Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USM in combi met ???

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USM in combi met ???

    Wil dit jaar overstappen op het Canon R systeem
    T.t.z. eerst investeren in goed glas, etce Ik gebruik mijn camera echt wel all-round, geen echte specialisatie.... van alles en nog wat dus : van objecten fotograferen om op 2dehands te zetten, portret of en toe, soms wat landschappen, tot BIF
    Op dit moment gebruik ik daarvoor mijn Canon M6 MkII met als lenzen oa (met adapter) de sigma 150-600, Canon EF 28mm 1.8, plus nog wat van die oudere EF zoals een EF 17-40 L USM
    Plus een paar M IS lenzen : 11-22, 18-150 (deze zit er haast permanent op

    Waarom overstappen, wel ik zou graag een kwalitatief stapje vooruit zetten, vooral wat betreft af en toe vogels fotograferen of dingen die wat verderaf zijn. De 150-600 komt m.i. ietsje tekort, ik zeg niet dat hij slecht is hé ! Maar in sommige omstandigheden stelt hij wat teleur qua scherptje.
    En EERLIJK, om de zoveel tijd ben ik gewoon happig op nieuw materiaal....
    Budget voor camera + een paar RF lenzen (ik kan voorlopig ook de EF met adaptor gebruiken op een RF natuurlijk) pakweg 5.000 EUR

    Een lens die mij erg aanspreekt (op papier....) is de Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USM
    Voor het kortere werk zou ik de EF-lenzen met adapter nog even blijven gebruiken, ws. later te vervangen door RF lenzen

    Als camera twijfel ik tussen de R7 en de R8, ik heb namelijk geen ervaring met FF... en verlies ik met de R8 niet wat bereik dat ik zou hebben met de R7 ? Of valt dat tegenwoordig reuze mee als men dat vogeltje ietwat wil "uitknippen en scherm vullend maken"

    Enfin, veel voer tot nadenken
    Ik hoor graag jullie mening !

    Van andere merken weet ik weinig of niks... maar als iemand een tip heeft in die richting wil ik het zeker bekijken (ik zit er niet mee om 2 of 3 verschillende systemen te gebruiken, ik probeer nu eenmaal graag van alles....)
    Wat heeft Nikon momenteel in de richting van een goede 100-500 lens (of daaromtrent) + modern toestel erbij voor pakweg 5.000 eur ? En andere merken ?


  • #2
    Als je nu een camera gebruikt met een 1,6x cropfactor, in combinatie met een 150-600, dan zal je toch een stuk dichter bij het onderwerp moeten komen met een R8 met een 100-500, met een R7 zal je dan wat minder verliezen.
    Er is ook nog de nieuwe Canon RF 200-800 voor als je "de langste zoomlens" wil die nog redelijk betaalbaar is. (ik weet niet of ze op dit ogenblik al in de winkels ligt)
    Omdat het niet zo'n lichtsterke lens is zal die waarschijnlijk wel wat beter presteren op een full-frame camera dan op een crop camera (je zal de iso vrij hoog moeten houden om bewegingsonscherpte te vermijden).
    Maar als er genoeg licht is, dan zal die ook prima resultaten geven op een R7 waarbij je dan ook nog eens kan profiteren van de cropfactor.

    Als je de beste beeldkwaliteit wil, dan probeer je het onderwerp tijdens het fotograferen al groot genoeg in beeld te brengen, als je foto's moet uitsnijden, dan wordt de beeldkwaliteit er nooit beter op.
    http://barthuysmans.smugmug.com/
    BD0338BE

    Comment


    • #3
      Bedankt voor de tips, de RF 200-800 is zeker ook in overweging te nemen

      Comment


      • #4
        Goede morgen,
        mijn partner, Jan, helaas plots overleden op 26/12/2021 was een fervent natuurfotograaf en kocht in juli 2021 deze lens (Canon 100 500 RF)
        Ik heb die nu nog en wil je ze best verkopen. Ligt al 2 jaar in de kast. Vraagprijs 2500 euro (is bespreekbaar)
        nieuwprijs is nog steeds +3000 euro.
        Heb hier ook nog een statief liggen - Siriu ET 2204 EU
        alsook een ringflits MF18 macro flash for Canon E-TTL/E-TTL II
        indien interesse, contacteer mij via mail

        groeten
        Mia
        Last edited by Mia_B; 24 februari 2024, 10:22.

        Comment


        • #5
          beste duivengek,,ben zelf in het bezit van de rf100-500mm lens en ik moet zeggen van snelheid is het een toplens maar van lichtsterkte op 500mm komt ze dikwijls véél te kort gevolg iso fors omhoog voor bewegende objecten te fotograferen(vogels en dergelijke)en hier schiet ze volgens mij te kort in lichtsterkte,gebruik deze lens op de R6 eerste versie en ga je hier boven de iso 6400 heb je véél ruis.ben zelf aan het uitzoeken voor een licht sterkere lens dan deze...

          Comment


          • #6
            Oorspronkelijk geplaatst door ysvogel Bekijk bericht
            beste duivengek,,ben zelf in het bezit van de rf100-500mm lens en ik moet zeggen van snelheid is het een toplens maar van lichtsterkte op 500mm komt ze dikwijls véél te kort gevolg iso fors omhoog voor bewegende objecten te fotograferen(vogels en dergelijke)en hier schiet ze volgens mij te kort in lichtsterkte,gebruik deze lens op de R6 eerste versie en ga je hier boven de iso 6400 heb je véél ruis.ben zelf aan het uitzoeken voor een licht sterkere lens dan deze...
            Ik gebruik mijn - bijna 9 jaar oude - EF400 f:4 DO II met 2x extender (f:8) op de R5 en heb toch zelden probleem met het licht.
            Een groot voordeel van de huidige mirrorless bodies is dat ze geen minimum opening meer nodig hebben voor AF, waardoor samen met de verbeterde ruisprestaties (ook dankzij nabewerking) weinigen nog met een loodzware en peperdure tele met grote opening rondzeulen (sommigen kwamen met een bestelwagen ).

            Mijn lens heeft toen ong € 6000 gekost, maar een RF100-500 met extender zal vergelijkbaar presteren voor minder gewicht en geld.
            De 200-800 is geen L en heeft iets meer CA, maar is zo te zien voor € 2500 erg goed.
            Aan gewicht en afmetingen ga ik niet veel winnen maar een zoom is wel handiger dan extenders wisselen.

            Qua lichtsterkte en beeldkwaliteit is de 400mm f:4 prime in het voordeel tov de 200-800 (max f:7.1 op 400mm).
            Op 800mm is het verschil (volgens The Digital Picture testen) klein. De RF100-500 is op 400mm en met 1.4x op 700mm f:10 nagenoeg gelijkwaardig aan de prime.

            Voorlopig hou ik wat ik heb maar ik zou vandaag zeker één van de zooms kopen (de primes zijn ondertussen veel duurder geworden - maar ijzig scherp).
            Last edited by palombian; 1 maart 2024, 18:00.

            Comment


            • #7
              Lens en ringflits zijn verkocht

              Comment

              Working...
              X