn maar ietsje beter dan het uitgebrande deel een kleurtje te geven.
BTW: De uitbrandingsindicator op je toestel analyseert enkel de jpg, dus wanneer die niet te hard flikkert is de RAW dikwijls nog perfect in orde.Last edited by maGuy; 21 augustus 2007, 16:00.
Comment
-
Comment