Welkom! Ben je al een geregistreerd forumlid, log dan in met de knop Inloggen of registreren uiterst rechts bovenaan je scherm. Is dit je eerste bezoek Om berichten te bekijken selecteer je een forum in het onderstaande overzicht. Om zelf berichten te plaatsen moet je je eerst (gratis) registreren: klik daarom op Registreer.
Op 22 februari 2025 bezoekt Belgiumdigital enkele iconische locaties in Gent. Meer informatie HIER!
Wil jij ook de werking van Belgiumdigital ondersteunen? Verleng of start dan je vzw-lidmaatschap en geniet van voordelen bij activiteiten en kortingen bij onze partners.
Misschien niet de juiste plaats voor deze vraag, maar heeft iemand hier ervaring met het gebruik van een telescoop en spiegelreflex?
Wat zijn de nadelen behalve een diagfragma van ongeveer f10?
Misschien niet de juiste plaats voor deze vraag, maar heeft iemand hier ervaring met het gebruik van een telescoop en spiegelreflex?
Wat zijn de nadelen behalve een diagfragma van ongeveer f10?
In de praktijk wordt in "digiscopie" - want zo noemt het - met compact camera's geschoten. DSLR's zijn een stuk minder geschikt voor deze toepassing om vele redenen.
De eerste en nog steeds zeer populaire camera voor digiscopie is de Nikon Coolpix 990, mede door de mogelijkheid om de kijkhoek naadloos aan uw wensen in te stellen.
Bij gebruik van deze camera's is AF wél mogelijk, want de camera focusseert op het oculair-beeld van de telescoop.
Zoek (ook via Google) op "digiscopie" en je hebt lektuur voor een paar dagen...
Misschien niet de juiste plaats voor deze vraag, maar heeft iemand hier ervaring met het gebruik van een telescoop en spiegelreflex?
Wat zijn de nadelen behalve een diagfragma van ongeveer f10?
Je kan met een goede telescoop een perfectplaatje krijgen en ze doen niet veel onder bij die van een objectief. Op een zonnige dag heb je licht genoeg, met bewolkt weer kom je al snel licht te kort. Bij Gebruik op een spiegelreflex moet je een erg dure adapter kopen bij je telescoop en dus werken zonder het oculair van de kijker dan kan je dus afhankelijk van de kijker maximaal 20x vergroten. Bij gebruik van een compact camera kan je zeker 60x vergroten.
Kijk eens hier en stel hier uw vraag: http://www.vogelsindekempen.nl/ De meeste foto's van deze werkgroep zijn met behulp van een kijker gemaakt.
Het is zeker mogelijk om een DSLR aan een telescoop aan te sluiten. Het gebruiksgemak hangt sterk af van het type. Zelf heb ik hier voornamelijk ervaring mee voor astrofotografie. Daar heb ik al veel verschillende types gebruikt: van f/4.5 Newtonkijkers over f/5.6 en f/8 lenzenkijkers tot een f/10 Cassegrain. Soms wordt de brandpuntafstand nog verder verlengd om openingsverhoudingen tot f/25 of meer te halen (zon en maan).
De grootste uitdaging ligt hem in het focuseren. De kleine zoeker en het gebrek aan scherpstelprisma's in DSLR's maakt het niet eenvoudiger. Bij kijkers met een grote openingsverhouding, f/8 of meer, wordt het beeld ook vrij donker. Investeren in een ander matglas is zeker de moeite waard voor dagfotografie. Bij astrofotografie gaat het om statische onderwerpen en heb je relatief veel tijd om tijdens het focusen te verifieren op het LCD-scherm.
De beeldkwaliteit hangt af van het type telescoop en de afwerking:
Een topklasse lenzenkijker, die meestal niet veel goedkoper zijn dan vergelijkbare telelenzen, kan topbeelden afleveren.
Goedkopere spiegelkijkers, Cassegrain, Newton of derivaten, gaan minder contrast geven door hun ontwerp: de secundaire spiegel in de lichtweg zorgt hiervoor. Vaak is de binnenkant van de buis ook niet perfect zwart en kan er ook langs andere wegen licht op de sensor komen dat er niet hoort; wat ook als contrastverlies gezien wordt. In de meeste gevallen is dit perfect te corrigeren in nabewerking.
Goedkope lenzenkijkers zijn vaak achromatisch en zullen veel chromatische aberatie vertonen.
Koen
Canon 40D - EF-S 10-22mm f/3.5-f/4.5 USM - EF 17-40mm f/4 L USM - EF 50mm f/1.4 USM - EF 70-200mm f/2.8 L USM - EF 300mm f/2.8 L USM - Extender EF 1.4x http://www.koenvangorp.be
Comment