Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

2. Het plaatsen van topics en foto’s en video's

Collapse
Deze discussie is gesloten.
X
This is a sticky topic.
X
X
 
 • Weergaveopties
 • Begin
Clear All
new posts

 • 2. Het plaatsen van topics en foto’s en video's

  2. Het plaatsen van topics en foto’s en video's


  2.1 Het opstarten van topics

  In sommige forums en forumonderdelen (zoals de Fotohoek, zie 3) zijn er beperkingen van het aantal topics dat je per kalenderdag mag starten.

  In andere forums zijn er geen beperkingen wat betreft het starten van topics.

  Ieder forum(onderdeel) kan eigen specifieke regels hebben. Je kan deze vinden in de zogenaamde ‘sticky’s’, vaak met de titel 'Belangrijk: Forumreglement Sticky' of ‘Belangrijk: Gebruik van dit forum!’. Lees alsjeblieft deze sticky’s alvorens een topic aan te maken of een reply te posten.

  Voor de duidelijkheid: er zit geen beperking op het aantal reacties dat je in topics plaatst. Doe dit zoveel je maar wil – zonder overdrijven, natuurlijk...

  2.1.1 Onderwerptitels

  Geef een nieuw onderwerp een passende titel zodat het meteen duidelijk is wat men (ongeveer) te lezen of zien krijgt. Titels als ‘Mijn foto's’, ‘Vraagje’ zijn dus niet zinvol. Duidelijke onderwerptitels zorgen er ook voor dat iedereen later gemakkelijker oude onderwerpen kan terugvinden d.m.v. de zoekfunctie. Geef een onderwerp nooit dezelfde titel als een eerder geplaatst onderwerp. Een volgnummer kan uitkomst bieden.

  Voorbeelden van goede titels: ‘Welke fish-eye lens zou ik kiezen?’, ‘Buitenopname met model Valerie’, ‘Close-up van dikkopje‘.

  2.1.2 Kies de juiste rubriek

  Plaats je topic a.u.b. in het juiste forum. Kijk vooraf dus even waar ze het beste thuishoort. Verwittig de moderators als je een onderwerp in het verkeerde forum hebt geplaatst, zij kunnen je topic verplaatsen naar het passende forum.

  Zet dus ook geen verschillende foto's die niet bij elkaar horen (zoals een hond, een landschap en een auto) bij elkaar in éénzelfde onderwerp. Post elke foto in het juiste forum (in het voorbeeld dus ‘Dieren’, ‘Natuur & Landschappen’ en ‘Transpor’t).

  In de Fotohoek mag je alleen nieuwe onderwerpen starten die foto’s bevatten. Voor andere vragen kun je bijv. in de categorie ‘Camera's & Accessoires’, ‘Tips, Trucs & Technieken’ in ‘Overige Forums’ terecht.

  Ben je een beginner en wil je een foto laten zien zonder meteen een streng technisch oordeel te krijgen, plaats die dan in de ‘Beginnershoek’.

  2.1.3 Labels: sneller interessante onderwerpen terugvinden


  Het kan nuttig zijn om bijkomende gedetailleerde informatie over je topic en/of foto’s mee te geven onder de vorm van ‘labels’. Forumbezoekers kunnen dan zeer eenvoudig en snel topics over gelijkaardige onderwerpen terugvinden aan de hand van de zoekfunctie.

  Het gebruik en de benaming van de labels is volledig vrij. Je kan er maximaal 25 aan je topic toevoegen, gescheiden door komma’s, in het daartoe voorziene veld.

  Ken je andere gebruikers op het forum met dezelfde interesses als jezelf, spreek dan een specifiek label af zodat iedereen de relevante topics snel bij elkaar ziet.

  Enkele voorbeelden van praktische labels: ‘roofvogels’, ‘concert’, ‘HDR-bewerking’, ‘4:3 camera’s’, ‘Lightroom presets’, …

  2.2 Linken van foto‘s/video's in een topic

  Je kunt je foto’s/video's niet direct naar het BD-forum uploaden om ze voor andere gebruikers zichtbaar te maken. Je dient ze zelf vooraf ergens anders online te plaatsen, bij een fotogalerijprovider (zoals tinypic, Fotopic, Flickr, Picasa, PBase…) en bij een videosite (Youtube, Vimeo, ....) of op je eigen webspace (bv. bij je internetprovider).

  Je plaatst dus eigenlijk een verwijzing naar de foto/video in een het topic. Plaats dus géén link naar je hele website of naar een pagina van je website waar de foto/video staat die je wilt laten zien maar de directe (hot)link naar de foto/video zelf zodat deze zichtbaar is in het topic.

  2.3 Het toevoegen van foto‘s in een topic

  Op een fotografieforum zoals www.belgiumdigital.com is het uiteraard de bedoeling om foto’s te delen met andere gebruikers. In de Fotohoek en enkele andere forumonderdelen is het zelfs verplicht om één of meerdere foto’s te plaatsen bij elk nieuw begonnen topic.

  Hoe je exact een foto kan toevoegen in een topic lees je in Hoe foto’s linken op dit forum?

  Met behulp van de IMG-functie zorg je ervoor dat de foto(‘s) onmiddellijk voor iedereen zichtbaar is in het topic dat je aanmaakt.

  Opgelet! De precieze richtlijnen voor foto’s kunnen afhankelijk zijn van het forum(onderdeel) waarin ze geplaatst worden. Lees dus altijd vooraf de respectievelijke forumsticky’s!

  Indien er geen uitdrukkelijke uitzondering wordt gemaakt in de sticky of hier in het forumreglement geldt de algemene regel van maximum 3 foto's per topic.

  2.3.1 Maximale afmeting van een foto: 1920x1920 pixels

  Dit forum hanteert voor foto’s een limietgrootte van maximum 1920 pixels aan de langste zijde.

  dus alleen naar foto’s die niet groter zijn dan 1920 pixels langs de langste zijde (inclusief kader).

  Afhankelijk van de grootte van de foto wordt deze op verschillende wijze behandeld:
  • foto's kleiner dan 1024 pixels aan de langste zijde worden gewoon op ware grootte afgebeeld;
  • foto's met een langste zijde van 1025 tot 1920 pixels worden automatisch verkleind tot 1024 pixels, en voorzien van een informatieve gele balk; door op die balk te klikken je de foto op ware grootte te zien in een nieuw venster;
  • foto's groter dan 1920 pixels aan de langste zijde worden automatisch onderdrukt en zijn niet zichtbaar; er komt een rode waarschuwingsbalk waarop evenwel niet geklikt kan worden om de foto toch nog zichtbaar te maken.

  Wat er telkens precies gebeurt kun je zien in dit demobericht.

  Heb je een originele foto die groter is dan 1920 pixels langs de langste zijde, dan moet je die dus vooraf met een programma op je computer verkleinen, en opnieuw opslaan. Daarna uploaden naar jouw webspace en middels de IMG-knop toevoegen aan het bericht of de reactie.

  Sommige fotogalerijsites bieden automatisch na het opladen van een foto aparte links naar passend verkleinde versies ; dit is bijv. zo bij flickr.

  Wil je toch een versie van je foto delen die groter is dan 1920 pixels aan de langste zijde, dan kun je altijd in je bericht bijkomend een directe link (geen IMG tag) opnemen naar het webadres waar die foto opgeslagen is.

  2.3.2 Maximale bestandsgrootte van een foto: geen opgelegde limiet


  Zie er op toe dat de bestandsgrootte binnen de perken blijft, zo niet duurt het voor mensen die surfen via een langzame internetverbinding of vanop een mobiele computer of telefoon erg lang voordat de foto's op hun beeldscherm verschijnen, of kan er zelfs een time-out van de verbinding optreden. Een gebruikersvriendelijke streefwaarde is max. 500 KB per foto.

  Bij duidelijk misbruik kan een moderator de foto wissen en vervangen door een verwijzing naar deze uitleg. Je kan dan zelf met de ‘Aanpassen’ knop de link naar een foto met de goede afmetingen aanbrengen.

  2.3.3 Logo’s en handtekeningen bij foto’s

  We respecteren je wens om je naam of identiteit zichtbaar te vermelden wanneer je een foto plaatst op het forum. Het blijft echter onze bedoeling dat foto’s goed tot hun recht komen en door alle bezoekers geapprecieerd kunnen worden.

  Vermijd dus best een groot en/of schreeuwerig logo of handtekening, of een levensgroot copyright-symbool of -tekst geplaatst over de gehele foto.

  2.4 Plaatsen van video's

  Het plaatsen van een video gebeurt analoog met het plaatsen van een foto.

  Met behulp van de [video]-functie zorg je ervoor dat de foto(‘s) onmiddellijk voor iedereen zichtbaar is in het topic dat je aanmaakt. Plaats dus géén link naar je hele website of naar een pagina van je website waar de foto staat die je wilt laten zien.

  Naast de knop voor het invoegen van een foto (canvas-icoon) staat de knop voor het invoegen van een video (filmstrip-icoon). Deze knop is enkel zichtbaar in de forums waar het plaatsen van video is toegestaan.

  2.4.1 Let op auteursrechten!!!


  Zorg ervoor dat alle onderdelen van je video origineel door jou zijn gemaakt, ook het audiogedeelte. Als je bijvoorbeeld een audiotrack of een geluidsopname van een platenlabel gebruikt zonder de toestemming van dat label (zelfs al heb je de muziek gekocht), kun je video de auteursrechten van anderen schenden. Sites als YouTube bijvoorbeeld bieden een bibliotheek met geautoriseerde muziek aan die je aan je video kan toevoegen. Leden van Beeldexpressie kunnen via die vereniging rechtenvrije muziek aankopen.

  Sabam rekent gemiddeld 20 euro per minuut video aan per vastgestelde overtreding van de auteursrechten.

  Deze boetes en eventuele bijkomende (rechts)kosten zijn volledig ten laste van de plaatser van het bericht. (zie ook punt 2.10).

  2.4.2 Maximale bestandsgrootte van een video: geen opgelegde limiet

  Er is geen beperking in lengte van een video.

  We wensen echter wel een minimum kwaliteit aan te houden van 720x480.

  Zie er wel op toe dat de lengte van de video binnen de perken blijft, een te lange video begint na een tijdje te vervelen en dan wordt er al snel afgebroken. Een gebruikersvriendelijke streefwaarde is ongeveer max. 10 minuten.

  2.5 [NSFW] aanduiding

  NSFW staat voor ‘not safe for work’ of ‘not suitable for work’ en is een gebruikelijke afkorting om aan te geven dat een website of webpagina ongeschikt is voor het bekijken in een werkomgeving. De term hoort in het bijzonder bij links naar sites of onderwerpen met naaktscènes, erotisch getinte afbeeldingen of ander mogelijk aanstootgevend materiaal.

  Het doel van de [NSFW] aanduiding is om de gebruiker hierover in te lichten en te waarschuwen. In bedrijven is het immers doorgaans niet toegestaan om gedurende de werktijd (inclusief pauzes) of vanop computers van de zaak dergelijke content te bekijken, op straffe van ontslag.

  Alle (nieuwe) topics in de fotoforums kunnen optioneel van het prefix [NSFW] worden voorzien. Dit is de verantwoordelijkheid van de topicstarter, en wordt vooral verwacht bij foto’s die door sommigen als ‘ongepast’ of ‘schokkend’ kunnen worden beschouwd.

  Zie verder ook onder 7.2 voor informatie over beeldmateriaal dat onder geen enkele voorwaarde toegelaten kan worden.

  De beheerders en moderators van het forum hebben op elk moment het recht om de [NSFW] aanduiding aan een topic toe te voegen, of te verwijderen (in geval van misbruik).
  Hierover kan geen verdere discussie gebeuren. Het eventueel nadien verwijderen van een aangebrachte aanduiding wordt als een ernstige inbreuk beschouwd.

  2.6 Plaats alleen eigen foto's en video's

  Plaats alleen foto's en video's die je zelf hebt gemaakt. Zoniet heeft het beoordelen en tips geven door anderen weinig zin. Zo worden ook copyright kwesties vermeden. (zie ook 2.10).

  Het onterecht en bewust doen alsof je een foto/video zelf gemaakt hebt, kan aanleiding geven tot het beëindigen van je account.

  2.7 Geen dubbelposts


  Plaats éénzelfde foto/video geen tweemaal in verschillende topics/forums van de fotohoek of videohoek.

  Wat wel kan is een totaal andere (ingrijpende) bewerking (bv. HDR), lichte aanpassingen of een andere crop als update in hetzelfde topic posten.

  2.8 Plaats geen foto’s/video's in een topic van een ander

  Plaats géén (andere) foto of video in een onderwerp dat iemand anders heeft opgestart: dan haal je immers de aandacht weg van het werk geplaatst door de topic starter, en dat kan leiden tot conflictsituaties.

  Bewerkingen plaatsen van het werk van de topic starter (mits hij/zij daar toestemming voor geeft) mag natuurlijk wel om je commentaren duidelijker te maken.

  2.9 Laat foto's en video's a.u.b. staan

  Het is de bedoeling dat je werk, ook een tijd na publicatie op dit forum, op je webruimte of bij je foto/videogalerijprovider blijven staan (en dat de link ongewijzigd blijft). Haal ze daar dus niet zomaar weg wanneer het je uitkomt! Anders krijgen we (foto/video)onderwerpen die plots geen beelden meer bevatten, maar wel nog reacties. Oudere onderwerpen bekijken en becommentariëren behoort dan ook niet meer tot de mogelijkheid voor bestaande noch voor nieuwe leden. En dat kan nu net zo leuk en leerzaam zijn.

  Verder hebben anderen tijd noch moeite gespaard om op jouw werk te reageren. Heb daar dus waardering voor en haal ze niet zomaar weg. Bovendien staat het rommelig (men moet steeds door lege topics heen) en het betekent veel werk voor de moderators.

  Indien je twijfelt of jouw werk lang op je huidige webruimte kunnen blijven staan, dan raden we je aan om een (gratis) account bij een foto/videogalerijprovider te nemen.

  2.10 Vrijwaring auteursrechten


  De hieronder gebruikte term 'werk' slaat op alle grafische elementen (foto's, video's, illustraties, geluid, enz...) welke een lid in zijn op het forum geplaatst bericht presenteert.

  De poster staat er voor in dat hij het volledige auteursrecht op het werk bezit en dat hij met zijn werk geen rechten van derden schendt. De poster zal Belgiumdigital vrijwaren voor alle vorderingen van derden wegens de plaatsing van het werk. Deze vrijwaring heeft ook betrekking op eventueel door de Auteur in zijn werk gebruikte foto’s, tekeningen of andere illustraties, muziek of geluidsbestanden en teksten, tenzij het auteursrecht uitdrukkelijk door de poster is voorbehouden.

  Belgiumdigital neemt auteursrechtschendingen zeer serieus. Bij herhaalde of bewuste schending van het auteursrecht, riskeer je tijdelijk of permanent de toegang tot het forum te worden ontzegd.

  2.10.1 Afgeleide werken


  De term 'afgeleide werken' verwijst naar producties zoals remixen, waarbij je beelden of geluid van een opname gebruikt en bewerkt om een nieuwe video te maken. Hoewel je de nieuwe video zelf hebt gemaakt, zijn de beelden en het geluid die je hebt gebruikt, het eigendom van iemand anders. Het maakt niet uit of je het materiaal gratis hebt opgenomen vanaf de televisie, hebt aangeschaft op een dvd of als videogame of zelf hebt opgenomen bij een evenement—je hebt nog steeds toestemming nodig van de auteursrechthouder(s) van het materiaal dat je hebt gebruikt om je nieuwe video te maken.

  Als de beheerders van het forum merken dat een video of een deel van een video op het forum het auteursrecht van een derde partij schendt, wordt de video verwijderd. Accounts die herhaaldelijk auteursrechten schenden, kunnen worden beëindigd.
  Last edited by baloo; 19 januari 2021, 11:02.
Working...
X