Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Welke digitale spiegelreflexcamera

Collapse
X
 
  • Weergaveopties
  • Begin
Clear All
new posts

  • #16
    Re: Welke digitale spiegelreflexcamera

    Mag ik eens een heel onconventioneel voorstel doen ?

    In al het "geweld" van de zich snel opvolgende cameramodellen en de inflatie van megapixel-toestanden mét bijbehorende hoge budgetten (de producenten doen er immers alles aan om met hun bodies die magische grens van 1000 € niet onder te moeten), mag je zeker nooit vergeten waar het nu eigenlijk allemaal om draait: mooie beelden maken & je creatief uitleven (althans, dat is het voor mij toch). De stap naar een DSLR is een grote en vooral een heel dure als je de voordelen van zo'n toestel ten volle wil ontsluiten. Want wie DSLR zegt, zegt lenzen, lenzen en nog eens lenzen. Het glas-kapitaal weegt snel een heel stuk zwaarder door dan de body waarvan de waarde in harde € smelt als sneeuw voor de zon. Vandaag nog 1.200 € en binnen een paar maand nog net geen 1000 €; nog een paar maand later is de opvolger er en dan mag je geluk hebben als een liefhebber er nog 700 € veil voor heeft.

    En keer op keer is het vooral de marketing die het hem doet: meer megapixels, minder ruis op 1600 ISO (godbeterd), sneller opstarten, marginaal sneller focussen, etc... Verbeteringen zeer zeker, voelbaar voor de specialisten onder ons, maar meestal heel marginaal voor het gros van de fotografen die zich gewoon willen "uitleven" in hun creatieve passie. En uiteraard het soms bitsige heen-en-weer gediscussieer omdat we ons allemaal bevestigd willen zien in onze teergeliefde investering [ik ben zelf geen uitzondering; hoor immers ook graag dat de mijne een heel goeie is].

    Ben er vorig weekend eens op uitgetrokken zonder die 15 kg zware fototas (een paar bodies en een hele hoop glas); enkel gewapend met m'n allereerste DSLR: de D30 met daarop een 50 mm f1.8 en de 17-40 L in het mandje van de buggy van onze kleinste. "Amper" 3 megapixels, maar wel 3 nagenoeg ruisvrije MP waar de kleur en de scherpte vanaf spatten. En ja, hij stelt lang niet zo snel scherp (al helemaal niet met die 50mm zonder USM) en heeft lang niet zoveel toeters en bellen. Maar voelt zo robuust aan: metaal en rubber, ligt perfect in m'n hand en reageert zo voorspelbaar.

    Als ik vandaag aarzelend m'n eerste stapjes zou zetten in de wereld van DSLR fotografie, dan ging in op zoek naar een goeie D30 of D60 voor een zacht prijsje en concentreerde ik me in de eerste plaats op het verzamelen van het betere glaswerk. Zelfs met die bescheiden 3 megapixelkes kom ik er ruimschoots voor m'n prints (nee, ik maak geen posters) en het feit dat je nauwelijks kan bijsnijden is misschien zelfs een troef: zo leer je immers kadreren met je toestel.

    Naast m'n D30 werk ik nog met de 10D; heb een tijdje de 20D mogen gebruiken en in alle ongezouten eerlijkheid moet ik vaststellen dat voor mijn behoeften de D30 nog altijd een toestel is waar ik me bijzonder gelukkig bij voel. Ik zou er geen sportfotografie mee doen, geen evenementen indoor... maar voor portretten, landschappen, macro's en zowat 95% van het "zomaar" plaatjes maken (je weet wel, het heerlijke jagen op leuke beeldjes thuis, op reis, ...) voldoet dat toestel volledig.



    ... en te bedenken dat ie vandaag minder kost dan het gemiddelde compactje





    just my 2 cents... schiet me nu maar ongenadig af.
    Canon 1D Mark II; flitsers en het nodige gLasservies...

    Comment


    • #17
      Re: Welke digitale spiegelreflexcamera

      Oorspronkelijk geplaatst door peterke
      just my 2 cents... schiet me nu maar ongenadig af.
      Ga absoluut niet schieten, in tegendeel, ben het volledig met je eens

      Ikzelf heb ook zo'n "oude" 10D Op specifieke gebieden zoals actie fotografie wil ik wel graag een toestel hebben wat beter voldoet. De 10D is nu eenmaal niet de snelste en nauwkeurigste qua AF ooit uitgebracht

      Maar als ik zie hoe 95% van de geslaagde foto's (de mislukte zijn te wijten aan operator error ) er uit zien ben ik nog steeds zeer tevreden met m'n ouwe beestje.

      De camera maakt je geen betere fotograaf, oefening wel
      Groeten,

      Albert Jan

      Website AJH
      lidnummer: BD0371NL

      Comment


      • #18
        Re: Welke digitale spiegelreflexcamera

        Oorspronkelijk geplaatst door peterke
        just my 2 cents... schiet me nu maar ongenadig af.
        Waarom zou dit nodig zijn...

        Als je volledig gelijk hebt ?

        Ik heb een 20D en ongeveer 50 % van de tijd gebruik ik nog steeds mijn 10D.

        En pas op het moment dat ik fotos aan het voorbereiden ben om er afdrukken van te maken kom ik tot de vaststelling dat sommige fotos niet 3504 x 2336 pixels maar slechts 3072 x 2048 pixels groot zijn.

        Jan

        Comment


        • #19
          Re: Welke digitale spiegelreflexcamera

          Oorspronkelijk geplaatst door Jan_10D
          (...)
          Ik heb een 20D en ongeveer 50 % van de tijd gebruik ik nog steeds mijn 10D.
          (...)
          En waarom als ik vragen mag? Op welke vlakken is uw 10D dan beter als uw 20D? Of neem je ze alletwee mee met een verschilende lens erop zodat je niet moet wisselen?

          Comment


          • #20
            Re: Welke digitale spiegelreflexcamera

            Oorspronkelijk geplaatst door dePAUL
            En waarom als ik vragen mag? Op welke vlakken is uw 10D dan beter als uw 20D? Of neem je ze alletwee mee met een verschilende lens erop zodat je niet moet wisselen?
            Voordelen 10D:
            - Beter vast te houden.
            - Maakt minder lawaai.
            - Minder duur om te vervangen bij beschadiging of diefstal.
            - 160 RAW fotos op een 1GB CF tegenover 110 voor 20D.

            Voordelen 20D:
            - Lichter en kleiner.
            - Minder ruis op hogere ISO waarden.
            - Nauwkeuriger autofocus.

            Een combinatie die ik vaak gebruik is de 20D + EF 24-70L.
            (Aankoopprijs op dit moment nog steeds meer dan 2500 euro)

            Een andere combinatie is de 10D + EF 85 1,8.
            (Aankoopprijs met tweedehands 10D is momenteel 1000 euro)

            Je mag tweemaal raden welke combinatie de mooiste fotos oplevert.

            Jan.
            Last edited by Jan_10D; 25 april 2005, 18:08.

            Comment


            • #21
              Re: Welke digitale spiegelreflexcamera

              Toch een kleine opmerking:

              ...dan de body waarvan de waarde in harde € smelt als sneeuw voor de zon. Vandaag nog 1.200 € en binnen een paar maand nog net geen 1000 €; nog een paar maand later is de opvolger er en dan mag je geluk hebben als een liefhebber er nog 700 € veil voor heeft...
              Ik heb bij uitkomen de 10D gekocht voor ... eh, weet niet eens precies meer, laten we zeggen 1800 euro. Ik vond die camera met die mogelijkheden en kwaliteit die prijs destijds ruimschoots waard.

              Nu kost die camera, laten we zeggen, 900 euro. Da's de helft dus. Maar zijn mijn foto's nu de helft minder? Ik denk dat het geen klap uitmaakt dat de prijs van zo'n body daalt; de camera presteert nog steeds hetzelfde.

              Dus de waarde voor de body smelt niet als sneeuw voor de zon... De prijs wordt lager, de waarde blijft voor mij gelijk...

              Comment


              • #22
                Re: Welke digitale spiegelreflexcamera

                Erik, da's nou exact wat ik wou aantonen...

                Op fora zoals dit (en dit is bij mijn weten zowat het beste wat fotografie betreft) bekruipt me soms het onbehaaglijke gevoel dat ik compleet verkeerd bezig ben. Iedereen heeft het maar over de laatste nieuwe modellen, over hoeveel beter dit of dat is in vergelijking met het voorgaande, en hoe snel we met onze zuurverdiende centjes moeten klaarstaan om zo snel mogelijk onze oude "rommel" in te ruilen voor iets nieuws. Ik heb enorm veel respect en bewondering voor wat de fotografen op dit forum presteren; ze zijn vaak in meer dan één opzicht een voorbeeld voor mij. Maar anderzijds... sta ik met evenveel verbazing te kijken van het gemak waarmee de "continue upgrade" vurig wordt bepleit.

                ... terwijl mijn ervaringen exact de andere kant uitgaan. Die D30 ligt heel goed in de hand en produceert ronduit schitterende foto's. Na enkele weken intensieve hands-on ervaring met de 20D waag ik het hier zelfs om te stellen dat vandaag prijs/kwaliteit bekeken, die "oudjes" ronduit veel beter scoren. Tenminste... als je niet (zoals ik al aangaf hierboven) een heel specialistische reden hebt om voor het allernieuwste body te gaan. (sportfotografie, indoor events, etc...)

                Toen ik het over "waarde" had, bedoelde ik natuurlijk de "investering". Ik goochel niet zomaar met honderden euro's (verdien ook de kost niet met fotografie). Da's verdraaid veel geld! Temeer omdat we vandaag nog altijd IMO gruwelijk teveel betalen voor een DSLR. (ik wacht met spanning tot de prijs van modellen stijl 350D rond de 600 € uitkomen, wat m.i. een meer realistische prijs zou zijn) Die D30 kostte me destijds ook een fortuin om kort daarna op enkele maanden tijd in prijs te halveren. Maar voor mij is ie nog altijd evenveel "waard".

                Nogmaals, als iemand die z'n eerste aarzelende pasjes in die boeiende wereld van de DSLR wil zetten me vraagt wat ik hem/haar kan aanraden, dan beveel ik de "oudjes" (D30, D60 & 10D) nog altijd warm aan. Mits je een goede (betrouwbare) tweedehands op de kop kan tikken. Er is immers bitter weinig dat je gaat "missen".
                Canon 1D Mark II; flitsers en het nodige gLasservies...

                Comment


                • #23
                  Re: Welke digitale spiegelreflexcamera

                  Oorspronkelijk geplaatst door bouk
                  de 350 te klein, dat hoor je wel vaker, gewoon een 300D nemen als je voor een Canon gaat, steviger en goedkoper.
                  grt,bouk.
                  Dat hoor ik wel vaker, dat de 350D in snufjes een lichte sprong vooruit zou zijn (wat meer met de pixels maar wie ziet dat verschil op de gemiddelde afdruk???) maar dat je met de 300D "Meer fototoestel" in je hand hebt. (Wat je bij de Pentax altijd hebt... ).
                  Maar als ik nu eens de ruiswaarden ga vergelijken die op dpreview te vinden zijn dan scoort de 350D daar MINDER GOED dan de 300D.
                  Gek dat in de commentaren daar niks over vemeld wordt (niet dat je het waarschijnlijk zou zien)

                  Comment


                  • #24
                    Re: Welke digitale spiegelreflexcamera

                    Persoonlijk vind ik de 350D een spiegelreflex in een compact behuizing. Is echt klein. Vind ik nogal onnozel overkomen. Ofwel kies je DSLR en heb je een groter toestel dat niet in je binnenzak past, ofwel kies je voor een compact die in je zak past, maar misschien iets minder professioneel overkomt. De 350D ligt ertussen: hij is te klein om er professioneel uit te zien, en (net) te groot om in je binnenzak te passen. Vlees nog vis dus.

                    (let op: ik spreek mij niet uit over de werkelijke kwaliteit van het toestel.... enkel over hoe het er van buitenaf uitziet)
                    Nikon D7000 * Nikon AF-S 18-200 IF-ED VR DX * Nikon SB-600 Flitser * Nog wa frutsel

                    Comment


                    • #25
                      Re: Welke digitale spiegelreflexcamera

                      @aragon:

                      Waarom moet een toestel in godsnaam profesioneel overkomen?
                      Ik denk dat canon met deze nieuwe 350d mikt op mensen dat al altijd met spiegelreflex hebben gewerkt (met consumenten Slr's) en die dan toch wel de overstap willen doen.

                      Ik heb liever een kleine reflex (met deftige zoeker) dan een prosumer.

                      Mensen van 50 jaar* willen NIET profesioneel overkomen, die willen gewone mooie foto's kunnen maken (eendert welke camera tegenwoordig) op een makkelijke manier (slr zoeker).

                      *Hiermee bedoel ik niets verkeerd. Ik heb het hier eigenlijk over jan met de pet. Vader Jan die zondags en op vakantie eens een camera bovenhaalt.
                      Stijn Gysemans
                      na mijn buitenlands avontuur weer op belgische bodem

                      Comment


                      • #26
                        Re: Welke digitale spiegelreflexcamera

                        Oorspronkelijk geplaatst door janneman02
                        Dat hoor ik wel vaker, dat de 350D in snufjes een lichte sprong vooruit zou zijn (wat meer met de pixels maar wie ziet dat verschil op de gemiddelde afdruk???) maar dat je met de 300D "Meer fototoestel" in je hand hebt. (Wat je bij de Pentax altijd hebt... ).
                        Maar als ik nu eens de ruiswaarden ga vergelijken die op dpreview te vinden zijn dan scoort de 350D daar MINDER GOED dan de 300D.
                        Gek dat in de commentaren daar niks over vemeld wordt (niet dat je het waarschijnlijk zou zien)

                        http://www.dpreview.com/reviews/canoneos350d/page19.asp
                        Dat van dat meer fototoestel in de hand komt eigenlijk alleen van mensen die het spijtig vinden dat ze geen 350D hebben en dus maar een reden zoeken om er iets negatiefs over te kunnen zeggen. Omdat een toestel fysiek kleiner is zou het geen echt fototoestel meer zijn....belachelijk. Met die logica is een 1D of D2x ook geen echt fototoestel want met een H1 heb je heel wat meer fototoestel in de hand.... En ga ze ook eens zlef vastnemen ipv te geloven wat ze zeggen mij ligt een 350D beter in de hand dan een 300D en ik heb handen die in verhouding zijn met mijn voeten, maat 46, dat zijn dus hele grote handen.

                        Over die ruisvoorwaarden zou ik zeggen gebruik je ogen ipv statistiekjes. De luminance noise is hoger de RGB noise niet maar dat maakt niks uit. Canon heeft er mijn inziens wijselijk voor gekozen om de noise niet weg te vegen via software maar de chip zo te bouwen dat noise minder opvallend/storend wordt. Zodoende kunnen zij detail bewaren en geen storende noise hebben. Als je de beelden bekijkt zal je zien dat je niet meer noise hebt met 350D dan met 300D. Ook niet echt minder maar vergeet niet dat je wel 2MP meer hebt wat meer noise zou moeten betekenen alleen je ziet het niet. Het extra detail zie je wel. Dit is dan ook de reden dat je er geen commentaar over hoort er is immers geen probleem integendeel.

                        Ivm wat de eerste poster vraagt zie ik op dit moment geen andere keuze dan 350D want dit is de beste prijs/kwaliteitscamera van het moment. En vind je hem te klein om goed vast te houden koop dan gewoon de grip erbij en dan heb je mijn inziens nog een betere prijs/kwaliteitsverhouding.

                        Comment


                        • #27
                          Re: Welke digitale spiegelreflexcamera

                          Oorspronkelijk geplaatst door Aragorn
                          Persoonlijk vind ik de 350D een spiegelreflex in een compact behuizing. Is echt klein. Vind ik nogal onnozel overkomen. Ofwel kies je DSLR en heb je een groter toestel dat niet in je binnenzak past, ofwel kies je voor een compact die in je zak past, maar misschien iets minder professioneel overkomt. De 350D ligt ertussen: hij is te klein om er professioneel uit te zien, en (net) te groot om in je binnenzak te passen. Vlees nog vis dus.

                          (let op: ik spreek mij niet uit over de werkelijke kwaliteit van het toestel.... enkel over hoe het er van buitenaf uitziet)
                          Steek er dan een grip onder en dan ziet ie er professioneler uit dan bijv je D70. En als je dan eens zin hebt om een kleiner modelletje mee te nemen kan dat ook nog. Niets dan voordelen.

                          Comment


                          • #28
                            Re: Welke digitale spiegelreflexcamera

                            Oorspronkelijk geplaatst door janneman02
                            Maar als ik nu eens de ruiswaarden ga vergelijken die op dpreview te vinden zijn dan scoort de 350D daar MINDER GOED dan de 300D.
                            Gek dat in de commentaren daar niks over vemeld wordt (niet dat je het waarschijnlijk zou zien)
                            Er wordt vermeld dat de 350D minder ruis heeft dan de 300D.
                            Dit heeft te maken met het uitzicht van de ruis en niet met de gemeten waarde.

                            Jan.

                            Comment


                            • #29
                              Re: Welke digitale spiegelreflexcamera

                              Oorspronkelijk geplaatst door peterke
                              Iedereen heeft het maar over de laatste nieuwe modellen, over hoeveel beter dit of dat is in vergelijking met het voorgaande, en hoe snel we met onze zuurverdiende centjes moeten klaarstaan om zo snel mogelijk onze oude "rommel" in te ruilen voor iets nieuws.
                              Maak eens de volgende bedenking : met een tweedehands LADA geraak je van Brussel tot in Parijs. Ok, een Rolls Royce of een Lexus rijden comfortabeler en sneller, maar er geraken doe je .....
                              Ik heb in ieder geval van deze discutie weer veel geleerd.
                              Walter

                              Comment


                              • #30
                                Re: Welke digitale spiegelreflexcamera

                                Oorspronkelijk geplaatst door CTBke
                                met een tweedehands LADA geraak je van Brussel tot in Parijs
                                betwijfel het
                                Stijn Gysemans
                                na mijn buitenlands avontuur weer op belgische bodem

                                Comment

                                Working...
                                X